Bo Platinija krivde opral dokument francoskega časopisa?  

Francoski časopis Journal du Dimanche je razkril, da lahko dokaže nedolžnost Michela Platinija v aferi FIFA.

Objavljeno
06. december 2015 15.11
FBL-FIFA-UEFA-CORRUPTION-FILES
G. L., STA
G. L., STA
Pariz - Je Michel Platini zares nedolžen? Po zagotovilih francoskega časopisa Journal du Dimanche že. V svoji nedeljski izdaji so namreč zapisali, da imajo kopijo dokumenta, iz katerega je razvidno, da je predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter leta 1998 Platiniju obljubil mesto športnega direktorja FIFA in plačo v višini enega milijona švicarskih frankov. Dokument bi Platinija lahko opral obtožb, ki ga bremenijo.

Blatter je na predsedniško mesto FIFA sedel junija leta 1998, dokument pa nosi datum 12. november 1998. Iz njega je razvidno, da je Švicar Francozu obljubil mesto športnega direktorja organizacije, Platini pa naj bi izrazil željo, da dela iz Pariza. Vse skupaj potrjuje Platinijeve trditve, da je od FIFA dobival denar za vlogo svetovalca.

Francozu očitajo, da je leta 2011 sprejel nelegalno plačilo v višini dveh milijonov dolarjev od 79-letnega Blatterja, zato sta se oba znašla v 90-dnevnem suspenzu. Prepričana sta, da so obtožbe nesmiselne in neutemeljene, kajti šlo naj bi za povsem legalno plačilo, čeprav zanj nista predložila nobene pisne pogodbe ali zagotovila. Za plačilo sta se dogovorila ustno, na podlagi gentlemanskega dogovora med obema, za delo opravljeno leta 2002, ko je bil Platini Blatterjev svetovalec.

Platinijev odvetnik Thibaud d'Ales je prepričan, da bi omenjeni dokument lahko bil v pomoč Francozu, ki skuša dokazati svojo nedolžnost. »Dokument je pisni dokaz verbalnega dogovora. Dokument ne le potrjuje obstoj delovne pogodbe med Michelom Platinijem in Fifo iz leta 1998, ampak tudi znesek,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal D'Ales.