Bohar je hitro pritekel do uresničenih sanj

Nogometna liga prvakov: Damjan Bohar bo eden glavnih adutov Maribora na sredini tekmi s Sportingom.

Objavljeno
14. september 2014 00.22
Damjan Bohar, 13.9.2014, Maribor
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Že po nekaj stavkih je jasno, da gre za umirjenega, skromnega in vljudnega mladeniča, ki pa na nogometnih zelenicah pokaže čisto druge lastnosti. Hiter kot blisk, eksploziven, pogumen, prodoren, učinkovit. Nadarjeni biser iz Prekmurja bo dodana vrednost Maribora tudi v naj­elitnejšem evropskem klubskem tekmovanju, ki zanj že pomeni uresničenje sanj.

Če se ga ne spomnite, ko je pred dvema letoma še precej zelen navduševal v pomurskem prvoligašu Muri ali kako se je v zadnjih dveh sezonah razvijal v pravega vijoličastega asa, ste zanj zagotovo slišali pred dobrim mesecem dni. Širšo slovensko javnost je navdušil (zveste navijače štajerskega kluba pa obnorel) s tistim odrešilnim zadetkom v zadnjih sekundah tekme proti Maccabiju v 3. kolu kvalifikacij za ligo prvakov. »Tisti trenutki so bili res izjemni, toda do takšnega razpleta smo prišli kot ekipa. Le skupaj s soigralci mi je lahko uspela takšna poteza, zato gre zasluga vsem. Ne vem natančno, kaj sem v tistem trenutku razmišljal, verjetno je bilo res treba zbrati nekaj več poguma. Sledil sem občutku in poskušal iztržiti največ iz dane situa­cije,« je povedal o potezi, ki je ekipo navdala z novim upanjem in elanom za uresničitev velikega cilja.

V sredo se začne zares, v Ljudskem vrtu bo na uvodni tekmi skupine G gostoval portugalski Sporting. Je napetost že na vrhuncu? »Seveda smo že malo nestrpni, toda veselim se vsake tekme, tudi prvenstvenim ne dajemo nič manjšega pomena. In na vsaki se želim pokazati v najboljši luči,« je odgovoril kot pravi profesio­nalec. Med tremi slovitimi tekmeci ne dela razlike, vsi bodo težak zalogaj, je prepričan nogometaš, ki je sicer simpatizer Barcelone: »Všeč mi je njihova tekoča igra kratkih podaj. Toda nisem ravno zaprisežen navijač.«

Ne hitrost, temveč trd trening

Bohar sicer ni otrok Maribora, a še ne 23-letnega nogometaša iz Mačkovcev je vijoličasta družina hitro sprejela za svojega. Nogometno pot je pri osmih letih začel v Križevcih, kot 14-letnik se je nato preselil v Muro. Že v Murski Soboti se je poskusil na evropskih tekmah in hitro korakal po stopnicah navzgor, ko se je odzval vabilu v Maribor. Vse se je dogajalo zelo hitro, še pred nekaj leti si ni predstavljal, da bi bil lahko del naj­uspešnejše slovenske klubske nogometne zgodbe in celo reprezentance, kaj šele, da bo priložnost prišla tako hitro. Toda priboril si jo je sam, s svojimi hitrimi nogami in izjemno prodornostjo, ki je najmočnejše orožje okretnega, 172 cm visokega vezista. »Mislim, da mi je napredek prinesel predvsem trd trening. Z njim nato pride tudi vse drugo,« je skromno priznal nizkorasli nogometaš, ki je zelo hitro osvojil srca privržencev vijoličastega kluba. »Vsak klub si lahko le želi takšne navijače, kot jih imamo mi. Upam, da se zavedajo, da so tudi oni pripomogli k uspehu, ki smo ga dosegli. Ob tej priložnosti bi jim še enkrat zahvalil za podporo, brez njih bi nam težko uspelo.«

Na svoji nogometni poti je imel že kar nekaj učiteljev, z zdajšnjim trenerjem Antejem Šimundžo je delal že svojčas v Muri. »Nobenega ne bi posebej omenjal, sem se pa od vsakega veliko naučil,« je povedal nogometaš, ki je sicer šele pred dvema letoma zabil svoj prvi gol v slovenski prvi ligi. Odtlej jih je sledilo 22, večinoma že v mariborskem dresu, za vsakega je hvaležen za pomoč soigralcev. »Od prvega dne se v ekipi počutim odlično, vsi so me lepo sprejeli, mi pomagali, takoj sem se vklopil v ekipo. Jasno, preskok je bil velik, Maribor je klub na visoki ravni, tukaj je marsikaj drugače in res sem vesel, da sem dobil priložnost,« je zadovoljen eden najmlajših v moštvu. S so­igralci se rad druži tudi v prostem času, velikokrat gredo skupaj na kosilo ali kavo.

Brez počitnic

O prostem času zagnani športnik ni veliko govoril. Kadar je prost, se rad odpravi na kakšen daljši sprehod ali tek, od drugih »športov« se kdaj pa kdaj loti videoigric, popolnoma osredotočen na svojo nogometno kariero se je letos poleti odpovedal tudi počitnicam. »Ni bilo veliko časa, poleg tega je bilo vse podrejeno treningom in pripravi na novo sezono, ki se je že zelo hitro začela. Upam, da se bo kak­šna prilož­nost za oddih našla v nadaljevanju sezone,« je povedal vestni športnik, ki sicer prost dan najraje izkoristi za pobeg domov, na Goričko, kjer so njegovi starši in tudi dekle Kaja. V Mariboru, kjer stanuje zadnji dve leti, se mu bo Kaja pridružila, ko konča magistrski študij.

V prihodnost za zdaj zre zadržano. Ne glede na to, da je bil njegov nogometni vzpon zelo hiter, ne želi prehitevati in že sanjati o tujih klubih: »Moja prihodnost je zdaj povezana z Mariborom, o ničemer drugem ne razmišljam. Zavedam se, da lahko še napredujem, poleg tega so se mi v tem moštvu že uresničile sanje, za­igral bom lahko v ligi prvakov.« Dan, ko je bil na Škotskem del velikega uspeha, si bo kajpak zapomnil za vse življenje. Tudi zato, ker je ostal brez las. Izpolniti je namreč moral stavo, ki jo je na začetku sezone sklenil s soigralci, ko so se norčevali iz njegove daljše pričeske in napovedali, da ga bodo postrigli, če se uvrstijo v ligo prvakov. Stava je stava in pobriti Prekmurec se je že sprijaznil z njo: »Sprva mi je bilo malo žal las, a sem se že navadil.« Če se je bilo treba za tako velik uspeh odreči frizuri, pravi Bohar, jo je pravzaprav z veseljem žrtvoval.