Bohar le nadgradil pravo tiki-taka akcijo Štajercev

Slovenski prvak je v Porurju uprizoril odlično predstavo, imel vodstvo z 1:0, a na koncu še drugič v skupini G igral 1:1.

Objavljeno
01. oktober 2014 02.25
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gorazd Nejedly, poročevalec

Gelsenkrichen - Maribor je bil v Porurju na pragu nove senzacije v ligi prvakov. V svoji drugi tekmi v skupini G je igral 1:1 s slovitim Schalkejem, potem ko je celo prvi zatresel mrežo. Gol Damjana Boharja v 37. minuti je bil rezultat imenitne mariborske akcije. V drugem polčasu so gostitelji izenačili po hudi napaki podajalca za prvi gol Mitje Vilerja.

Mariborski kotiček v mogočni Areni AufSchalke se je napolnil že pol ure pred tekmo, v katero so šli vijoličasti brez poškodovanega Petra Stojanovića. Trener Ante Šimundža je namesto najstnika pričakovano izbral vsestranskega Aleša Mejača. Druge odločitve so bile v mejah pričakovanj. Schalkejev trener Jens Keller je bolj premešal moštvo v primerjavi s tistim, ki je v soboto dobilo ligaški derbi z Borussio iz Dortmunda. Bržčas misleč, da bo njegova enajsterica vendarle dovolj močna, da stre mariborski oreh.

S strelom z desne strani Klaasa Jana Huntelaarja za ogrevanje Jasmina Handanovića je minilo prvih deset minut. Mariborčani so bili enakovredni in so hitro uvideli, da se lahko brez strahu merijo s favoriziranimi tekmeci. Dare Vršič je v 12. minuti poskušal s spektakularnim lobom s polovice igrišča. Ni bil daleč od uspeha, žoga je zletela meter prek vrat, a Vršič je gostiteljem poslal sporočilo: »Še malo se igrajte in prišla bo kazen.«

Schalkejevi igralci so »preslišali« Apačanovo potezo, kar je Mariborčanom iz minute v minuto vlivalo več poguma. Dvigovali so se iz minute v minuto in iz vsake uspešne obrambne akcije so postajali samozavestnejši. Mariborski napadi so bili vse pogostejši, domiselne akcije tudi. Dve, tri so zadišale po presenečenju. Zmanjkala je le zadnja podaja. A očitno so se vijoličasti le ogrevali za finiš prvega polčasa, ki so ga izpeljali v velikem slogu. V 37. minuti so na levi strani s »tiki-taka« akcijo Željka Filipovića, Agima Ibraimija in nazadnje z imenitno asistenco Mitje Vilerja v sredino kazenskega prostora 10 m od vrat izvedli mojstrovino. V gol jo je suvereno spremenil Damjan Bohar.

Mariborsko vodstvo je bilo zasluženo, izzivali so ga, igrali so nogomet in bili za to nagrajeni. In nikakršno presenečenje ne bi bilo, če bi Mariborčani v naslednjih minutah zabili še drugi gol, domači so padli v opazen šok.

Nemara bi bilo bolje, če bi Mariborčani igrali odličnih drugih 45 minut, saj je bilo mogoče pričakovati, da bo v drugi polčas domača zasedba prišla pošteno razkurjena. In tudi je. Domači »rudarji« so se postavili krepko višje proti mariborskim vratom. Pritisk je obrodil sad, a z veliko mariborsko pomočjo. Viler se je poigraval na robu kazenskega prostora in nepremišljeno podal nazaj. Še drugič se je prelevil v asistenta, a tokrat za odličnega Nizozemca Huntelaarja, ki je darilo z mlačnim, a natančnim strelom po tleh v desni kot premagal Handanovića. Maribor je res naivno in poceni zapravil vodstvo, Vilerjevi protesti, češ da je bil nepravilno oviran, pa so prinesli še rumeni karton za Koprčana.

K sreči Mariborčani niso podaljšali trenutka nezbranosti v agonijo. Hitro so se zbrali in se ubranili resda nenevarnih domačih naletov. Z izjemo enega, ko je Handanović z bravurozno obrambo po strelu Juliana Draxlerja s 7 m preprečil zasuk. Manjkal je samo še vidnejši napadalni učinek, pa bi vijoličasti dobili podobo iz prvega polčasa. In so tudi jo. »Polkontre« so bile po vstopu Mendyja namesto Vršiča vse pogostejše. Prostor se je še najbolj odpiral Ibraimiju, ki je imel kar dvakrat v nogah lepo priložnost, da bi zadal še udarec, ki bi bil bržkone usoden za Schalke. Ta je bil sinoči res zrel za poraz.

Mariborčani so zaključek dvoboja izpeljali rutinirano, kljub obupnim poskusom gostiteljev, da bi zabili zmagovalni gol. Toda Porurci si niso priigrali niti poštenega strela, le dva kota. Veselje mariborskih navijačev se je lahko začelo, kakor tudi odštevanje za gostovanje v Londonu, kjer bodo Mariborčani 21. t. m. igrali na Stamford Bridgeu pri Chelseaju.