Borbena predstava in gol Cesarja premalo za EP

Slovenski nogometaši so na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij igrali neodločeno z Ukrajino (1:1) in ostali brez EP.

Objavljeno
17. november 2015 14.00
Posodobljeno
17. november 2015 19.00
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Slovenski nogometni reprezentanci si v razprodanem Ljudskem vrtu ni uspelo priboriti mesta na evropskem prvenstvu 2016. Na povratni tekmi z Ukrajino je igrala 1:1 in v skupnem seštevku izgubila z 1:3.

Slovenski nogometaši so v Ljudskem vrtu prikazali povsem drugačen obraz kot v Lvovu in se predstavili z izjemno borbeno igro. Rezultat tega je bil hiter gol, ki ga je v enajsti minuti dosegel kapetan Boštjan Cesar, ki pa na koncu ni bil dovolj za napredovanje.

Slovenci so imeli na tekmi veliko priložnosti za drugi gol. Še najbližje je bil Cesar v 74. minuti, a je njegov udarec z glavo mojstrsko ustavil Andrij Pjatov.

Slovenija je v 93. minuti ostala z desetimi igralci na zelenici, potem ko je Mišo Brečko namerno brcnil Jevgenija Konopljanko. Ukrajinci so številčno premoč izkoristili v 97. minuti prek Andrija Jarmolenka, ki je zadel za končnih 1:1.

PRVI POLČAS

Slovenska in ukrajinska reprezentanca sta se pred prvim sodniškim žvižgom z minuto molka poklonili žrtvam terorističnih napadov v Parizu. Nato se je začelo zares.

Slovenski selektor Srečko Katanec je v primerjavi s prvo tekmo naredil dve spremembi in namesto Josipa Iličića in Jasmina Kurtića priložnost ponudil Nejcu Pečniku in Romanu Bezjaku.

Tekla je komaj prva minuta tekme, ko je Cüneyt Cakir pokazal prvi rumeni karton. Prejel ga je domači kapetan Boštjan Cesar, ki je s komolcem udaril napadalca Jevgenija Seleznjova. Prosti strel je izvedel Jevgenij Konopljanka, njegov strel pa je ustavil Samir Handanović.

Turški sodnik Cakir je v četrti minuti še drugič segel v žep po rumeni karton. Mišo Brečko je na nasprotnikovi polovici podrl Konopljanko, ki pa ga nešportno brcnil, zaradi česar je prejel rumeno kazen.

Gledalcem na prvi gol ni bilo treba čakati dolgo, ukrajinska mreža se je zatresla že v enajsti minuti. Akcijo je začel Valter Birsa in z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je predložek ustavil Andrij Pjatov, nato so mu na pomoč priskočili še branilci in blokirali poskus Milivoja Novakovića, pri odbiti žogi pa je bil prvi Boštjan Cesar in z glavo zadel za 1:0.

Slovenci so v prvem delu prvega polčasa dobro ustavljali ukrajinske nogometaše, ki so imeli le nekaj polpriložnosti. Tako je Andrij Jarmolenko v 19. minuti stekel na globinsko podajo, vendar pa ob dobro postavljeni slovenski obrambi ni mogel zadeti žoge.

Na drugi strani so Slovenci izpeljali akcijo po desni strani in žogo poslali na levo do Romana Bezjaka. Pred njim je bil še ukrajinski branilec, ki si je privoščil napako in zgrešil žogo, na lastno srečo pa je s tem presenetil Bezjaka, ki ni ustavil žoge.

V 28. minuti je zapretil eden izmed glavnih ukrajinskih gostov Jevgenij Konopljanka in sprožil z leve strani, a je bil Samir Handanović dobro postavljen in ustavil strel. Konopljanka je tri minute kasneje ponovno dobil priložnost za izenačenje, a je s približno enajstih metrov meril prek vrat.

Deset minut pred koncem prvega polčasa je Roman Bezjak priboril prosti strel na levi strani ukrajinske polovice. Ponovno je prekinitev izvedel Birsa in podal na oddaljeno vratnico, tam pa je Pečnik nenatančno meril z glavo.

Slovenski nogometaši so v zaključku stopnjevali napade. Nejc Pečnik je v 42. minuti poskusil z leve strani, a je Pjatov odbil žogo, tri minute kasneje pa je z razdalje sprožil še Valter Birsa in žogo poslal visoko prek gola.

Prvi polčas se je končal z minimalno prednostjo Slovenije. Razmerje strelov je bilo 6:5 za Ukrajino, v posesti pa 52:48 za Slovenijo.

DRUGI POLČAS

Reprezentanci sta v drugi polčas krenili v nespremenjenih zasedbah. Prvo resno priložnost so imeli gostje, pri katerih je Konopljanka v 50. minuti udaril z roba kazenskega prostora, Samir Handanović pa se je izkazal z dobro obrambo.

Slovenska reprezentanca je tudi po dobri uri vodila z zgolj 1:0, zato je selektor Srečko Katanec opravil dve menjavi. Namesto Nejca Pečnika in Romana Bezjaka je na igrišče poslal Josipa Iličića in Zlatana Ljubijankića.

Ti menjavi v prvih minutah nista prinesli želenega učinka, saj so imeli Ukrajinci terensko premoč in Slovence stisnili na njihovo polovico. Andrij Jarmolenko je v 72. minuti udaril v desni kot domačega gola, a mu je veselje preprečil Handanović, minuto kasneje pa je Jaroslav Rakickij udaril prek gola.

Domači rezervist Josip Iličić je v 74. minuti priboril udarec iz kota, po katerem je imel Boštjan Cesar izjemno priložnost za podvojitev vodstva. Kapetan Slovenije je z dobrih petih metrov poskusil z glavo, vendar pa mu je veselje z izjemno obrambo preprečil Pjatov.

Ukrajinski čuvaj mreže se je izkazal tudi v 80. minuti ob strelu Reneja Krhina, nato pa so ofenzivo Slovenije začasno prekinili navijači, ki so na zelenico odvrgli bakle.

Varovanci Srečka Katanca so tudi po prekinitvi nizali priložnosti. Ljubijankić je poskusil v 84. minuti in Krhin v 87. minuti, a se je obrakrat izkazala obramba Ukrajine.

Slovenci so morali tekmo končati z desetimi igralci, potem ko je Mišo Brečko v 93. minuti grdo brcnil Konopljanko in prejel rdeči karton.

Ukrajinci so v sedmi minuti podaljška izkoristili številčno premoč. Kevin Kampl je na sredini igrišča izgubil žogo, pri njej je bil prvi rezervist Kravec in stekel do Handanovića, na koncu pa nesebično podal Jarmolenku, ki je zadel za končnih 1:1.

Dodatne kvalifikacije za EP 2016

Slovenija - Ukrajina 1:1 (1:0) /0:2/

(Cesar 11.; Jarmolenko 97.)

Slovenija: Handanović, Jokić, Cesar, Ilić, Brečko, Kampl, Krhin, Pečnik (67./Iličić), Birsa (80./Lazarević), Bezjak (68./Ljubijankić), Novaković.

Ukrajina: Pjatov, Fedeckij, Kačeridi, Rakickij, Ševčuk, Ribalka, Stepanenko, Jarmolenko, Konopljanka (86./Timoščuk), Sidorčuk (61./Garmaš), Seleznjov (80./Kravec).