Branko Ilić: Na Cipru bolj dihajo za klube

Slovenski nogometaši na Cipru s preverjenim kadrom: štoperska naveza Cesar-Ilić skupaj prvič po Islandiji.

Objavljeno
10. september 2013 10.40
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Nikozija – Ko se Srečko Katanec odloči za posameznega igralca, ga zlepa ne bo zamenjal. Niti po »nasvetu« novinarja. Tudi štoperski par, ki ga sestavljata kapetan reprezentance Boštjan Cesar in Branko Ilić, sodi v »njegov« kader. Ljubljančana bosta nocoj igrala skupaj prvič po 7. juniju, ko je v gosteh padla Islandija.

Cesar je imel v zadnjih dneh veliko časa za razmislek o tem, kako nevarni so Ciprčani. Logično, 31-letnik, ki bo drevi igral jubilejno 70. tekmo za Slovenijo – pred njim so le še Zahović, Aćimović, Čeh in Novak –, zaradi rumenih kartonov ni prispeval deleža k zmagi nad Albanci. Posvetil se je Cipru. »To resda drži, toda verjemite, da se do petka tudi jaz nisem ukvarjal s Ciprčani. Živeli smo le za tekmo z Albanijo, tako kot zdaj živimo za tekmo s Ciprom. Priznam, da je bilo težje stiskati pesti na tribuni Stožic, kot pa je običajno biti del zgodbe na igrišču ... Ciper? Gre za specifično reprezentanco, ki doma igra drugače kot v gosteh. Četudi jih ne bodri veliko navijačev, so v Nikoziji ali pa Larnaki veliko bolj agresivni kot v tujini, prav tako zdržijo na visoki ravni dlje kot na tekmah v gosteh. Hitri so po bokih. S prve tekme v Mariboru, ko smo proti koncu močno padli v igri, smo se marsikaj naučili. Verjamem, da bo v primeru naše zmage v Nikoziji oktobra prava norišnica zaradi vstopnic za tekmo z Norveško v Mariboru,« je prepričan Boštjan Cesar, ki dodaja: »Navijače močno potrebujemo. Že nazadnje v Stožicah je bilo bolje kot prej, oktobra pa bi bilo lahko spektakularno.«

Če kdo pozna Ciprčane, je to gotovo Branko Ilić. Cesarjev partner na levi strani centralne obrambe je vrsto let igral v Sredozemlju, nazadnje – preden se je poleti preselil v Tel Aviv –, je branil barve tu slovitega kluba Anorthosisa. »Zelo dobro jih poznam, zato vem, da smo favoriti in da se nam nasmiha zmaga, če bomo le izpolnili naloge selektorja in igrali, kot znamo. Pričakujem, da bodo Ciprčani vseskozi 'za žogo', zato bomo morali igrati potrpežljivo. Bog ne daj, da bi izgubljali žogo kot proti Albaniji, ko smo jo na trenutke le brcali daleč naprej. Igrati moramo pogumno, saj vemo, da smo boljši, bolj izkušeni in – o tem sem prepričan – bolj motivirani. Tri točke so naš edini cilj,« je zatrdil Branko Ilić.

Ljubljančan, ki je debitiral v članski reprezentanci 18. avgusta 2004 pod Brankom Oblakom – kot Zlatko Dedić –, je zbral 46 tekem za Slovenijo. »Ilke« rad govori o taktiki z novinarji, tudi nam je razkril nekaj misli. »Ogledal sem si njihov poraz na Norveškem, ko so igrali zaprto in z le enim napadalcem. Dobro za nas je, da selekor ni poklical dveh igralcev Omonie in Apoela, vsi štirje so zelo hitri po bokih. Res moramo izkoristiti to delno prenovo njihove reprezentance. Le izločiti moramo napake, ki so se nam primerile v petek. Ključno bo, da prvi gol zabijemo mi. Vem, da se na štadionu ne bo zbralo več kot 3000 navijačev. Ti bolj dihajo za svoje klube kot za reprezentanco,« je razkril branilec Hapoela iz Tel Aviva.