Brazilec prekosil tudi Jana Oblaka

Ederson, številka ena portugalskega velikana Benfice, je v vratih lizbonskega moštva zasijal šele v pravkar minuli sezoni.

Objavljeno
04. junij 2017 01.34
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ne glede na finalni razplet v Cardiffu je Juventusov simbol v vratih Gianluigi Buffon ostal brez prestižnega naziva – najdražjega vratarja na svetu. Z vrha ga je spodrinil Brazilec Ederson, številka ena portugalskega velikana Benfice, ki je v vratih lizbonskega moštva zasijal šele v pravkar minuli sezoni. 

Kdo drug kot angleški klub je segel globoko v žep, da je izbral vratarja, ki je bil na evropskem prizorišču krepko v senci »elitnežev« iz Juventusa, Reala, Atletica, Barcelone, Uniteda ... Pravzaprav je bil Brazilec znan le vratarskim strokovnjakom, dokler ni njegov kupec Manchester City razkril zneska, s katerim je prepričal Benfico: 40 milijonov evrov.

Triindvajsetletnik iz Sao Paula, ki je v Anglijo prestopil za trikrat višji znesek, kot je Jan Oblak v Madrid, ima zelo pestro zgodovino vzpenjanja na vratarski lestvici. S 16 leti je prvič prišel na Portugalsko in v dveh sezonah v mlajših kategorijah Benfice ni prepričal trenerjev. Vrnil se je domov in se prebijal v kategorijo najboljših. Benfica se je zanj ogrela po izjemnih predstavah za selekcijo Brazilije do 23 let, vrnila ga je v klub in se je za številko ena potegoval z rojakom in veteranom Juliom Cesarjem. Kot je že v navadi, je bila nesreča enega sreča za drugega. Cesar se je poškodoval in Ederson je ob koncu sezone 2015/2016 postal številka ena in si tudi skozi priprave za minulo sezono priboril zaupanje trenerja Ruija Vitorie.

Dobro naoljen menedžerski ustroj z najvplivnejšim agentom na svetu Jorgejem Mendesom na čelu je v Cityju kmalu »zavohal kri«. Težave z vratarji Pepa Guardiole, odstrel Joeja Harta, neposrečena »udomačitev« Claudia Brava v angleškem nogometu in predvsem trenerjeve jasne napovedi o prenovi moštva so se že v minulih nekaj dneh spremenile v sanjske posle Mendesove agencije GestiFute. Edersonov predhodnik je bil eden od najvidnejših igralcev Monaca v njegovi šampionski sezoni Bernardo Silva. Katalončev žegen je klub stal 50 milijonov evrov.

Bilo bi krivično, če bi Edersonov preboj v ospredje vratarskih zvezdnikov pripisali zgolj Mendesovim sposobnostim. Kljub branjenjem v senci kolegov iz najmočnejših lig je bil viden vsem skavtom, ki so po svetu oprezali za nadarjenimi vratarji. Eden od tistih, ki ga je »pregledal od glave do pete«, je bil tudi sloviti Nizozemec in zdaj Ajaxov izvršni direktor Edwin van der Sar.

»V ligi prvakov je bilo takoj očitno, da njegov talent ni bil dvomljiv. V vsakem trenutku je deloval zbrano in osredotočeno na svoje naloge, odličen je bil v prebiranju igre, tudi takrat, ko ni imel žoge,« je dejal nekdanji as Ajaxa, Juventusa in Manchester Uniteda in dopolnil oceno s komentarjem ob prestopu v Anglijo. »Mislim, da je v pravšnjem trenutku prišel izziv. Potreboval je nekaj drugega, drugačne vrste pritiska. Talent ima in mora ga le potrditi v drugačnem in zahtevnejšem okolju. Ne dvomim o njegovih sposobnostih,« je bil zelo iskriv Nizozemec.

Če koga niso prepričale besede Van der Sara, bo morda zadostovala sijajna statistika v sezoni 2016/2017: v ligi je v 27 tekmah prejel le 12 golov, kar 17 tekem je mrežo ohranil nedotaknjeno, dve manj od slovitega Ikerja Casillasa.