Brazilija za uradno maskoto SP 2014 izbrala pasavca

Brazilska nogometna legenda Ronaldo je javnosti predstavil pasavca - ogroženo žival, ki živi na SZ Brazilije.

Objavljeno
17. september 2012 14.51
SOCCER-WORLD/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Sao Paulo - Redka vrsta brazilskega pasavca je postala uradna maskota nogometnega svetovnega prvenstva, ki ga bo leta 2014 gostila Brazilija. Pasavec za zdaj uradnega imena še nima, pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) pa so sporočili, da se morajo Brazilci o imenu odločiti do sredine novembra. Izbirali bodo med imeni Amijubi, Fuleco in Zuzeco.

V Braziliji pasavcu pravijo tatu bola, novica, da bi lahko bil prav pasavec uradna maskota mundiala, pa je v javnost ušla že sredi marca. Zdaj so maskoto na nedeljskem televizijskem šovu, na katerem je sodeloval tudi legendarni nogometaš Ronaldo, uradno predstavili javnosti, piše STA.

»Navdušen sem, da lahko prvi pozdravim več kot dobrodošlo okrepitev naše ekipe. Maskota bo eden glavnih ambasadorjev nogometnega prvenstva naslednji dve leti. Prepričan sem, da bo naš pasavec navdušil številne mlade nogometne navdušence v Braziliji in po svetu ter jim pokazal, da v Braziliji živimo za nogomet,« je na uradni slovesnosti ob predstavitvi na TV-šovu dejal Ronaldo, nekdaj trikratni najboljši nogometaš sveta po izboru FIFA (1996, 1997, 2002).

Pasavec je značilna žival severozahodne Brazilije, ki pa je že na seznamu ogroženih vrst. Nogometna maskota pa ne bo povsem običajni pasavec, ampak bo imela nekaj svobodnejših potez, zanimivih barvnih kombinacij in pridih japonskih risank. A tako kot pravi pasavec, ki se ob nevarnosti zvije v kroglo in naredi oklep, se bo tudi maskota lahko spremenila v žogo.

Maskota je v barvah brazilske zastave; po večini je rumene barve z zelenimi hlačkami in modrima oklepom ter repom. Oblečena je v bel nogometni dres z napisom Brazilija 2014. »Dejstvo, da so Brazilci za maskoto izbrali eno od ogroženih živalskih vrst, je še toliko bolj primerno. Tako bodo na lažji način izobrazili ljudi, kako ravnati. Eden od glavnih ciljev mundiala 2014 namreč je, da bo dogodek služil kot odskočna deska za izobraževanje o pomembnosti varovanja okolja in ekologiji,« je ob tem dejal generalni sekretar FIFA, Jerome Valcke.

Pri FIFA so dejali še, da Amijubi predstavlja prijateljstvo in veselje, medtem ko imata imeni Fuleco in Zuzeco bolj ekološko sporočilo.

Maskota mundiala 2010 v Južnoafriški republiki je bil leopard Zakumi, leta 2006 v Nemčiji pa lev Goleo. Leta 1966 v Angliji je bilo prvič, da je svetovno prvenstvo spremljala maskota - lev Willie, oblečen v zastavo Union Jack. Mehika leta 1970 je imela za maskoto dečka Juanita, Španija 1982 pomarančo Naranjito, ZDA leta 1994 psa Strikerja, Francija leta 1998 pa petelina Footixa.