Brečko in Jokić v dobri formi, napadalci brez gola

Do konca boja za SP v Braziliji še tekmi z Norveško in Švico. Slovenci opoldne na Gorenjskem.

Objavljeno
07. oktober 2013 00.28
Trening slovenske reprezentance.V Kranju 29.5.2013.
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Srečko Katanec bo še zadnjič zbral svoje nogometaše v »rednem delu« kvalifikacij za Brazilijo 2014. Konec tedna so bili različno uspešni po evropskih ligah, najbolj židane volje pa so Bojan Jokić, Mišo Brečko in Kevin Kampl, ki jim gre kot po maslu v Villarrealu, Kölnu in Salzburgu.

Slovenci imajo na voljo še štiri treninge v Kranju in enega v Mariboru, da odpravijo čim več slabosti v igri, ki so jih drago plačali v prvi polovici kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Braziliji 2014. Danes popoldne bo šlo zares na štadionu Triglava, že prej, predvidoma ob 12.30, pa se bodo kapetan Boštjan Cesar in soigralci zbrali v tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju.

Najbolj veselo bo po stopnicah hotela Kokra stopal Kölnov kapetan Mišo Brečko: »kozlički« so se namreč prvič v tej sezoni prebili na vrh 2. nemške lige, potem ko so zmagali na zahtevnem gostovanju pri nekoč uglednem članu bundeslige Karlsruheju. Gostitelji so resda zabili prvi gol, toda gostom sta priigrala zmago izkušena Patrick Helmes in Mišo Brečko – slovenskemu bočnemu adutu je v zadnji minuti tekme uspelo, kar mu še ni v 63 tekmah v majici z državnim grbom. No, Trboveljčan, nepogrešljivi član udarne enajsterice Slovenije v zadnjih letih, ima tudi za reprezentančni prvenec še nekaj let časa – 1. maja je dopolnil šele 29 pomladi. Köln je ta čas na vrhu lestvice 2. bundeslige, zbral je toliko točk (20) kot Greuther Fürth in Union Berlin ter tri več od Kaiserslauterna. Zanimivo, vso tekmo je za »kozličke« igral tudi srednji branilec Dominic Maroh, ki ga Srečko Katanec to pot ni vpoklical, reprezentanco pa je zapustil že po zmagi z Albanijo in septembra ni odpotoval na Ciper ...

Tudi igralec z druge strani slovenske obrambne vrste, Bojan Jokić, bo na rodnem Gorenjskem v teh dneh dobre volje. Kako ne bi bil, ko pa je med udarnimi močmi Villarreala, enega od presenečenj španske sezone. »Joka« je hitro prebrodil težave, v katere je zašel po nesrečni poškodbi stegenske mišice na prijateljski tekmi na Finskem – izpustil je prvih pet tekem primere division. Tedaj ga je zamenjal domači adut Jaume Costa, toda Jokić si je hitro izboril obljubljeno ob podpisu štiriletne pogodbe z »rumeno podmornico«. Tudi ob zadnji zmagi, ko je s 3:0 padla Granada, je bil med boljšimi na igrišču. Villarreal je po 8 kolih španskega DP na visokem 4. mestu z zelo dobro bilanco 5-2-1 in razliko v golih 15:7. Besede Jokića, ki nam je zatrdil, da – v nasprotju z vodilnimi, ki merijo le na obstanek – računa na boj za evropske pokale, so se torej izkazale za resnične.

Še dva aduta Srečka Katanca sta včeraj zapustila igrišče z dvignjeno glavo – Tim Matavž in Kevin Kampl. Pri zmagi PSV nad Waalwijkom je sodeloval Matavž, ki je podal za prvi gol kluba, ki se je spet vrnil na nizozemski vrh. Tudi Kampl – včeraj je igral v osrčju zvezne vrste – je bil med vidnejšimi akterji avstrijskega derbija med Austrio in Salzburgom na Dunaju, ki je pripadel gostujočim »rdečim bikom«. Podatek, da je Kampl igral vseh 90 minut – zaradi bolečin v gležnju in kolenu je izpustil nekaj tekem –, je gotovo razveseljiv za slovenske navijače, saj je bil prav on med najbolj razigranimi v zadnjih tekmah reprezentance. Dodajmo, da Salzburg ta čas nima pravega tekmeca ne v Avstriji ne v skupini E evropske lige, v kateri so še Standard, Elfsborg in Esbjerg. Po skalpu aktualnega prvaka Austrie imajo biki kot edini neporaženi 6 točk prednosti pred zasledovalci.

To so najbolj vroči igralci, ki bodo šli v boj v skupini E (Švica 18, Islandija 13, Slovenija 12, Norveška 11, Albanija 19, Ciper 4), v kateri so preostale tekme Albanija – Švica, Islandija – Ciper, Slovenija – Norveška (vse v petek) in Ciper – Albanija, Norveška – Islandija, Švica – Slovenija (naslednji torek).