Brečko in Struna: Žogo moramo spustiti na tla

Bočna branilca slovenske nogometne reprezentance vesta, kako je možno prekiniti neugodno tradicijo z »vikingi«.

Objavljeno
10. oktober 2013 09.42
uho/NOGOMET - NOGOMET - Trening SLO reprezentance
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Kranj – Jutrišnja (20.45) nogometna tekma v Ljudskem vrtu bo določila nadaljnjo pot slovenske reprezentance. Zanimivo, prav prvo snidenje Slovenije in Norveške 11. septembra lani v Oslu je napovedalo rezultatski padec tedaj še Stojanovićeve zasedbe. Mišo Brečko je po tistem porazu realno in kritično ocenil položaj Slovenije, tudi pred »povratno« tekmo v Mariboru stoji na trdnih tleh.

Slovenija je izgubila v Oslu še peto medsebojno kvalifikacijsko tekmo in ima z »vikingi« najslabši možni izkupiček 0-0-5. Edina osvojena točka sega v dvoboj z eura 2000. Lanskega septembra sta imela na štadionu Ullevål največ težav krilna nogometaša Zlatan Ljubijankić in Nejc Pečnik, posledično sta morala igrati sorazmerno nižje, torej zadaj tudi bočna aduta Bojan Jokić in Mišo Brečko, saj so Norvežani – predvsem v drugem polčasu – iz minute v minuto bolj napadali prek bokov, čeravno so resno ogrozili Jana Oblaka šele v zadnjem delu tekme. »Joka« in »Brele« sta imela zato povečini le obrambne naloge, slednji je večkrat tudi izigral gostitelje z dvojnimi podajami z Josipom Iličićem. Končni izid 2:1 (Henriksen 26, Riise 94, 11-m; Šuler 17) in statistika (priložnosti 3:1, streli 10:7, koti 6:2) sta močno pretresla slovensko reprezentanco.

»Saj ste tudi na tribuni videli, da smo izvedli nekaj obetavnih akcij šele tedaj, ko smo spustili žogo na tla in sestavili dve, tri hitre podaje, toda to je bilo premalo. Naredili smo preveč individualnih napak, saj v naši igri res ni bilo stabilnosti,« je ocenil Mišo Brečko. Slovenci so že tedaj vedeli, kako se je treba lotiti skandinavskih nogometašev. »Vedeli smo, da je treba spustiti žogo, toda napak v naši igri je bilo enostavno preveč. Ko smo igrali po tleh, smo takoj prišli do obetavnih situacij. Ker je bilo to preredko, so bili lahko Norvežani nevarni, ob tem pa so igrali še doma in na silo, tudi na horuk. Na takšnih tekmah že pregovorno ne dobiš veliko priložnosti za gol, zato moraš biti maksimalno zbran,« je še dodal kapetan Kölna, vodilne ekipe nemške 2. lige.

Tudi primerjava glede števila storjenih prekrškov na tekmah v Oslu in Nikoziji je zanimiva: Slovenci so Norvežane ustavili s prekrškom šestkrat, na Cipru so 10. septembra storili kar 24 prekrškov! Razlika je torej očitna, pot do uspeha pa znana. Zdi se, da je s prihodom selektorja Srečka Katanca zavel svež veter tudi v taktičnem smislu.

Reprezentanca raste iz tekme v tekmo

»Toda vendarle želim poudariti, da so bili Norvežani že v Oslu povsem zreli za poraz. Prešli smo v vodstvo z 1:0, si priigrali nekaj priložnosti tudi pri rezultatu 1:1, dejansko smo bili zelo blizu zmage tudi v Oslu, nato pa zakrivili nesrečno enajstmetrovko v zadnji minuti. Ko ti ne gre, se ti vse mejne stvari obrnejo v negativno smer. V zadnjih tekmah nizamo zmage, zelo smo samozavestni in čas je, da premierno pade tudi Norveška,« je napovedal Mišo Brečko.

Slovenska reprezentanca je prvo polovico kvalifikacij res odigrala klavrno (1-0-3), tudi Katanec je marca »debitiral« s porazom proti Islandiji. »Četudi tedaj v Stožicah po nobenih merilih ne bi smeli izgubiti! Vodili smo 1:0, a dobili neverjeten gol s 35 metrov ... Toda to je nogomet, ki te enkrat nagradi, drugič ne, vselej pa moraš na tekmo gledati optimistično in pozitivno. Kdo bi si mislil, da bomo po takšnem začetku ciklusa v igri za Brazilijo tudi pred zadnjim tednom kvalifikacij?« razmišlja Mišo Brečko. Le upamo lahko, da bo strelsko formo z zadnje tekme Kölna, ki jo je potrjeval tudi v Kranju in Lescah – tudi najtesnejši spremljevalci reprezentance ne pomnimo, kdaj bi Trboveljčan na treningih zabil toliko golov –, prenesel v Ljudski vrt, nekdanjo reprezentančno trdnjavo. »Res je bil že čas, da igramo tudi v Mariboru ... Čaka nas pomembna tekma pred velikim številom navijačev. Spektakel na polnem štadionu in zmaga – več si nogometaš ne more želeti,« je zaključil 29-letnik.

Izkušeni bočni branilec naj bi tudi jutri varoval slovenska boka v paru z Andražem Struno – tako kot nazadnje na Cipru –, ki naj bi zaigral na levi strani, kjer sicer domuje Bojan Jokić. V ponedeljek zvečer je igral vso tekmo za Giannino v grškem prvenstvu, v torek je prispel na Brnik dve uri pred treningom, ki ga je opravil kot vsi drugi. Brez »normalne« regeneracije torej. »Do petka bo vse v redu, če mi bo selektor le ponudil priložnost za igro,« napoveduje 24-letni Pirančan.

Struna je razkril, da je Srečko Katanec fante opozoril na odlike in šibke točke Norvežanov, zato jih ti ne morejo presenetiti. »Dopoldne smo temeljito proučili njihovo igro. V določenih fazah igre ne igrajo tako odločno in agresivno, kot bi si mislili, predvsem ko branijo svoja vrata pri strelih iz kota, je tako. Čeprav poskušajo igrati tudi kombinatorno, je njihov adut še vedno igra na preskok, torej podaje čez pol igrišča in dolgi meti iz avtov. Toda lahko jih še tako analiziramo, pa bo odločala predvsem naša pripravljenost. Osredotočiti se moramo na svoje odlike, spustiti žogo na tla in jih poskušati nadigrati. Po individualni kakovosti smo boljši od njih, zato moramo biti vsaj tako tudi agresivni, pa bomo lahko navdušili poln štadion,« je prepričan nekdanji nogometaš Kopra.