Brečko: Pozabimo na Brazilijo, vrnimo se k igri

Slovenski reprezentant Mišo Brečko o porazih s Švico in Norveško, pomlajevanju reprezentance in obetih.

Objavljeno
12. september 2012 21.21
Posodobljeno
13. september 2012 06.00
perko*miso brecko
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Slovenski nogometaši so po drugem porazu v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 dovolj samokritični in vedo, da so s Švico in Norveško izgubili zavoljo lastnih napak, hkrati pa tudi realni – uvrstitev v Brazilijo (še) ni izgubljena. V Oslu smo se pogovarjali z zanesljivim branilcem Mišom Brečkom, ki je razmišljal zelo pronicljivo.

Več kot devetdeset minut tekme v Oslu ste imeli v rokah izjemno pomembno točko, potem pa je sledil nepričakovan gol Norvežanov. Kako ste videli tekmo?

Priigrali smo si nekaj obetavnih priložnosti, ko smo spustili žogo in sestavili dve, tri hitre podaje, toda to je bilo premalo. Naredili smo preveč individualnih napak. Ta čas v naši igri ni stabilnosti. Da dobiš gol v 94. minuti tekme, pa je neverjetno.

S tribune se je zdelo, da ste prejeli oba gola zaradi neodločnosti zvezne vrste?

Odgovorna je celotna ekipa, čeprav drži, da se nam ne smejo dogajati napake kot ob drugem golu.

Prav tako je Slovenija premalo zadrževala žogo v svoji posesti. Posledično so Norvežani prihajali do številnih nevarnih položajev z dolgimi podajami.

Saj smo vedeli, da je treba spustiti žogo, toda napak je bilo enostavno preveč. Ko smo spustili žogo na tla, smo takoj prišli do nevarnih situacij, ampak to nam je uspelo le redko. Zato so bili Norvežani tako nevarni, ob tem pa so igrali še doma in na silo. Ampak to smo vedeli. Pridemo do nevarnih akcij, a jih ne izkoristimo. Na takšnih tekmah ne dobiš veliko priložnosti. Proti Norveški in Švici nam ni uspelo, iz kola v kolo pa bo na voljo manj tekem.

Trenutni pogled na lestvico skupine ni obetaven. Kaj je šlo narobe?

Tudi javnost nenehno zahteva nastop določenih igralcev, določene pa je odpisala sama. Toda le igrišče na koncu razkrije resnico. Nekateri bodo morali še upravičiti svoje vloge v reprezentanci. Eno je, če igraš v močnih ligah, drugo je reprezentanca. Nekateri so tej reprezentanci dali zelo malo ali še nič, drugi, ki jih je javnost ali pa kdo drug že odpisal, pa so ji dali veliko. Ne razumite me narobe, nisem ta, ki postavlja enajsterico. Menim le, da je treba svojo kakovost kazati na igrišču, ne v časopisih ali kje drugje.

Vidite pred nadaljevanjem kvalifikacij kakšne alternative tudi v igralcih iz reprezentance do 21 let?

O tem ne odločam jaz, zato težko ocenjujem. Dejstvo je le, da je mlada reprezentanca eno, članska pa nekaj drugega. Pomembno je, da mladi, ko dobijo priložnost, to izkoristijo. Imajo možnost, da pokažejo, iz kakšnega testa so. Javnost tako ali tako zahteva tega ali onega, pa poglejte: nekateri so dobili priložnost, pa imamo po dveh tekmah nič točk.

Kako bi ocenili pristop reprezentance na zadnjih tekmah?

Ta ni sporen. Mislim, da nam ne more nihče očitati, da se nismo borili ali da nismo bili motivirani. Tudi proti Švici se je videlo, da smo hoteli več. Dobili smo več dvobojev, imeli več kotov, več strelov, zmanjkal nam je kanček sreče. Toda srečo si moraš priboriti. Ni naključno, da imajo nekateri »vselej« srečo, nekateri pa »nikoli«.

Kako bi ocenili položaj Slovenije po prvih kolih?

Povem vam, da sta bili tako Švica kot Norveška še kako premagljivi. Švico vsi le hvalijo, a mene ni prepričala. Sami smo si zabili gola, zato smo igralci sami krivi za poraz v Stožicah. Toda treba je gledati naprej in pozabiti končni cilj, torej Brazilijo. Najbolje, da o tem sploh ne govorimo več. Najprej moramo igrati in dobiti kakšno tekmo. Če bomo nadaljevali v dosedanjem slogu, lahko končamo tudi na petem mestu, brez heca. Ne vidim veliko lažjih tekem, kot sta bili zadnji s Švico in Norveško.

Tekmi s Ciprom in Albanijo sta oddaljeni tri tedne. Kaj lahko izboljšate v nekaj dneh priprav?

Na treningih ne moreš veliko narediti. V klubih treniraš mesece in mesece, v reprezentanci lahko igralce le osvežiš, jih motiviraš. Večina tako ali tako igra na istih položajih kot v klubih. Za tistega, ki ne pozna osnov nogometne taktike, tako ali tako ne vem, zakaj bi bil poklican. Treba je narediti dobro vzdušje, dati glave pokonci. Zdaj se bo izkazalo, kako močni smo. Ciper in Albanija imata vsaj tako močni reprezentanci kot Švica in Norveška, zato nam ne bo lahko.

Neradi za kaj rečete, da je nujno, toda oktobra morate osvojiti vseh šest točk, že želite ostati v boju za Brazilijo. Drži?

Najprej moramo osvojiti kakšno točko, šele potem bomo razmišljali o lestvici.