Brečko: Ukrajinci bodo spoznali Ljudski vrt

Pogled s slovenskih bokov: Bojan Jokić in Mišo Brečko o dvobojih s Konopljanko in z Jarmolenkom.

Objavljeno
16. november 2015 04.10
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Slovenska bočna igralca sta bila v Lvovu najbolj na udaru tamkajšnjih zvezdnikov Jevgenija Konopljanke in Andreja Jarmolenka. Delno zaradi odlik ukrajinskih asov, delno zaradi skromnega vključevanja slovenskih krilnih igralcev v aktivnejšo igro na bokih. Z Bojanom Jokićem in Mišom Brečkom smo razčlenili tekmo v Lvovu in se že ozrli v Ljudski vrt.

Mišo, kako ste doživljali vaše dvoboje s Konopljanko, ki se ob vas ni veliko naigral?

Oceno prepuščam vam. Trudil sem se po svojih najboljših močeh, od sebe sem dal res vse. Dvoboji so bili intenzivni, saj je Konopljanka dober in hiter nogometaš. Lahko rečem le, da najin dvoboj ni odločil zmagovalca.

Kako bi ocenili tekmo?

Ukrajinci so bili občasno boljši, a tudi mi smo imeli svoje priložnosti. Če bi izkoristili vsaj eno od treh, bi bilo naše razpoloženje povsem drugačno. Na nek način je šlo za podobno tekmo kot pred šestimi leti v Moskvi, le da tokrat nismo zabili gola.

Ne zgodi se pogosto, da v vrata tekmeca ne sprožite niti enega strela. V Lvovu se je zgodilo prav to.

To gotovo ni dober podatek, a tega ne moremo spremeniti. Tri priigrane priložnosti pogosto štejejo več kot omenjena statistika, toda žal nismo zabili gola. Verjamem, da ga bomo v Mariboru.

Verjamete v rezultatski zasuk po zaostanku dveh golov?

Seveda so naše možnosti manjše kot pred prvo tekmo, a dokler obstaja možnost za euro 2016, bomo igrali za to, da nam uspe. Ukrajinci nas v Lvovu niso presenetili, toda v seštevku smo mi premalo časa igrali dovolj dobro, da bi iztržili kaj pozitivnega.

Za vami je šele prvi polčas dvoboja z Ukrajino, drugi polčas sledi jutri na Štajerskem. Menite, da bo treba kreniti na juriš?

Ne. Če zabijemo po en gol v vsakem polčasu in s še bolj čvrsto igro kot v Lvovu omejimo napade Ukrajincev, se lahko vrnemo v igro za evropsko prvenstvo. Vse je možno, v nogometu so se dogajale že bolj nemogoče zadeve, kot bi bila naša uvrstitev na euro. V Mariboru smo že pisali velike zgodbe. Tudi Ukrajinci še ne poznajo vzdušja v Ljudskem vrtu.

Torej pozivate navijače k glasni spodbudi?

Zmagovito vzdušje, v katerem bi se lahko zašibila kolena Ukrajincem, lahko pripravimo le skupaj – mi na igrišču s pogumnimi akcijami, navijači na tribuni na svoj način. Obljubim, da bomo na igrišču pustili srce.

Jokić: Rusi tedaj boljši kot ta čas Ukrajinci

Bojan, so Ukrajinci morda presenetili vas?

Ne bi rekel. Vedeli smo, da so dobri kot kolektiv in da premorejo dobre igralce na zunanjih položajih. Naivno prejeti prvi gol nas je delno presekal, ne bi ga smeli dobiti na tak način. No, tudi po tem smo si vendarle priigrali dve, tri zares obetavne priložnosti, iz katerih bi se lahko izcimilo več.

Kako bi ocenili del igre na levi slovenski strani in vaš dvoboj z Andrejem Jarmolenkom?

Imel sem opravka z zelo dobrim in hitrim nogometašem, toda že prej smo vedeli, da bo tako. Vsem skupaj nam je bilo težko, saj so Ukrajinci nenehno podvajali število igralcev na bokih in krilih. V seštevku so bili boljši in so zmagali, mi jim bomo poskušali vrniti v torek.

Bi se lahko razpletlo tudi drugače, ali je končni izid realen?

Lahko bi tudi mi zabili kakšen gol, kakšen sodnik bi morda katerega od njihovih golov razveljavil zaradi ofsajda, kdo ve. Lažje bi bilo oditi domov s porazom 0:1 kot s porazom 0:2. Toda to zdaj vendarle ni več pomembno, svojo energijo smo usmerili v novo tekmo in v svoje naloge na igrišču, saj na druge dejavnike ne moremo vplivati.

Kaj bo pomembno pred odločilno torkovo tekmo, kaj je še možno postoriti?

No, mi v boju za euro 2016 nismo obupali. Pomembno je, da smo se spočili in osredotočili na mariborsko tekmo. Poskušali bomo premagati Ukrajino in izničiti zaostanek.

Bi lahko potegnili vzporednico z Moskvo 2009?

Morda je šlo v Lvovu res za podobno tekmo, le konec je bil drugačen ... Lahko rečem, da so imeli Rusi tedaj močnejšo zasedbo, kot jo imajo danes Ukrajinci, a smo jih premagali, zato nismo brez možnosti. Če bi hitro zabili prvi gol, bi bilo v nadaljevanju možno vse.