Brendan Rodgers prišel, videl, zmagal

Brez poraza: Celtic na Škotskem v tej sezoni ni izgubil, kar se ni zgodilo od leta 1890.

Objavljeno
29. maj 2017 23.45
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Glasgow – Trener glasgowskega nogometnega kluba Celtic FC Brendan Rodgers najverjetneje ni predvidel, da bo začel rekordno sezono zeleno-belih pisati v poletni pripeki v štajerskem Limbušu. Nato na Škotskem v 47 tekmah nikomur ni uspelo vzeti Celticovega skalpa.

Irski trener, ki je lani prevzel ekipo po neuspelem eksperimentu z Norvežanom Ronnyjem Deilo, ni dobil dobre popotnice. Dva zaporedna sramotna poskusa za igranje v ligi prvakov proti Mariboru in Malmöju, povprečne prvenstvene predstave, ki so komaj zadostovale za domačo prevlado v ligi brez večnih rivalov kluba Rangers, predvidljiva in nefleksibilna taktika strokovnega štaba ter slaba telesna priprava igralcev so pustili grenak priokus četrtemu in petemu zaporednemu naslovu Celtica. Rodgers je Celtic na priprave odpeljal v Slovenijo. Prvo uradno tekmo je odigral proti gibraltarskim amaterjem Lincoln Red Imps v kvalifikacijah za ligo prvakov – in izgubil z 0:1. Navijači so se držali za glavo.

Na veliko sceno se je po bankrotu lani Rangers vrnil z novim klubom in številnimi okrepitvami, medtem ko je Rodgers zgolj osvežil igralsko jedro in za nameček iz kadra umaknil prvo ime Krisa Commonsa, zveznega igralca, ki je od leta 2011 za klub zabil več kakor 90 zadetkov. Mediji so domači ligaški naslov suvereno napovedali modrim iz Glasgowa, toda na izziv so zeleno-beli odgovorili na doslej neprimerljiv način.

Dvomi o moči Celtica pred sezono so bili po sobotni zmagi z 2:1 proti Aberdeenu v finalu škotskega pokala zgolj oddaljen spomin. Klub iz vzhoda Glasgowa, ki je pred dnevi proslavil tudi 50. obletnico svojega edinega evropskega naslova, je osvojil trojček lovorik. Ne glede na konkurenco domačih izzivalcev je to Rodgersu uspelo šele četrtič v 129-letni zgodovini kluba. Za to je potreboval 47 tekem, na katerih ni poznal poraza, kar se še ni zgodilo od začetka organiziranega nogometnega tekmovanja na Škotskem leta 1890. Na 38 izjemno dopadljivih prvenstvenih obračunih je dopustil zgolj štiri neodločene izide. Aberdeen na drugem mestu kot približek najresnejše konkurence je pokoril za 30 točk, kar je zgolj za točko manj od svetovnega rekorda, ki ga držita francoski Paris Saint Germain iz lanske sezone in egiptovski Al Ahly iz leta 2005. Prvenstvene neporaženosti škotski klubi niso poznali od sezone 1898/1899, ko je to uspelo Rangers, a je klub sezono končal s porazom v pokalnem finalu prav proti Celticu.

»Mogoče so nam bile zvezde naklonjene. Sezona je bila odlična, občutek je res izjemen. Toda to smo si morali zaslužiti, naporno smo delali,« je bil zadovoljen ponižni in prijazni Rodgers. S tem se je zapisal med nesmrtne trenerje enega največjih klubov na svetu: »Sodila me bo zgodovina, a smo šele na začetku neke poti. Doslej sem zelo užival.«

Takoj po nedeljski dobrodelni tekmi Celticovih legend, ki jo je obiskalo 60.000 ljudi, so na Celtic Park vdrli buldožerji, saj bo klub na tla položil hibridno zelenico, vredno nič manj kot dva milijona funtov. Rodgers napoveduje okrepitve, s katerimi želi najprej napredovati iz skupinskega dela lige prvakov. Pošalil se je, da sta dva njegova predhodnika, ki sta osvojila trojček naslovov, igrala tudi v finalu evropskega pokala – legendarni Jock Stein je pokoril Evropo, Martin O'Neill je klonil v finalu pokala UEFA. Pošalil pa se je tudi, da se zaveda, da je zgolj za poraz oddaljen od popolne katastrofe.