»Brez padcev ne moreš zgraditi kariere«

Anglija: Leicester izgubil prvič po 26. septembru, pred njim pa nov izziv: ManCity.

Objavljeno
27. december 2015 22.34
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Privrženci angleškega nogometa so pošteno utrujeni od »presenetljivih« porazov favoriziranih klubov in »senzacionalnih« zmag papirnatih »avtsajderjev«. Tudi tradicionalni božično-novoletni vrvež, ki ponuja zgoščen ritem tekem, v tem pogledu ni razočaral navijačev.

»Boxing Day«, dan, ki sledi božiču in na katerega so gospodarji nekoč tradicionalno obdarovali služabnike, je predstavljal le prvega od treh kol, ki jih bodo Angleži odigrali v pičlem tednu dni. In v premier league so spoštovali tradicijo »obdarovanja«. Poraz vodilnega Leicestra na gostovanju v Liverpoolu je bil še najmanj presenetljiv, saj je bilo le vprašanje časa (in matematične verjetnosti), kdaj bo spodrsnilo moštvu Claudia Ranierija. In, ne nazadnje, Liverpool je na nek način pričakovano zasenčil vodilnega, ki bi lahko pred tribuno Kop padel z veliko višjim izidom, kot je bil 1:0 za »rdeče«.

Ne razplet derbija, predvsem potek tekme na štadionu Anfield, ki ga je pred 12 leti spoznala tudi nekdanja Olimpija, ponuja optimizem Liverpoolu in hkrati zaskrbljenost za Leicester. Klub, ki le kolo pred koncem prve polovice prvenstva zaseda vrh premier league, bi si za popravni izpit težko izbral večji izziv, kot ga čaka že jutri zvečer – v goste mu bo prišel razigrani in visoko motivirani Manchester City, ki ga ne zanimajo morebitne psihološke težave Leicestra.

Do jutrišnjega dne je resda še zelo »daleč«, že drevi bodo namreč igrali osem od desetih tekem 19. kola. Pod drobnogledom bo derbi med Manchester Unitedom in Chelseajem, ki bi – v primeru poraza gostiteljev – kaj lahko pomenil zadnjo tekmo Louisa van Gaala na klopi »rdečih vragov«. Slednji so namreč izgubili še četrto tekmo zapovrstjo (prvič po novembru 1961), tretjo v prvenstvu, in sicer še tretjič proti klubu, ki ne sodi v zgornjo kakovostno polovico lige. Po novincu Bournemouthu in povratniku Norwichu je vzel mero Nizozemčevim fantom še Stoke City. Namesto devetih točk, s katerimi bi ManUtd zasedal vrh lestvice, moštvo Louisa van Gaala kotira na 6. mestu. Če bi ostalo pri tem, bi se zgodilo prvič po sezoni 1980/81, da bi bila najboljša angleška kluba Manchester United in Liverpool zunaj vodilne četverice.

Radodaren je bil tudi londonski Chelsea, ki je na svojem štadionu le remiziral z Watfordom. Zanimivo, v drevišnjem snidenju Manchester Uniteda in Chelseaja se bosta pomerila nizozemska trenerja Van Gaal (64) in pet let starejši Guus Hiddink (69), ki je lani (začasno) na selektorskem stolčku Nizozemske nasledil prav Van Gaala.

Popoln dan obdarovanj je sklenil Arsenal, ki je zamudil priložnost za skok na vrh po porazu Leicestra v Liverpoolu. Ladja »topničarjev« je nasedla na jugu Anglije v Southamptonu, gostitelji pa so prešli v vodstvo s 3:0 po pičlih treh strelih v vrata Arsenala!

»Na žalost nikjer ne moreš zgraditi vrhunske kariere brez padcev. Za uspeh v nogometnem poslu je ključno, da se znaš ustrezno odzvati v podobnih položajih. V športu se namreč vrstijo vzponi in padci. Tudi najboljši na svetu grešijo. Gre le za dober ali slab odziv na padec,« je ocenil Arsenalov trener Arsene Wenger, nato pa dodal: »Zaupam svojim igralcem. Edini način, na katerega se lahko uspešno odzoveš v pičlih 48 urah po porazu, je zmaga. Verjamem, da boste videli močan odziv naših fantov.« Arsenal se bo nocoj vnovič meril z južnjaki – v London prihaja Bournemouth, ki je nazadnje izgubil 7. novembra.