Brez skrbi, opevani mladenič ostaja na trdnih tleh

Prvi med enakimi pri Monacu je najstniški napadalec Kylian Mbappe. V naslednjih treh sezonah bo jasno, kako daleč lahko poseže.

Objavljeno
03. maj 2017 10.33
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Eksplozivni Monaco je pred najtežjo preizkušnjo, saj v kneževino iz Torina prihajajo najboljši pirotehniki na svetu. Monaco je v izločilnih bojih dosegel po tri gole na tekmo, a Juventus je v celotni sezoni lige prvakov prejel le dva. Lahko italijanski prvak zaustavi tudi Kyliana Mbappeja?

Narava ga je obdarila s hitrostjo in močjo, nekje od zgoraj je dobil še prefinjen nogometni občutek, zato je Kylian Mbappe vrhunski nogometaš, četudi ima le 18 let. Francoski nogomet je z njim dobil tisto, kar ima Slovenija z Luko Dončićem v košarki. Zimski čas od decembra 1998 (rojstvo Mbappeja) do februarja 1999 (rojstvo Dončića) je bil očitno zelo radodaren z izjemnimi športnimi talenti.

»Naj vas ne skrbi. Ob sebi imam ljudi, ki znajo poskrbeti, da ostajam na trdnih tleh,« je zatrdil Kylian Mbappe. Z vrhunskim športom je obdan vse življenje. Njegov oče Wilfried je nogometni agent in trener v pariškem klubu Bondy, mama Fayza je bila profesionalna rokometašica, njegov polbrat Jires Kembo-Ekoko pa je šest let igral v prvi francoski nogometni ligi. Po očetu ima kamerunske korenine, po materi alžirske.

»Fantje, ki imajo izjemen talent, so pripravljeni pri 18 letih, o tem ni dvoma. Tisti, ki pri 18, 19 letih še ne igrajo na najvišji ravni, preprosto nimajo nadnaravnega talenta,« je prepričan Arsene Wenger, nogometni trener. »Mbappe spada v prvo kategorijo, saj brez težav igra na najvišji ravni. V marsičem spominja na Thierryja Henryja. Imata podobno postavo in podoben talent. Vprašanje je sedaj, ali ima Mbappe tudi podobno željo, motivacijo in inteligenco kot Henry, a to bomo izvedeli šele v naslednjih dveh ali treh sezonah.«

Najprej je odraščal v Parizu in se priključil francoski nacionalni akademiji Clairefontaine. Pri enajstih letih je odšel na preizkušnjo k Chelseaju, pri štirinajstih k Realu. V Madridu je njegova družina takoj prejela dolgoročno pogodbo, toda niso je podpisali. »Kylian je samo želel na preizkušnjo v Madrid, da vidi, ali ustreza Realovim zahtevam,« je rekel njegov oče.

Kylian je hotel obiskati Realovo akademijo tudi zato, da spozna vzornika Cristiana Ronalda. Znana je namreč Mbappejeva fotografija, kako sedi na svoji postelji, okoli njega pa visi vsaj deset posterjev z Ronaldovo podobo.

Očitno ni nobeno naključje, da je njegov vzornik prav Ronaldo. Portugalski zvezdnik je večkrat v zobeh kritikov, zakaj se tako žene za osebnimi dosežki in kaže, zakaj je tako jezen, če ne zabije gola. Mbappe je enak. Francoski športni časnik L'Equipe je lani postregel z anekdoto po francoski zmagi na evropskem prvenstvu do 19 let. Francija je v finalu premagala Italijo s 4:0, toda medtem ko so njegovi soigralci poplesavali in prepevali, je Mbappe obsedel z dolgim obrazom. Kot da bi v finalu izgubili in ne zmagali. Bil je preprosto razočaran, ker v finalu ni zabil gola, v bitki za najboljšega strelca pa ga je prehitel soigralec Jean-Kevin Augustin iz PSG. Lahko mu očitamo egoizem, toda samo s takšnim pristopom bo Mbappe potiskal svojo mejo višje do novih lovorik. Zanj in za ekipo.