Brez strela v okvir vrat so jo Slovenci še dobro odnesli

Slovenska reprezentanca v Lvovu nemočna proti razigrani Ukrajini. Handanovića matirala Jarmolenko in Seleznjov.

Objavljeno
14. november 2015 22.40
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Lvov – Nogometna Slovenija se je znašla pred velikanskim izzivom, ki se imenuje: kako v torek nadomestiti dva gola razlike proti veliko boljši Ukrajini? Gostitelji sinočnje prve tekme dodatnih kvalifikacij za nastop na euru 2016 so namreč zasluženo premagali nemočno četo selektorja Srečka Katanca, ki proti vratom Ukrajine ni sprožila niti enega strela!

Uvod v tekmo je bil kar zgovoren in je napovedoval velike težave za gostujočo reprezentanco. Le »zgodovinske« lokalne volitve v Ukrajini so se lahko v zadnjih dneh primerjale s količino objav, komentarjev in mnenj o slovanskem dvoboju za šampionat stare celine. Tudi včeraj je bilo tako; mestne ulice, glavni trg, gostinski lokali in druga družabna stičišča so bili zaznamovani z modro-rumeno barvo, še policisti, ki so zasedli osrednji del mesta, so govorili le o nogometu.

Da bodo Ukrajinci igrali proti slovenski reprezentanci, pa so ob 12. uri »izvedeli« tudi sprehajalci po mestnem središču; tedaj je namreč ustavila promet delegacija Slovencev s predsednikom Borutom Pahorjem na čelu, ki so jo spredaj in zadaj varovala številna policijska vozila, za kolono pa sta bili celo dve reševalni vozili.

Slovenski nogometaši so jo po prvem polčasu resda še dobro odnesli. Na igrišču namreč niso bili enakovredni gostiteljem, ki so leteli na krilih bučne podpore rojakov na tribunah sijajnega štadiona. Velemojstra na obeh krilih Jevgenij Konopljanka in Andrej Jarmolenko sta bila opazno prehitra za svoje čuvaje.

Tudi na splošno se je zdelo, da začetna enajsterica Srečka Katanca ni bila povsem kos Ukrajincem. Slovenski selektor je resda poslal v boj za euro 2016 pričakovana imena v pričakovani igralni postavitvi v rombu (4-4-2), tudi njegov kolega Mihajlo Fomenko se je zanesel na preverjene adute iz minulih kvalifikacij.

Slovenski navijači, ki so kupili 261 vstopnic – morda se jih je zbralo dvesto več –, so trepetali za usodo gostujoče reprezentance že v prvih desetih minutah tekme, ko je moral dvakrat posredovati Samir Handanović. Enkrat je pred tem izgubil žogo Jasmin Kurtić, drugič so Ukrajinci prišli do vrat z dvojnimi podajami. Katančevi izbranci so sestavili prvo pravo akcijo šele v 18. minuti tekme, ko sta na levi strani lepo kombinirala Kevin Kampl in Bojan Jokić, toda predložek Jokića v kazenski prostor ni dobil epiloga. Zato pa je štiri minute pozneje na štadionu zagorela prva bakla, potem ko so domači matirali Handanovića. V eni od akcij je žoga po odbitku slovenske številke 1 prišla do Jarmolenka, nanj so krenili trije slovenski branilci, toda as kijevskega Dinama je s finto vse tri vrgel iz tira, nato pa poslal žogo v daljši vratarjev kot – 1:0! Morda je bil pri strelu Jarmolenka eden od Ukrajincev celo v ofsajdu, ker je oviral Handanovića, toda sodnik je ocenil drugače.

Sledile so črne minute gostov, scenarij pa je bil podoben tistemu iz Moskve 2009; bliže je bil rezultat 3:0 kot pa 1:1 ... Katančevi možje so bili še najnevarnejši za domača vrata med 25. in 30. minuto, ko so zapravili dve izjemno obetavni akciji. Najprej sta lepo kombinirala Valter Birsa in Milivoje Novaković, ki je podaljšal žogo do Josipa Iličića, toda ta je z 12 metrov meril čez vrata, nato pa so imeli gostje dejansko najlepšo priložnost v prvem polčasu, ko je Novaković na petih metrih slabo sprejel žogo po akciji Kevina Kampla in podaji Birse.

Mehiško valovanje v odmoru med polčasoma je dalo slutiti, da Ukrajinci ne bodo popustili niti v nadaljevanju tekme. Res je bilo tako; v eni od akcij je namreč spet sledil gol gostiteljev. To je bila uigrana akcija nogometašev Dnipra iz Dnipropetrovska. Sinoči odlični bočni branilec Artem Fedeckij je prodrl po levi strani, pustil za seboj Bojana Jokića, nato pa s filigransko natančnostjo podal Jevgeniju Seleznjovu mimo celotne slovenske obrambe. Ta je le podstavil nogo na daljši Handanovićevi vratnici za nov gol – 2:0! Da ga je od ofsajda ločilo manj od milimetra, ni več pomembno. Slovenski branilci bi lahko dali pozneje za pijačo tudi svojemu vratarju, potem ko je ustavil stoodstotno priložnost Denisa Garmaša. Ali pozneje, ko je po eni od akcij, v kateri sta izpadla iz igre oba štoperja, Seleznjov zatresel levo Handanovićevo vratnico, Jokić pa je nato žogo izbil v kot.

Katanec je v zadnjih 20 minutah poskušal tudi z napadalno navezo Bezjak-Novaković-Pečnik, nato poslal v igro še Zlatana Ljubijankića, toda ostalo je pri izjemno neugodnem izidu za Slovence.

»Ni lahko, ko izgubiš takšno tekmo, vendar je še ena pred nami, zato moramo hitro dvigniti glave, se dobro regenerirati, strniti vrste in v Ljudskem vrtu odigrati še bolje. Že pred tekmo smo vedeli, da bo na nasprotni strani stala trda, čvrsta zasedba. Ukrajinci so svoje priložnosti izkoristili, mi naših polpriložnosti nismo, za nameček smo zadetka prejeli naivno, iz protinapadov,« je po porazu zmajeval z glavo kapetan Boštjan Cesar.