Brez uteži na hrbtu na polni Bonifiki tudi za navijače

V finalu pokala NZS Domžale igrajo za drugo lovoriko, Olimpija za prvo. V 1. SNL v tej sezoni 3:1 v zmagah za zeleno-bele.

Objavljeno
31. maj 2017 01.11
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Domžale drugič ali Olimpija prvič? To je velika neznanka pred današnjim finalom pokala Nogometne zveze Slovenije na razprodani koprski Bonifiki. Zadnja tekma za lovoriko se bo začela ob 20.30, v primeru neodločenega izida po 90 minutah pa bosta tekmeca igrala podaljšek. Če tudi v njem ne bo zmagovalca, bodo prvaka določili streli z bele točke.

Bonifika bo zaživela v pravem nogometnem vzdušju. Navijači obojih so pokupili vse razpoložljive vstopnice, v debeli številčni prednosti – razmerju 4:1 – bodo ljubljanski, ki tako kot nogometaši uteho za izgubljeni boj za naslov državnega prvaka iščejo v pokalnem tekmovanju.

Če že ligaški del sezone ni ponudil presežka spektaklov, bi lahko vsaj konec. Možnosti za sijajen zaključek so odlične, moštvi Olimpije in Domžal sta si že zagotovili nastopa v kvalifikacijah za evropsko ligo in se bosta v zadnjo bitko lahko spustili brez uteži na hrbtu.

Vloga favorita pripada Olimpiji, ki se nadeja, da bo s pokalno lovoriko pod preprogo pometla vse zimske zablode in travme v drugem delu sezone ter zajela veter v hrbeta za novo sezono. Šele v finišu sezone je lažje zadihala, za kar je najbolj zaslužen »naključni« trener Safet Hadžić. Še zadnjič bo vodil moštvo, saj je predsednik NK Olimpija Milan Mandarić v Hrvatu Igorju Bišćanu našel trenerja za naslednjo sezono. Počasi, toda vztrajno je Hadžić sestavljal mozaik, ki pa mora biti danes sestavljen brezhibno, da bi Olimpija na kolena položila hudega tekmeca in izzivalca iz Ljubljanske kotline Domžale.

»To je tekma, ki jo moramo zmagati in jo tudi bomo. Verjamem igralcem,« se je samozavestno postavil Hadžić. Dosegel je največ, kar je lahko – igralci mu neizmerno zaupajo. Kar ni bilo enostavno, potem ko mu je Mandarić zadal težavno nalogo, da »pogasi« ogenj, ki sta ga ob izdatni pomoči Ranka Stojića zanetila Luka Elsner in Marijan Pušnik.

Tudi Hadžićev veliki tekmec Simon Rožman je opazil napredek in rep ter glavo v Olimpijini igri v zadnjih kolih. In občutil, saj so Domžale v zadnjem dvoboju v Stožicah izgubile z 1:3. Ljubljančani so v ligi zmagali še s 3:1 in 1:0 ter izgubili z 0:1.

V nasprotju z Olimpijo so Domžale v finišu ligaške sezone močno padale. Toda to v finalu ne pomeni nič.

»Nismo igrali tako slabo, a je res, da smo že nekaj časa osredotočeni na finale, igralci živijo za tekmo in za zmago,« je dejal mladi Celjan, ki bo že drugič v finalu. Prvega na celjski klopi je pred dvema letoma izgubil s Koprom. Izkušnjo si je dodobra zapomnil, spremenila ga je v zrelejšega moža. Njegove besede niso več tako udarne, marveč premišljene.

»Tekmo bomo izpeljali tako, da bomo zmagali. V finalu šteje le zmaga. Kako bomo prišli do nje, je naša stvar. Morali bomo igrati popolno tekmo, Olimpija je v vzponu. Verjamem, da smo sposobni izvesti najboljšo predstavo,« je povedal Rožman in med drugim dal vedeti, da ga vtis ne bo zanimal, marveč le končni uspeh.

»Lansko leto v tem obdobju smo se veselili naslova državnega prvaka, letos rešujemo sezono v pokalu. Motivov nam ne manjka in smo nabrušeni. Močnejši smo tudi zaradi širšega kadra po vrnitvi nekaterih poškodovanih igralcev,« je Olimpijin kapetan Nemanja Mitrović izpostavil moč daljše klopi in zatrdil, da ga ligaški izkupiček medsebojnih tekem ne bo zavedel. »Ne zamina me, kaj je bilo in tudi te tekme nimajo nobenega pomena. Zmagovalca bo odločila dnevna forma.« Za postavnega štoperja bi tudi utegnila biti zadnja bitka v Olimpijinem dresu.

Tako Hadžiću kot Rozmanu je vsaj za konec prizanešeno s poškodbami. Še posebej ljubljanske so zaznamovale sezono, zato se jeziček na tehtnici nagiba bolj na stran Ljubljančanov kot Domžalčanov.

Nogometni praznik bodo oplemenitila tudi dekleta in mladinci. Ob 16. uri se bosta za žensko lovoriko pomerili ekipi Teleing GMT Beltinci in Rudar Škale, ob 18. uri pa za mladinsko Bravo in Maribor.