Brez zmage v Litvi bi zbledel tudi podvig s Švico

Slovenska reprezentanca bo jutri (20.45) gostovala v Vilniusu. Birsa: Ta čas smo ekipa, ki se mora predvsem boriti.

Objavljeno
11. oktober 2014 11.14
Nogometna reprezentanca, 9.10.2014, Maribor
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi že preizkusila umetno površino štadiona v Vilniusu, na katerem se bo jutri (20.45) pomerila z Litvo. To bo pravšnja preizkušnja za Katančevo zasedbo, ki je v boju za evropski šampionat v Franciji zadihala s polnimi pljuči. Gostitelji imajo namreč po dveh kolih šest točk.

Selektor Srečko Katanec je igralcem, ki so premagali Švico, namenil osvežitveni tek po posestvu Brdo, drugi reprezentanti so včeraj vadili na štadionu Triglava, deseterici pa sta se na lastno željo pridružila tudi Jasmin Kurtić in Dejan Lazarević. Vse je bilo podrejeno čim boljši regeneraciji udarnih četrtkovih sil in mobilizaciji adutov, ki bi lahko jutri morebiti vskočili v prve bojne vrste v Vilniusu.

Slovenijo namreč čaka izjemno zahtevna naloga, motiviran tekmec, ki po dveh kolih zaseda vrh skupine E v družbi favorizirane Anglije. Litva seveda sodi v spodnji kakovostni razred evropskih reprezentanc, toda ta čas še vedno verjame v senzacijo, kar bi bila njena uvrstitev na eno od prvih dveh mest, zato bodo gostitelji leteli kot naviti. Posledično bo gotovo pomembno, kako dobro bo strokovni štab slovenske izbrane vrste povrnil moči fantom po telesno napornem derbiju s Švico.

»To bo ključno, saj tam pričakujem podobno neprijetno tekmo kot nazadnje, ko smo gostovali ob Baltiku. Estonijo smo resda že pozabili, tudi Švica je zasedala naše misli le do četrtkovega večera, v preostalem kratkem času pa bomo dobili dovolj informacij tudi o Litvi,« je razkril kapetan Boštjan Cesar.

Na Gorenjskem, kamor so se po veliki zmagi preselili Slovenci, včeraj nihče ni razmišljal o posebej dolgoročnih ciljih, o točkah, ki jih lahko Slovenija osvoji v nadaljevanju kvalifikacij, četudi bo Katančeva zasedba v prihodnjem letu igrala dvakrat s San Marinom, z Litvo in Estonijo pa na domačih tleh. »Takšno razmišljanje se ti lahko vrne kot bumerang, moramo se osredotočiti na vsako tekmo posebej, vsaka naslednja pa bo za nas najpomembnejša,« je zagotovil Cesar in dodal: »Začenši z jutrišnjo v Litvi, ki bo na nek način še težja kot zadnja s Švico.«

Katanec se bo lotil Litovcev z drugačno začetno enajsterico, kot se je lotil Švicarjev, bržkone bo začela Slovenija v postavitvi 4-2-3-1 oziroma 4-4-1-1, med katerima ni bistvene vsebinske razlike. Gre za igro z dvema igralcema v zvezni vrsti in Kevinom Kamplom ob Milivoju Novakoviću. Kampl je deloval v drugem polčasu tekme s Švico veliko bolje kot dotlej, ko so ustvarjalnost in nepredvidljivost dušile obrambne odgovornosti na sredini igrišča. Salzburgov zvezdnik, ki soigralcem ni pozabil plačati piva po sladki zmagi, se je že ozrl proti Litvi.

»Tam pričakujem povsem drugo tekmo kot v Ljudskem vrtu. Verjamem, da bomo v Litvi prevladovali tako, kot so prevladovali Švicarji v Ljudskem vrtu. Toda v obdobju posesti žoge moramo z žogo znati narediti kaj več. Torej ne tako kot proti Estoniji, ko nas je resda krasila posest žoge, toda nikakor nismo našli rešitve v napadu. Zanimajo nas le tri točke, saj bi le z zmago nadgradili velikanski podvig s tekme proti Švici,« je ocenil Kampl.

V slovenskem taboru se zavedajo, da bi se lahko tekma proti četi Vladimirja Petkovića končala drugače, kot se je, da bi bilo lahko drugače tudi v Talinu in da bo šlo jutri za novo zgodbo. Valter Birsa, ki proti Švici ni igral na svoji ravni, je zadel bistvo uspeha Slovencev: »Ta čas smo ekipa, ki se mora na igrišču predvsem boriti. V Litvi pričakujte izenačeno tekmo. Četudi smo boljši, moramo ohraniti predvsem pristop s tekme proti Švici. To je osnova,« je zatrdil Birsa, ki bi ga drevi lahko zamenjal kdo drug. Morda Nejc Pečnik, ki je nekoč na umetni travi pokvaril načrt Rusov ... Da bo Katanec krenil nad Litovce z le enim napadalcem, pa nam je potrdil tudi sam.