Buffon: Ko se je Mbappe rodil, sem bil jaz že na SP (VIDEO)

Juventusov »fosilni« čuvaj mreže je postal drugi Italijan s stotimi nastopi v ligi prvakov v majici enega kluba, po Maldiniju.

Objavljeno
04. maj 2017 11.15
FBL-EUR-C1-MONACO-JUVENTUS
J. P.
J. P.

Torino - Po včerajšnji zmagi Juventusa na gostovanju v Monacu (2:0) na prvi polfinalni tekmi nogometne lige prvakov se italijanska javnost ne priklanja le režiserjema obeh zadetkov, dvakratnemu podajalcu Daniju Alvesu in dvakratnemu strelcu Gonzalu Higuainu, temveč tudi neuničljivemu 39-letnemu čuvaju mreže Gianluigiju Buffonu, ki je v jubilejnem stotem nastopu v majici »stare dame« v ligi prvakov zbral šest obramb (nekaj prav bravuroznih) in ohranil mrežo nedotaknjeno. Juventusu se je to posrečilo že v šestem zaporednem dvoboju lige prvakov, s čimer se je znašel pred odprtimi vrati velikega finala, v katerem bi mu - kot se zdi - utegnil nasproti stati branilec lovorike, madridski Real.

Gigi je postal šele drugi italijanski nogometaš s stotico v ligi prvakov v majici enega samega kluba, pred njim se je to posrečilo zgolj Paolu Maldiniju, ki se je kot nepogrešljivi člen Milana ustavil pri številki 106. »Moj cilj je vselej dokazovati, da si zaslužim biti tu, in končati kariero v kondiciji, da bodo navijači lahko rekli, da so žalostni, ker sem se upokojil. Ali bom ta cilj dosegel ali ne, ne vem, mi je pa igrati v sredini, kakršna je 'Juve', seveda v veliko pomoč,« je poudaril Buffon, ki je v zadnjih izdihljajih sinočnjega dvoboja preprečil zadetek Valeru Germainu, ki je sprožil tik pod prečko, a je vratarski »fosil« z mojstrsko obrambo preprečil najhujše in žogo s skrajnimi napori izbil v kot. 

»Na začetku igralske kariere so mi nasproti stali fantje, rojeni v 50. in 60. letih minulega stoletja, ko se bom poslovil, bodo na igrišču nogometaši, rojeni po prelomu tisočletja,« je z nasmeškom razpredal Gigi. Da njegove besede niso iz trte izvite, dokazujejo tudi italijanski športni analitiki, ki so izbrskali, da je dolgoletni reprezentančni vratar dejansko v karieri igral proti Pietru Vierchowodu, rojenemu 6. aprila 1959, najmlajši tekmec (doslej) pa je bil čuvaj Milanove mreže Gianluigi Donnarumma, rojen 25. februarja 1999. Le leto dni starejši je Monacov čudežni deček Kylian Mbappe, ki pa ga včeraj, ključ čudoviti priložnosti v prvem polčasu, ni premagal: »Kylian je bil rojen leta 1998, ko sem bil jaz že na svetovnem prvenstvu. Poglejte, to je lepota življenja.«