Zwanziger pozval k bojkotu SP 2022

Nekdanji predsednik nemške nogometne zveze pravi, da sam kot navijač ne bi odšel na SP v Katar.

Objavljeno
18. december 2015 11.24
FILES-HONDURAS-US-FIFA-CALLEJAS-CORRUPTION
Š. Ro.
Š. Ro.

Berlin - Nekdanji predsednik nemške nogometne zveze (DFB) Theo Zwanziger je izjavil, da bi morali Katarju zaradi kršenja človekovih pravic odvzeti nogometno svetovno prvenstvo 2022 ali ga vsaj bojkotirati. »Kot navijač ne bi šel v Katar. Takšnega potovanja ne moremo upravičiti z etičnega vidika. Še bolje bi bilo, da bi novo vodstvo Mednarodne nogometne zveze Katarju odvzelo prvenstvo,« je dejal za časnik Die Welt.

Ta je poročal, da zaradi neustreznih varnostnih razmer in zaradi izmučenosti delavcev do prve tekme SP 2022 pričakujejo kar 7000 smrti na gradbiščih, kar je skoraj dvakrat več kot v prejšnji oceni.

Zwanziger je sicer že dolgo kritik SP v Katarju in je moral tudi na sodišče zaradi obtožb zoper to državo. Imenoval jo je za rakasto tvorbo na telesu svetovnega nogometa.

Callejas plačal štiri milijone varščine

Nekdanji predsednik Hondurasa Rafael Callejas je dva ni po tem, ko se je izrekel za nedolžnega na newyorškem sodišču glede vpletenosti v korupcijski škandal v Mednarodni nogometni zvezi (FIFA), že na prostosti. Njegov sin Lisandro Flores je namreč plačal zahtevane štiri milijone dolarjev varščine.

Callejas se bori zoper osem obtožb o goljufiji, kriminalnemu združevanju in pranju denarja. Člana Fifine komisije za televizijo in trženje, obtožujejo, da je prejel za 1,6 milijona dolarjev podkupnin med marcem 2011 in januarjem 2013 za televizijske pravice tekem honduraške državne reprezentance.