Capello bo dirigiral iz Moskve

Sloviti italijanski trener Fabio Capello je z rusko nogometno reprezentanco odlično začel kvalifikacije za nastop na SP 2014.

Objavljeno
14. september 2012 12.11
FBL-WC2014-EUR-ISR-RUS-TRAINING
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Sloviti Nizozemec Guus Hiddink je po odmevnem euru 2008 pogorel v Ljudskem vrtu, rojak Dick Advocaat na letošnjem EP. Bo Italijan Fabio Capello zasenčil oba ugledna kolega? Vse povezuje ruska nogometna reprezentanca, ki je v boju za SP že ujela ritem zahtevnega Goričana.

Rusija je v uvodnih tekmah za mundial v Braziliji z nekaj lepotnimi napakami, a suvereno odpravila Severno Irsko (2:0), v torek je potolkla Izrael v gosteh (4:0) in Capello je že mož, o katerem v Rusiji govorijo z globokim spoštovanjem. »Na voljo ima močno ekipo, ki je že na euru pokazala zanimiv nogomet, a ni dosegla pričakovanega izida, zato je bila deležna hudih kritik. Capello je potrdil, da je tip trenerja, ki je pragmatičen in taktiko prilagaja tudi tekmecem. Hkrati je ohranil svoj slog, da njegova moštva igrajo subtilno, poznajo svoje odlike in slabosti,« je prve vtise o Rusiji pod trdo roko Italijana strnil nekdanji selektor Rusije na SP leta 2002 Aleksandr Koreškov. Tisto, kar je bilo očitno in vidno pikolovcem, je tudi vse navdušilo – disciplina v igri. Prav tako je Capello dal sporočilo, da vrata niso zaprta nikomur, moštvo je pošteno prevetril. Mar to pomeni, da se za največjega zvezdnika zadnjih let Andreja Aršavina počasi iztekajo reprezentančni dnevi?

»Ne verjamem. Capello je Andreja izpustil, ker se še ni polegla jeza javnosti zaradi njegove jezikavosti po neuspehu na EP in ker v klubu ni igral. Takoj je želel pokazati, da je on poveljnik ekipe, kar tudi je. S svojimi odločitvami je vsem kandidatom poslal jasno sporočilo, da nihče nima privilegijev. Ampak, Andreja bo slej ko prej spet povabil v reprezentanco, nisem pa prepričan, če bo poklical Romana Pavljučenka in Pavla Pogrebnjaka,« je prve konkretne poteze selektorja komentiral dolgoletni kapetan Rusije Omari Tetradze, zdaj trener Himkija.

Za 66-letnega Capella bi bilo res nenavadno, če bi se odrekel svojemu najmočnejšemu adutu, avtoriteti, s katero uveljavlja hierarhijo in red v reprezentanci. Za 10 milijonov evrov letne plače mu kaj drugega ni preostalo, kot da je mehkim slovanskim dušam vcepil ostrino in spoštovanje.

»Seveda, štart je bil odličen. Ampak mi smo šele na začetku zelo dolge poti do Brazilije. Šest točk in šest golov v dveh tekmah je izjemno. A ta izkupiček zagotovo še ni dovolj. Kakorkoli že, bolj sem zadovoljen s tem, ker nismo prejeli gola, kot da smo jih šest zabili. Kadar ohranimo mrežo nedotaknjeno, se samozavest samo še utrjuje,« je ocenil Capello, ki je Rusom že polaskal s tem, da bo večji del službovanja nastanjen v Moskvi, medtem ko sta njegova predhodnika pretežno delovala iz Nizozemske. A Capello je Ruse hitro postavil na realna tla. »Favoriti v skupini F so Portugalci,« je realist. Ali ima prav, bo znano že 12. oktobra.