Če bo Prandelli načelen, 
v Ljubljani brez De Rossija

Slovenska nogometna reprezentanca se bo 25. marca v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu pomerila z Italijo v Stožicah. Morda bo moštvo zahodnih sosedov oslabljeno za Danieleja De Rossija, ki se je »izkazal« z udarcem s komolcem na tekmi v ligi prvakov.

Objavljeno
14. marec 2011 07.50
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana - Zvezna vrsta Cesareja Prandellija je že zdaj dobro načeta, 53-letni selektor pa v teh dneh resno razmišlja, da bi jo še oslabil. Daniele De Rossi, udarni adut na sredini igrišča, je namreč z nedavnim izpadom ob gostovanju Rome v Donjecku kršil tudi kodeks izbrane vrste »azzurrov«. »De Rossi je fant, ki ima zelo rad svoj klub, Romo, bržkone nosi na svojih plečih veliko odgovornost na sleherni tekmi, podobno je bilo tudi prejšnji teden v Ukrajini. Želim slišati njegovo pojasnilo in videnje omenjenih dogodkov ter dvoboja z Darijem Srno, potem pa bova skupaj poiskala argumente za kakršnokoli mojo odločitev,« je včeraj zatrdil Cesare Prandelli, italijanski selektor in načelen človek, ki se je pred leti, ko mu je hudo zbolela soproga, brez odlašanja odpovedal dobro plačani službi prav pri Romi.

»Res, ne sprašujte me zdaj, kako se bomo odločili. Nekaj pa je gotovo: vsi fantje, ki kandidirajo za nastop v dresu z našim državnim grbom, se morajo zavedati, da zastopajo Italijo tudi v času igranja za svoje klube. Hkrati moramo tudi razumeti, kaj vse je tam preživljal De Rossi,« je o zadevi še spregovoril Prandelli, študiozni strokovnjak iz Brescie, ki, nasprotno od njegovih predhodnikov na vroči klopi »azzurrov«, veliko časa posveti tudi analizi tekmecev, česar se – mimogrede – dobro zaveda tudi slovenski selektor Matjaž Kek.

Kot je znano, sodnik Howard Webb med tekmo Šahtar – Roma ni opazil »nepravilnosti« v dvoboju De Rossija in hrvaškega reprezentanta Darija Srne. Po dolgotrajnem izzivanju in številnih besednih provokacijah – pri tem naj bi prednjačil sicer odlični bočni nogometaš iz Metkovića – je namreč v enem od »srečanj« De Rossi s komolcem udaril v obraz Srno, slednji je padel, nato pa še porumenel, ker je zaradi incidenta protestiral pri angleški sodniški ekipi.No, UEFA dogodka ni spregledala, 27-letni Rimljan se bo v kratkem gotovo soočil s precej visoko kaznijo, počival naj bi na naslednjih treh ali štirih evropskih tekmah.

Italijanska nogometna zveza (FIGC) je pred časom sprejela poseben etični kodeks, po katerem lahko posameznikom začasno prepove igranje za reprezentanco, če so v enakem obdobju kaznovani s prepovedjo igranja zaradi nešportnega vedenja v klubih. Zdaj bo na preizkušnji trdnost kodeksa, saj je Prandelli verjetno že izgubil enega člana zvezne vrste za Slovenijo, Milanov plejmejker Andrea Pirlo naj bi namreč počival še naslednje tri tedne. Da bi bil za Stožice izgubljen še De Rossi ... »O tem odloča izključno Prandelli,« je zagotovil predsednik FIGC Giancarlo Abete in napovedal, da naj bi se selektor o tem izrekel do konca tedna.

V Ljubljani Casano-Balotelli?

Bomo videli, Prandelli ima vendarle na voljo več alternativ, čeprav bi bil manjko naveze Pirlo-De Rossi res velik. Italijani so na zadnji prijateljski tekmi v Dortmundu, kjer niso igrali slabo, resda predstavili »nove rešitve«, ki jih predstavljata v zvezni vrsti predvsem Interjev brazilski adut Thiago Motta in Ricardo Montolivo, ki ga je leta 2005 odkril v Firencah prav sedanji italijanski selektor. Slednji je včeraj naglas razmišljal še o nekaterih igralnih parih. »Končno želim preizkusiti skupaj Antonia Cassana in Maria Balotellija. Vem, rekli boste, da sem to napovedal že stokrat, a kaj, ko za to zaradi različnih vzrokov nikoli ni bilo možnosti. Upam, da mi bo uspelo že na naslednji tekmi,« je napovedal Prandelli in izpostavil še mladega Andreo Ranocchio.