Če ne daš gola, ne moreš zmagati

Pogled slovenskega nogometnega kapetana Boštjana Cesarja pred kvalifikacijsko tekmo s Švico.

Objavljeno
08. oktober 2014 20.56
Boštjan Cesar,Ljubljana Slovenija01.09..2014
J. S., šport
J. S., šport
Kidričevo – »Vemo, kaj je šlo narobe v Talinu, vemo tudi, zakaj smo v prejšnjih kvalifikacijah dvakrat izgubili s Švico. Nocoj bomo imeli imenitno priložnost za kaj več, za dvig samozavesti in rezultatski zasuk,« je pred derbijem s Švico napovedal Boštjan Cesar.

Ljubljančan je igralec z največ izkušnjami v slovenski reprezentanci. Odigral je največ tekem, »zamenjal« največje število selektorjev, sodeloval pri vseh vzponih in padcih izbrane vrste v zadnjih desetih letih. Dobro se zaveda položaja, v katerega je po porazu v Estoniji zašla Slovenija.

»Resda imamo na voljo še 27 točk, toda začeti jih moramo zbirati, sicer nam bo vsako tekmo težje in bolj nujno zmagovati. Letos smo igrali veliko prijateljskih tekem, iz katerih smo izluščili tudi veliko koristnega, četudi nismo zabili gola. V Talinu ni bilo vse slabo, drži pa, da smo bili premalo konkretni, zvezna vrsta se je premalo vključevala v zadnjo fazo igre in ni našla prave poti do Novakovića. Vseh enajst na igrišču pa je dobro zapiralo prostor, saj Estoncem nismo dopustili priložnosti za gol. Drevi moramo ponoviti kompaktnost in hkrati najti pot do švicarskih vrat,« je ocenil Boštjan Cesar. Beseda »gol« je postala redkost v pogovoru slovenskih reprezentantov. Če odmislimo zmago z 1:0 proti avtsajderju Kanadi, so Slovenci nazadnje zabili gol Norvežanom, ko je prispeval »hattrick« Milivoje Novaković. »Drži, da ne moreš zmagati brez doseženega gola, toda kazati s prstom na ofenzivne igralce ne bi bilo prav. Vsi moramo razmišljati o golu, saj pogosto odločajo zmagovalca 'situacije' ob prekinitvah,« je zatrdil Cesar, ki se zaveda, da je šlo v Talinu za tekmo enega tipa, nocoj pa čaka fante vse drugo.

»Morda se bomo morali večkrat braniti z desetimi igralci, toda to je normalno. Igrali bomo v Mariboru, kjer smo se vselej počutili dobro, navijači pa so iz nas iztisnili 110 odstotkov energije. Verjamem, da lahko z njihovo pomočjo premagamo Švico, ki je favorit naše skupine. Naš cilj je nastop na euru. Vem, da bi Slovenci zasedli francoska mesta, če bi nam uspelo, zato naj nas drevi podprejo,« je spodbodel navijače »Cesi« oziroma »Boss«, kot so italijanski kolegi nadeli vzdevek branilcu Chieva.