»Če ne z igro, nad Malto s prekinitvami«

Selektor Srečko Katanec pred tekmo Slovenije in Malte: Že dolgo poznam enajsterico, upam, da bo uspešna.

Objavljeno
10. junij 2017 01.29
Selektor Srečko Katanec. Trening slovenske nogometne reprezentance pred bližajočo kvalifikacijsko tekmo z Malto. Ljubljana, Slovenija 8.junija 2017. [Katanec Srečko,NZS,nogomet,treningi,reprezentanti,nogometaši,LjubljanaSlovenija]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Brdo pri Kranju – V slovenskem nogometnem taboru že lep čas ni bilo prisotne negotovosti, kakršna vlada v zadnjih tednih. Reprezentanca Srečka Katanca uživa status absolutnega favorita v kvalifikacijski tekmi z Malto, toda klavrn slovenski večer marca na Škotskem in presenetljiva torkova zmaga Malte nad Ukrajino zahtevata dodatno previdnost Katančeve zasedbe.

Nikdar ne bo znano, zakaj je Malta premagala Ukrajino: zaradi stavne kvote med 25 in 45 ali zavoljo brezvoljnih Ukrajincev. Gotovo Maltežani niso čez noč postali strah in trepet za tekmece na stari celini. Drži le, da je v sodobnem nogometu težko kogarkoli premagati s polovico moči, prav tako nihče več ne podpiše vdaje vnaprej. Tudi Malta je ne bo v Ljubljani.

»Saj smo že pred tem scenarijem vedeli, da krasi Maltežane neugodna reprezentanca. Nimamo razlogov za strah, saj smo se dobro pripravili in izpolnili vse, kar smo si zadali za enotedensko vadbo. Gotovo pa spoštujemo tekmeca, ki ne bo imel v Stožicah kaj izgubiti, zato bi bil lahko zelo nevaren. Slovaki so denimo premagali Malto le po 'sreči', in to je za nas večje opozorilo kot razplet prijateljske tekme z Ukrajino,« je zatrdil slovenski selektor Srečko Katanec.

Tudi včeraj smo poskušali izvedeti, kako razmišlja selektor, s katerimi aduti bo napadel Maltežane in na kakšen način bo krenil po nujne tri točke v boju za svetovno prvenstvo v Rusiji. Katanec premore nekaj dvomov, četudi je zatrdil, da natančno ve, kako se bo lotil stožiškega izziva.

»Odkar smo nazadnje govorili, nisem spremenil svojega mnenja. Kdor meni, da je možno premagati Malto in streti njen bunker kar tako malo počez in s polovico moči, živi v zmoti. Vseskozi bomo morali pritiskati na njihovo zadnjo vrsto, jo poskušati streti s kombinatorno igro, če pa nam to ne bi uspelo, lahko opravimo kaj tudi s prekinitvami, v katerih smo močnejši od Malte,« je ocenil Katanec.

Selektor ima nemara prav: Maltežani bodo le stežka vzdržali ritem, ki ga bodo narekovali Slovenci pred svojimi navijači v Stožicah. Potrpežljivost Katančevih adutov bo v tem primeru mati modrosti. Akcijo za akcijo, minuto za minuto bodo gostje zanesljivo bolj utrujeni kot nogometaši iz serie A, primere division, ligue 1, močnega ruskega prvenstva in iz drugih sredin, ki premorejo vrhunski nogomet, kakršne so København, Rijeka in Konyaspor.

»Če bodo dali naši fantje od sebe 100 odstotkov tega, kar so trenutno sposobni, potem jim bom lahko le čestital za opravljeno. Verjetno bodo morali koga tudi preigrati v igri ena na ena in tako ustvariti višek na zgoščenem prostoru,« je zatrdil Katanec. Verjetno bi bilo res lepo oditi na poletni oddih s tremi točkami več na računu. Nogometna Slovenija bi živela za nadaljevanje kvalifikacij vse do septembrskega derbija na Slovaškem, najbolj verjetno pa najmanj do konca oktobra.

Tudi Bojan Jokić, nogometaš z bogatimi izkušnjami iz šestih različnih držav, je razkril recept za zmago s specifičnim tekmecem: »Od prve minute igre jim moramo dati vedeti, kaj želimo doseči in kako bomo to naredili. Ne bo lahko, toda premoremo dovolj znanja za to, da končamo sezono z zmago nad Malto.«

Bomo videli, kako se bo razpletlo v Stožicah. Približno 7000 navijačev, kolikor naj bi se jih zbralo ob severni ljubljanski obvoznici, ugiba tudi o začetni enajsterici, ki bo napadla Maltežane. Različne Katančeve alternative smo podrobno razčlenili že včeraj, četudi je selektor zatrdil, da že dolgo pozna udarne sile: »Vsi so pripravljeni za igro. Fantje imajo dovolj informacij, ne čutijo odvečnega pritiska in vse bo odvisno od njih.«

Odprto ostaja le vprašanje, kdo bo načel mrežo gostov iz Sredozemlja, saj bi bilo po morebitnem prvem golu v mreži Malte gotovo vsem skupaj veliko lažje.