Če ne zmore Čačić, naj Zahović

V državnem prvenstvu bodo potekale tekme 12. kola, vodilni Mariborčani bodo gostili Rudar.

Objavljeno
24. september 2013 21.51
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Je bil Mariborov poraz v Zavrču naključen ali je napovedal razburljivo jesen, v kateri bi lahko oživele tudi Olimpijine ambicije? To je vznemirljivo vprašanje po uvodnem kolu druge četrtine prvenstva, ki se bo danes nadaljevalo s tekmami 11. kola. Najzanimivejši se obetata v mariborskem Ljudskem vrtu in v ljubljanskih Stožicah.

Kranj: Triglav – Domžale (Matej Jug, 16): Dušan Kosić je svoje pomisleke razrešil kar sam. »Tiki-taka ni za nas,« je priznal Ljubljančan na kranjski klopi, ki bi sicer dal roko v ogenj za to, da bi Jalen Pokorn, Petar Stojnić, Bernard Stjepanović ... lahko igrali kot Lionel Messi, Andres Iniesta, Xavi ... Boj za preživetje in za obstanek terja delavsko filozofijo, v njej imajo glavno vlogo fanatična bojevitost, enostavnost in pragmatičnost. Kranjčanom bi te v praksi uveljavljene zahteve bržčas prinesle točko, morda kar tri.

Celje: Celje – Zavrč (Sašo Habjanić, 17): Bes Celjanov po domžalski tekmi je bil neupravičen, krivice pri usodnem trenutku ni bilo. Če bodo več moči in pozitivizma vnesli v razčiščevanje med seboj, bo učinek viden na igrišču. Zavrčani so v nebesih, a Celjani jim ne ustrezajo. Pa tudi po zakonu verjetnosti se bo ritem moštva iz Haloz za tekmo ali dve upočasnil. V pokalu pred tednom dni so Celjani zmagali s 4:0, če to kaj pomeni!

Ljubljana: Olimpija – Luka Koper (Dragoslav Perić, 19): Olimpija je v Velenju s pomočjo koprskega sodnika Damirja Skomine (če bi na tako lahek način in ob takšnih stikih igralcev dosojali enajstmetrovke v nogometu, bi jih bilo vsaj štiri, pet na tekmo) zasukala poraz v zmago. Nekaj sreče je tudi potrebovala, če si jo je zaslužila, je že druga stvar. Kakorkoli že, zeleno-beli imajo lepo priložnost, da v naslednjih tekmah ujamejo stik z vrhom lestvice, da Mariboru zagrozijo tudi praktično in ne le z besedami, da ... Kaj še? Na primer, da zasedbo selekcionira ritem igre in ne prijateljske naveze.

Maribor: Maribor – Rudar (Roberto Ponis, 19.30): Vijolični so utrujeni, vijolični igrajo na dveh frontah, vijolični niso v formi. Vijolični so tudi slabo vodeni. Še marsikaj bi se lahko napletlo o aktualni podobi Mariborčanov, ki resda ni bleščeča. Toda v kateri ligi je zmaga drugega nad prvim presenečenje? Mariborske težave so vidne, od pomanjkanja entuziazma do spornih taktičnih manevrov. Na primer; kako je mogoče, da v slovenski ligi od treh – od štirih – najboljših napadalcev v ligi igra le eden, ne glede na taktične različice? S takšnim igralskim kadrom v SNL sploh ne bi smelo biti vprašljivo, kdo je statistični zmagovalec v posesti žoge, priložnostih, številu podaj, strelih. Ante Čačić bo težko preživel, sporočajo dejanja Viol, a kdo bi lahko bil njegov naslednik? Zakaj ne kar Zlatko Zahović, če si športni direktor upa, po tem, kar je zakuhal z angažiranjem trenerja, ki nima slovesa ustvarjalca. Pa še: Jose Mourinho, Carlo Anchelotti, Pep Guardiola ... najbrž ne bi dopustili, da jim v slačilnici drugi pridigajo o nogometu.

Nova Gorica: Gorica – Krka (Nejc Kajtazović, 20): Goričani so vrgli rokavico Mariborčanom in samo kakšna neumnost šefov iz Parme lahko prepreči, da bi dosegli, kar so si zastavili: uvrstitev v Evropo. Zdi se, da ni bojazni, dokler so v modrem dresu najboljši vratar v ligi Alex Corda, še bolj učinkovita kopija nekdanjega Mariborčana Agima Ibraimija Gianluca Lapadula in Massimo Coda, četrti član najboljše četverice napadalcev v slovenski ligi.