Če so na Škotskem, zakaj ne bi tudi v Porurju

Maribor danes v svoji drugi tekmi skupine G lige prvakov proti Schalkeju s kombinacijo tekmovalnosti in užitka.

Objavljeno
30. september 2014 13.03
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gelsenkirchen – »To ni več klub, ki bi vlival strah v kosti. Igrali bomo na zmago. Igramo, da uživamo.« To je le nekaj spodbudnih misli iz mariborskega nogometnega tabora, ki bo nocoj prvič gostoval v tej sezoni lige prvakov. V svoji drugi tekmi v skupini G, v kateri imajo vsa štiri moštva po točko, se bo pomeril s Schalkejem.

Že na mariborskem letališču Edvarda Rusjana, kjer se po zadnjih dopustniških čarterskih letih vrata odpirajo le še ob nogometnih odhodih in prihodih, je bilo v vijolični nogometni odpravi čutiti pozitivno vzdušje. V okrepljeni nogometni zasedbi z mladinskim moštvom, ki bo danes že ob 14. uri merilo moči s Schalkejevimi vrstniki v Oer-Erkenschwicku, in v tej sezoni z najštevilčnejšo zasedbo »sedme sile« na gostovanjih, so se nasmehi raztezali čez obraze. Zaskrbljenih ni bilo, vidno razposajenih veliko.

»Res ne vidim nikakršnih težav, priprave za tekmo so sproščene. Smo samozavestni. To je dvoboj, v katerem pokažeš vse, kar delaš in kar imaš. Številčna spodbuda privržencev pa je samo potrditev našega dela. Navijači nam zaupajo in nam verjamejo,« se je Ante Šimundža že otresel »nočnih mor« po bledi ligaški predstavi z Radomljami. Miselni zasuk od SNL k ligi prvakov je za nogometaše in tudi za trenerja naravnost blagodejen.

»Motivacija je višja, izhodišče je drugačno. Prvi korak v LP smo že storili, zdaj za nas ni več težkih tekem. Za nas je vse lahko samo užitek in spodbuda. Tako tudi razmišljamo, igrali bomo na zmago, kaj bo tekma prinesla, pa bomo videli,« se je mariborski trener z lahkotnejšim uvodnim poročilom lotil operacije Schalke.

Nemški velikan ni v ničemer podoben Sportingu. »Njegov slog igre je drugačen, toda vse bo odvisno od našega odziva. Pomembno bo le to, da bomo v najpomembnejšem trenutku v najboljši formi. Da, Schalke je favorit in samo ponovil bom tisto, kar vedo vsi, da Schalke igra do zadnjega sodnikovega žvižga, da je dinamičen in po zmagi v porurskem derbiju tudi zelo samozavesten,« je bil odločen in hkrati »škrt« v razkrivanju taktičnih načrtov Šimundža, ki ga najbolj skrbi zdravstveno stanje odkritja sezone, 18-letnega Petra Stojanovića. »Še ves dan imamo na voljo in do zadnjega bomo čakali na odločitev, ali bo lahko igral,« je povedal o mladem desnem bočnem branilcu.

Sijajno vzdušje v čudoviti Areni AufSchalke, ki za mednarodne tekme lahko sprejeme »le« 53.951 gledalcev (derbi z Borussio jih je spremljalo 61.000), ne more več spodrezati nog Mariborčanom, saj so se utrdili že v številnih evropskih bitkah in si pred podobnim številom navijačev v Glasgowu na Celtic Parku priigrali tudi vstopnico za elitni ples v najmočnejšem tekmovanju.

»S Tavaresom sva se že pogovorila, kako bova izkoristila luknje v Schalkejevi obrambi. Dvojne podaje in polkontre jih lahko spravijo v težave,« je malo za šalo in malo za res razkrival Agim Ibraimi. Tudi makedonski reprezentant je poudaril pomembnost trenutne forme. »Vse naloge moramo izpolniti do potankosti. Le tako lahko preprečimo poraz. Bo pa težko, saj veste, Nemci igrajo naprej, naprej, naprej. In prav nič ni pomembno, da gostujemo v deželi svetovnih prvakov. Tudi nas bo s tribune spodbujalo veliko število navijačev.« Ibraimi & co. so se proti Sportingu prepričali, da lahko igrajo na vrhunski ravni, a da so tudi v krepkem minusu težkih tekem. »Mi igramo eno, dve tekmi na mesec, Schalke vsak teden. To bi lahko bila njegova prednost, ampak če smo se ustrezno pripravili za Celtic in Sporting, zakaj se ne bi tudi za Schalke?« se je vprašal mojster preigravanja.

In kakšne so Šimundževe neznanke? Ena je povezana s Stojanovićevo poškodbo, druga z izbiro taktične različice, ki narekuje izbiro ustreznih desetih nogometašev. Vratar Jasmin Handanović je nedotakljiv. Za enkovredno tekaško dirko potrebuje deset izjemnih tekačev, za pozicijsko igro so koristnejše izkušnje in igralci z lucidnimi rešitvami.

»Vse podrobnosti bomo rešili znotraj moštva,« se je Šimundža spretno izmaknil in vse kombinacije prepustil domišljiji. Kakorkoli že, za vse različice ima dovolj razpoložljivih mož, hitre, izkušene, bridke, bojevite ... Bo to dovolj za Schalke?