Čeferin: Menjava Stojanovića po dveh tekmah bi bila neresna

Predsednik NZS Aleksander Čeferin o selektorjih Stojanoviću in Kavčiču, igranju tekem v Mariboru, prvi ligi, stavah ...

Objavljeno
17. september 2012 12.16
mdr DZ
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Grosuplje – Slovenska nogometna reprezentanca že lep čas ni začela kvalifikacij za večji turnir tako slabo kot letos, zato so navijači upravičeno razočarani. O tem, kakšna je prihodnost selektorja Slaviše Stojanovića, smo se pogovarjali s prvi možem NZS, edinim pristojnim sogovornikom, ki je razkril še marsikaj zanimivega.

Kako ocenjujete trenutni položaj članske reprezentance? Za njo sta dve tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, nič osvojenih točk in štirje prejeti goli? Ni šlo tako, kot smo hoteli vsi skupaj.

Jasno, da nihče ne more biti zadovoljen s položajem, kako naj bom jaz? Izplen je pod pričakovanji, toda počakajmo na naslednji tekmi, pa bomo videli, kako se bodo kvalifikacije odvijale naprej. Ohranjamo vse možnosti, da oktobra opravimo nekaj več. Do takrat gotovo ne bom dvigoval prahu in povzročal panike, ker je ta za moštvo in strokovni štab samo škodljiva.

Je šlo po vašem mnenju narobe še kaj, ali vendarle samo zadeve na igrišču? Je Nogometna zveza Slovenija naredila vse, kar je lahko, za podporo reprezentanci?

Sodelavci na NZS bi mi povedali, če bi bilo kaj narobe. Ne, nismo dobili nobenega odziva ali signala, da bi morali kot zveza postoriti še kaj. Takole na daljavo se mi zdi, da smo naredili nekaj nedopustnih napak na igrišču, hkrati pa v določenih trenutkih nismo imeli sreče, čeprav to ni opravičilo za napake.

Slaviša Stojanović in njegov štab še uživata vaše zaupanje?

Absolutno. Poglejte, mislim, da bi bilo popolnoma neresno po le dveh kvalifikacijskih tekmah zamenjati selektorja. Slovenija je bila že večkrat v izgubljenem položaju, javnost je menjavala selektorje, a se je na koncu izkazalo, da stvar ni tako črna, kot je izgledala na prvi pogled. Ne, ta čas je preuranjeno govoriti o kakršnihkoli menjavah in o tem se ne pogovarjamo niti na Nogometni zvezi Slovenije.

Do oktobra torej ne bo prišlo do menjave selektorja?

Naj ponovim, da ne mislim zamenjati selektorja. Pred časom sem Stojanoviću povedal, da bodo v primeru reprezentančnih uspehov zanje zaslužni igralci in on, v primeru neuspehov pa on in jaz. To je narava posla; on bo soudeležen pri obeh scenarijih, jaz pa samo pri slabem. Zanimivo: nisem še slišal, da bi v kakšni drugi športni panogi v primeru neuspeha posameznega športnika za to odgovarjal predsednik zveze, toda zavedam se dejstva, da je nogomet nekaj posebnega, in to sprejemam. Nogomet je pod večjim drobnogledom javnosti, vpletenih je več čustev.

Ste po porazu s Švico ujeli namige, ali doživeli pritiske, da bi morali karkoli oziroma kogarkoli zamenjati na igrišču ali ob njem?

Ne, do mene ni prišlo nič. Lahko povem, da se nisem nikoli vmešaval v strokovno delo ne prejšnjega selektorja Matjaža Keka in se ne vmešavam v delo sedanjega selektorja Slaviše Stojanovića. To bi bilo popolnoma nekorektno in tudi škodljivo. Tega ne le da ne smem, pač pa tudi ne želim. Prav tako ni name nihče vršil pritiska, da bi moral kaj spremeniti.

Pa ste v dneh po vrnitvi z Norveške kaj govorili s Stojanovićem?

Seveda, danes zjutraj (petek op. a.) sva se pogovarjala po telefonu in se dogovorila, da se bova dobila enkrat v prihodnjem tednu. Izkušnje kažejo, da se je modro pogovarjati, ko se stvari malo usedejo, misli zbistrijo in se vse skupaj, če hočete, prespi. Tedaj bom šele spoznal, kakšno je njegovo razmišljanje in pogled v oktober. Dejstvo je, kot ste v Oslu videli tudi sami, da je selektorja nastali položaj močno prizadel, tako kot bi vsakega drugega na njegovi funkciji. Toda hkrati mi je zatrdil, da še ni izgubil upanja in meni, da lahko oktobra popravimo položaj. To so njegove besede.

Zanimivo, v javnosti se je ustvaril vtis, da bi morali septembra osvojiti najmanj štiri točke, če bi želeli ohraniti realno upanje za Brazilijo 2014. Tudi vi ste menili podobno. Na koncu bi bili vsi skupaj zadovoljni že s točko iz Osla. Oktobra se bo reprezentanca pomerila s Ciprom in Albanijo. Kakšen točkovni izkupiček bo izpolnil vaš načrt?

Se strinjam, četudi bi, ko beseda nanese na oktober, raje govoril le o prvi tekmi s Ciprom. Drugega kot zmaga in tri točke ne more biti cilj. Ne moremo si postavljati za cilj doma igrati neodločeno s Ciprom. Več oziroma dlje pa ne bi napovedoval. Sem imel dobre občutke tako pred Švico kot Norveško, pa ste videli ... To je nogomet.

Kaj pričakujete v Mariboru? Obstaja bojazen, da bi šlo kaj narobe, glede na ostre besede med Zlatkom Zahovićem in vami v zadnjih mesecih?

Nasprotno, pričakujem maksimalno podporo reprezentanci in verjamem, da navijači v Mariboru podpirajo reprezentanco. Ne vem, zakaj je ne bi. Res ne vidim problema, ki ga izpostavljate. To dvigovanje prahu je posledica zapisov v določenih medijih, ne pa domnevno konfliktne situacije, ki je po mojem mnenju sploh ni. Sam normalno komuniciram z vodstvom nogometnega kluba Maribor in sem mu tudi pomagal ob nekem položaju. In to po tem, ko so se začeli pojavljati ti medijski zapisi o ne vem kakšnem sporu. Da normalno sodelujem z Mariborom, je tudi moja naloga.

Kako resna pa je možnost, da bi v primeru uspešne zgodbe s Ciprom igrali v Mariboru tudi naslednje tekme slovenske reprezentance?

Počakajmo na prvo tekmo. Prav vse moramo popolnoma podrediti uspehu članske reprezentance. Ne bi se želel izrekati ali kaj prejudicirati, lahko le povem, da bomo igrali tekme tam, kjer bo imela reprezentanca večjo podporo in bo posledično bolje in predvsem bolj uspešno igrala. Ta čas pa ne razmišljam dlje kot do tekme s Ciprom.

To sprašujem zaradi naslednje špekulacije: v primeru optimalnega vzdušja v Mariboru in Ljubljani nastane razlika v 4000 prodanih vstopnicah v prid Stožic.

To drži. Ampak v igri je enostavno preveč, da bi gledali na vsak evro, hkrati pa moram povedati, da je najem štadiona v Stožicah dražji od najema objekta v Ljudskem vrtu. Tako da v tej polemiki ne bi dvigoval prahu. Počakajmo na naslednjo tekmo. Po tem dvoboju bo marsikaj jasno v vseh pogledih.

Mislite, da bi bilo možno tedaj, ko ste se pogajali za ugoden razpored kvalifikacijskih tekem, iztržiti več? Da ne bi dobili Švice in Norveške takoj na začetku?

Težko. Mislim, da ne. Glede na dejstvo, da za noben predlog ali pobudo posamezne reprezentance nismo dosegli soglasja, ni bilo druge poti, kot da nastali položaj razrešimo z žrebom. Norveška, denimo, bo oktobra igrala obe tekmi v gosteh, in sicer v Švici in na Cipru, s čimer njeni predstavniki niso bili zadovoljni, ampak tak je pač žreb. Sicer pa je tako, da moraš igrati z vsakim v skupini, če želiš oditi na svetovno prvenstvo. Še nekaj: morda pa je bil žreb celo dober za Slovenijo. Predstavljajte si, da bi izgubili prvi tekmi proti Cipru in Islandiji. V tem primeru bi bil naš položaj bolj alarmanten, kot je zdaj. Mislim, da za neuspeh v prvih dveh tekmah ne smemo kriviti tekmecev, žreba, igrišča ali kaj četrtega, ampak predvsem sebe.

Drži, da bo Slovenija novembra gostovala v Združenih arabskih emiratih?

Ni nujno. Za prijateljsko tekmo se še pogajamo, v igri pa je še ena reprezentanca. Lahko potrdim le to, da bomo igrali v gosteh.

Sočasno z začetkom kvalifikacij za člansko reprezentanco je končala svoje nastope v kvalifikacijah za euro 2013 tudi selekcija do 21 let. Kako bi ocenili njeno uspešnost?

Mlada reprezentanca je igrala odličen nogomet in zelo mi je bilo žal, ker se ji ni uspelo uvrstiti na euro 2013 zaradi izida zadnje tekme med Švedsko in Ukrajino. Izbrana vrsta U-21 je nedvomno prihodnost slovenske A reprezentance in selektor Tomaž Kavčič je fante očitno dobro vodil. O delu te reprezentance imam zelo dobro mnenje.

Kavčiču letos poteče pogodba z NZS. Razmišljate, da bi z njim podaljšali sodelovanje ali ne?

Ne bi bilo korektno, če bi vnaprej govoril o zadevi, o kateri odločajo pristojni organi NZS. Če me sprašujete osebno, lahko rečem, da sem z delom Kavčiča zelo zadovoljen in ne vidim razloga, zakaj ne bi predlagal, da se mu pogodba podaljša.

Kakšno vlogo ste zaupali Milanu Miklaviču?

Miklavič je izkušen strokovnjak z ogromno znanja, nenazadnje je kot trener veliko pripomogel k uspehom reprezentance v prejšnjih ciklusih. Deloval bo kot direktor mlajših reprezentanc, vključno s selekcijo U-21. Njegovo znanje je pomembno, da se na enak in strokoven način vodi tudi mlajše selekcije, tako kot imajo to urejeno mnoge reprezentance v Evropi. V pristojnosti Miklaviča so tudi priporočila za imenovanje selektorjev, spremljanje razvoja, napredka in dela mlajših selekcij. Mislim, da bo to sodelovanje, ki se je začelo poleti, izjemno koristno za slovenski nogomet.

Nedavno je postal selektor reprezentance U-19 Primož Gliha. Se v kratkem obetajo spremembe v še kakšni mlajši selekciji?

Ne.

Kako napreduje gradnja vadbenega središča in zgradbe NZS na Brdu?

Trenutno smo v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Po zadnjih zagotovilih naj bi dovoljenje pridobili do konca leta, v tem primeru bi lahko začeli graditi spomladi.

V kateri fazi je predstavitev pokrovitelja 1. lige Telekoma Slovenije?

Pogodbo smo že podpisali in lahko rečem, da je zelo dobra, počakati moramo le na začetek TV prenosov prvenstvenih tekem. Takšne pogodbe v slovenski prvi ligi verjetno še ni bilo in to je gotovo pozitiven dosežek.

Morda veste, da bi imel kateri od prvoligašev težave s preživetjem sezone? V javnosti se je govorilo predvsem o Muri in Gorici.

Ne, po trenutnih informacijah ne vidim takšnega kluba, čeprav se lahko to praktično pripeti prav vsakemu v ligi. Mura je predstavila investitorje, v kar se NZS ne bo vmešavala, bo pa spremljala razvoj dogodkov, jasno. Gorica pa je močno oklestila proračun in naj bi sezono tudi speljala do konca.

Ob nastopu mandata ste napovedali premik tudi na področju trženja tujih športnih stav.

Lahko potrdim, da delamo na tem, hkrati se nam obeta tudi sodelovanje s Športno loterijo in kaže nam zelo dobro.