Čeferin ostal sam, v boj drugi

Na današnji seji volilne skupščine (ob 16. uri) v nekdanji tradicionalni bazi slovenske reprezentance, hotelu Kokra na Brdu pri Kranju, naj bi 29 delegatov gladko ustoličilo Aleksandra Čeferina na položaj prvega moža krovne hiše nogometa pri nas.

Objavljeno
17. februar 2011 12.25
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Nogometna zveza Slovenije naj bi danes naposled dobila tretjega predsednika v samostojni Sloveniji, potem ko naj bi delegati na popoldanski seji skupščine na ta položaj s prepričljivo večino izvolili Aleksandra Čeferina. Če ima znani odvetnik kot edini kandidat zmago tako rekoč že v svojih rokah – spomnimo, Tugo Frajman je nedavno umaknil svojo kandidaturo –, bo bolj zanimivo v boju za štiri podpredsedniške položaje, za katere se bo merilo devet različno znanih, uspešnih preverjenih in uglednih nogometnih imen.

Na današnji seji volilne skupščine v nekdanji tradicionalni bazi slovenske reprezentance, hotelu Kokra na Brdu pri Kranju, naj bi 29 delegatov gladko ustoličilo Aleksandra Čeferina na položaj prvega moža krovne hiše nogometa pri nas. Predčasne volitve zaradi sestopa Ivana Simiča naj bi bile zavoljo močne podpore, ki jo uživa znani odvetnik (skupaj ga je predlagalo pet medobčinskih zvez in Združenje sodnikov), le formalnost – Grosupeljčan mora kljub temu prejeti najmanj 15 glasov –, bolj zanimivo pa utegne biti v merjenju moči za štiri podpredsedniške položaje – peti (še) pripada Združenju klubov in Branku Florjaniču –, za katere se poteguje kar devet kandidatov. To so: Glažar (Ptuj), Oražem (Lj), Turk (Mb), Mijatović (sodniki in Kr), Kopatin (NG), Kacijan (MS), Ban (Kp), Marjon (trenerji) in Vengust (Ce).

Člani 1. in 2. SNL dvignili glas
»Volilno kampanjo« so tik pred zdajci zaznamovali tudi klubi iz 1. in 2. SNL. Zanimivo, bržkone se niso naključno oglasili v javnosti dan pred volilno sejo skupščine NZS. Predstavniki klubov so novemu predsedniku vnaprej sporočili, »da so nezadovoljni z mačehovskim odnosom NZS do klubov, čeprav prav ti s svojim volonterskim delovanjem omogočajo, da se nogomet 'dogaja'«. Klubi so se na sestanku v Velenju dogovorili tudi to, da bodo zahtevali neposredno volilno pravico za izvolitev najvišjih organov NZS po avstrijskem zgledu. Mimogrede: eno od primarnih vodil bodočega predsednika Čeferina je prav »ureditev« klubskega vprašanja.

Na volitvah 29 delegatov
Po 19. členu statuta NZS ima vsaka MNZ na vsakih 10 začetih klubov, po stanju 1. januarja za tekoče leto, po enega delegata. ZNSS (sodniki) in ZNTS (trenerji) imata vsako po dva delegata. Na današnji seji volilne skupščine bo naslednje število delegatov (skupaj 29): 5 – MNZ Ljubljana; 4 – MNZ Maribor; 3 – MNZ Celje, Murska Sobota, Ptuj; 2 – MNZ Gorenjska, Koper, Nova Gorica, ZNSS, ZNTS; 1 – MNZ Lendava.