Čeferin po zmagi: Najprej pomoč klubom

Na Gorenjskem ni bilo drame: edini kandidat za predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin je dobil na včerajšnji seji volilne skupščine prepričljivo podporo delegatov, izida 24 glasov »za« in 5 neveljavnih glasovnic pa se ne bi branil niti nekoč dobro naoljeni stroj bivšega predsednika Ivana Simiča.

Objavljeno
18. februar 2011 00.43
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Brdo pri Kranju – »Vaše podpore si ne štejem le v čast, gre tudi za veliko obveznost. Pozval bi vse, ki delujemo v slovenskem nogometu, da združimo sile, premagamo lokalne in druge interese ter poskušamo skupaj narediti čim več,« je po ustoličenju povedal Čeferin. »Največjo pozornost moramo nameniti klubskemu nogometu, to vam napovedujem zelo iskreno. Zame zelo pomemben je tudi status mladinskega nogometa. Spor med reprezentanco in SPINS? Mislim, da je bilo v preteklosti na obeh straneh čutiti preveč živčnosti. Zdi se mi, da bo to – v primerjavi z drugimi področji delovanja – najlažje rešljiv problem,« je Čeferin naštel ključne naloge svojega mandata, pri čemer ni pozabil omeniti ne optimalnega statusa, ki ga uživa nogomet v Sloveniji. Gre predvsem za »obrobno« vlogo nogometa pri javnih razpisih Fundacije za šport. »Vsa čast smučanju, ki je prejelo milijon evrov, toda pozablja se na vlogo nogometa, ki ga ni – kljub največji množičnosti – niti med petimi največjimi prejemniki,« je še dodal Čeferin.

Znani grosupeljski odvetnik, ki se bo v prihajajočih dneh temeljito lotil spoznavanja novih sodelavcev na NZS (»Z gospodom Alešem Zavrlom se bova usedla za deset do dvanajst ur, če bo treba.«), bo poskušal svoj vpliv uporabiti tudi za pridobitev še kakšnega pokrovitelja, ob tem je pristavil še konkreten predlog za pomoč obubožanim klubom – ena od rešitev bi bila po njegovem tudi možnost oglaševanja ponudnikov športnih stav.

Ivan Simič ni slišal 
Platinijevih pozdravov

Navzoče na včerajšnji seji skupščine je najprej pozdravil predsednik Nizozemske nogometne zveze Michael van Praag, ki je »prenesel pozdrave Michela Platinija«. Praag je član izvršnega odbora UEFA, med letoma 1989 in 2003 je bil tudi predsednik Ajaxa. V dvorani Elegans je bilo opaziti tudi več znanih imen iz slovenskega nogometa, ki niso imeli vloge delegata, a so bili prav tako vidni, kot npr. nekdanji reprezentant Sašo Udovič, menedžer Tone Hrovatič ... Ni pa bilo bivšega predsednika NZS Ivana Simiča, ki po lastnih besedah ni prejel vabila na sejo skupščine, a na NZS trdijo drugače. To je posebej zmotilo Celjana Cirila Kolešnika, ki je ob tem očital Aleksandru Čeferinu dramatičnost v njegovem programu, a mu nato – kot je počel v času Ivana Simiča – napovedal celjsko podporo ...

...

Aleksander Čeferin je dobil 24 od 29 možnih glasov na volitvah za predsednika NZS, pet glasovnic pa je bilo neveljavnih. Tesneje je bilo v boju za štiri podpredsedniške položaje – petega že lep čas zaseda Branko Florjanič, predstavnik združenja klubov –, v kateri je dobil največ glasov Radenko Mijatović. Rezultati prvega kroga: 1. Radenko Mijatović 20, 2. Stane Oražem 18, 3. Stanko Glažar 16, 4.-6. Rudi Turk, Danilo Kacijan in Franc Kopatin vsi po 13, 7. Ivan Marjon 9, 8. Damir Ban 6, 9. Marjan Vengust 2. Rezultati drugega kroga: 1. Kopatin 12, 2. Turk 9, 3. Kacijan 8.