Čeferin: Prioriteta v novem mandatu bodo klubi

Predsednik NZS Aleksander Čeferin o izzivih: boljši obisk ligaških tekem, nova zakonodaja, več denarja v nogometu.

Objavljeno
18. februar 2015 00.52
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Na današnji seji volilne skupščine Nogometne zveze Slovenije (NZS) najbrž ne bo presenečenj. Predsednik Aleksander Čeferin je edini kandidat za vodenje zveze v naslednjih štirih letih, glede na predvolilno ozračje lahko računa na plebiscitarno podporo slovenske nogometne družine.

Čeferin pred štirimi leti ni imel protikandidata, enako bo tudi danes ob 17. uri, ko bodo v nekdanji Titovi rezidenci izbrali imena ljudi, ki bodo v naslednjih štirih letih vodila slovenski nogomet. Pridobitev generalnega pokrovitelja 1. SNL, vrnitev prvoligaških tekem na televizijske zaslone, nastanek nacionalnega vadbenega središča na Brdu, liberalizacija športnih stav in sprememba zakonodaje, ki bi klubom olajšala delovanje (prodaja alkoholnih pijač, davčne olajšave, ...) – to so bile nekatere napovedi Aleksandra Čeferina na inavguracijski konferenci pred štirimi leti na Gorenjskem.

Imamo kapitalizem, razmišljamo socialistično

»Težko si predstavljam, da so odtlej res minila štiri leta. Drži, našteli ste veliko izzivov. Številne smo uresničili, nekaterih še ne. Vadbeno središče naj bi bilo končano septembra. Tedaj nisem pričakoval, da bo z vodenjem Nogometne zveze Slovenije tako veliko dela. Gre za resno organizacijo, resno podjetje, če hočete. Zame je to dodatna služba, saj položaja nisem sprejel zgolj zavoljo funkcije. Poskušam se angažirati na številnih področjih,« je razkril Čeferin.

NZS je vnovič prevzela vodenje in organizacijo 1. SNL, saj je bilo prejšnje vodstvo združenja klubov neuspešno. Nabralo je za 240.000 evrov dolgov, upniki so ostali nepoplačani po zaključenem stečajnem postopku. »Žal to drži. Zdaj je bolje, v prihodnje bo še boljše. Pogajanja o novi generalni sponzorski pogodbi SNL, ki ne bo slabša od sedanje, so skoraj končana, klubi bodo na boljšem. Tudi tekme 1. SNL bodo prenašali ob sobotah in nedeljah, sledila bo še posebna oddaja o ligaškem nogometu, del katere bo tudi 2. SNL in še kaj. Nogomet bo zasedal še večji prostor na TV, zato sem zelo zadovoljen. Tako je namreč povsod po svetu,« je napovedal Čeferin. Direktor in solastnik ene najbolj znanih odvetniških pisarn pri nas se je v prvem mandatu soočal s številnimi »izzivi«, kot sta bila napetost na relaciji Ljubljana-Maribor ali pa odnosi s sindikatom igralcev: »Da se je ustavilo merjenje moči med Ljubljano in Mariborom, je zelo dobro. Saj veste, kaj se je dogajalo, morda je moralo priti do javne eskalacije odnosov, preden so se ti umirili. Morda so bili nekateri delno nespretni. Pomembno je, da se ve, kaj sodi v delo NZS in kaj v delo klubov.« Korist je bržčas obojestranska – uspehi Maribora povečujejo ugled NZS v tujini, Štajercem pa je v Evropi prav prišla pomoč Čeferina. ki je podpredsednik komisije za predpise UEFA in član disciplinske komisije FIFA.

Čeferin daje vtis, da želi v novem mandatu narediti največ prav na klubskem področju. Glede preložitve derbija med Olimpijo in Mariborom se je strinjal, da bi bilo morda najbolje, če bi minuli konec tedna – ko je bilo preloženo celotno kolo – igrali le zaostali derbi, kar bi pospešilo ogrevanje za nadaljevanje 1. SNL. Ko je beseda nanesla na Gorico in Zavrč, ki sta v zadnjih letih prednjačila pri novačenju tujcev, je ponudil zanimiv odgovor. »Tuji kapital pri nas me ne moti, dokler gre vse po pravilih. V Zavrču je 90 odstotkov igralcev iz Hrvaške, pa kaj? Tudi pri Chelseaju igra 90 odstotkov igralcev, ki niso Angleži. Pomembno je, da je zaradi tega liga še močnejša. Gorica? Njen predsednik mi je v pogovoru zatrdil, da se bo vse izšlo po načrtih, toda priznam, da sem zaskrbljen za njeno usodo,« je razkril Čeferin.

Mnogi se sprašujejo, kako bi lahko v klube pripeljali še več denarja in zakaj so predsedniki klubov navidez nemočni. »Z več pozitivnosti bi povečali ugled nogometa in zanimanje gospodarstva zanj. Izet Rastoder sam finančno vzdržuje Olimpijo, zato ne razumem slabe volje nekaterih. Veste, kaj je ena od značilnosti Slovenije? Imamo najbolj krut kapitalizem, po drugi strani pa najbolj socialistično miselnost po načelu 'vse je naše'. Mi bi odločali o projektih ljudi, ki projekt financirajo. Pravna država, davkoplačevalci in svoboda govora so tri najbolj zlorabljene besede v Sloveniji. Vsak lahko pljuva po vsakem, ker je pač davkoplačevalec, čeprav v življenju še ni plačal 100 evrov davka. In ko ti kaj ne ustreza, se sklicuješ na nedelovanje pravne države. Na žalost ni tako le v nogometu,« je bil prepričan Čeferin in je dodal, da bi moral imeti predsednik kluba vpliv v širšem lokalnem območju in tudi državi, v nasprotnem primeru bi morali poiskati nekoga, ki bi to imel.

Pol milijona evrov od dividend

Na kakšen način bi lahko NZS še bolj pomagala klubom? »Več poslanskih skupin smo prepričali za iniciativo, s katero bi spremenili zakonodajo, ki prepoveduje točenje alkoholnih pijač na športnih prireditvah. Številni manjši klubi bi preživeli že s tem. Če bo šlo vse po sreči, bomo dosegli spremembe že v kratkem. Zakon o društvih, po katerem predsedniki odgovarjajo s premoženjem? Strah je neupravičen. Že zdaj je možno urediti društvo, tako da si dejanski, ne pa formalnopravni lastnik. Razmišljamo tudi o uvedbi finančne nagrade za klube, ki bi napredovali v 1. SNL, tako kot je to v tujini,« je Čeferin naštel ukrepe za boljši status ligaškega nogometa, ki bo absolutna prioriteta v času njegovega drugega mandata na čelu NZS.

Na vprašanje o napredku licitacije za 17,3-odstotni delež Probanke v Športni loteriji – zanj sta se po Delovih informacijah potegovala še Delavska hranilnica in združenje zaposlenih na ŠL –, je predsednik NZS odgovoril, da zvezi kaže dobro: »Podpisali smo pogodbo o nakupu, ki smo ga financirali s pomočjo UEFA. Čakamo le soglasje ministrstva za finance.« Čeferin ni komentiral višine investicije, upoštevaje podatke o poslovanju ŠL v letu 2013 – 96 milijonov € prihodkov in 3 milijone dobička, ki glede na delež pomeni približno 500.000 € dividend na leto za NZS – ter ekonomsko logiko pa bi bil nakup deleža lahko vreden okrog štiri milijone evrov. Solastniki ŠL so tudi SZS, OKS, Pošta in Loterija Slovenije (vsi po 20 odstotkov).

Regionalno tekmovanje

Še to: vodstvo NZS je nedavno gostilo kolege z nacionalnih nogometnih zvez z območja nekdanje SFRJ. Podpisali so pismo o skupnem sodelovanju v nekaterih projektih, Čeferin pa je razkril še eno zanimivost – nov format klubskega tekmovanja, o katerem se vodstva posameznih zvez pogovarjajo skupaj z UEFA. »Zaenkrat ne morem veliko povedati, saj še nismo končali pogovorov. Lahko le zatrdim, da novo tekmovanje ne bo nadomestilo sedanjih nacionalnih lig,« je dodal Čeferin.