Čehi: Tako pomembne tekme letos ne bo več

V Plznu sanjajo o drugi uvrstitvi v LP. Lepi mariborski spomini vratarja Matuša Kozačika.

Objavljeno
28. avgust 2013 17.12
S. U., šport
S. U., šport
Maribor, Plzen – »Pred nami je tekma jeseni, tako pomembne letos več ne bo,« so napovedovali pred včerajšnjim prihodom v Maribor številni športni zanesenjaki na češkem zahodu. Pred leti so najbolj nestrpno pričakovali hokejske spektakle, zdaj je v središču pozornosti tudi nogomet. Sploh pa so v minuli sezoni v Plznu prvič osvojili obe domači lovoriki, hokejsko in nogometno.

Nogometna pravljica se je na češkem zahodu začela pred dvema letoma ob zgodovinski uvrstitvi v ligo prvakov in tekmami z Milanom, Barcelono in Borisovom, toda takrat tudi z lepotno napako. Ker štadion v Plznu ni ustrezal strogim merilom evropske zveze, so bile tekme v Pragi. Zdaj pa novi objekt omogoča gostovanje elite, preizkusili so ga pred enim tednom tudi naši prvaki, boljše izhodišče si je takrat priigralo češko moštvo. Zmagalo je s 3:1 – tako kot tudi nazadnje ob koncu tedna v domačem prvenstvu pri moštvu Slovackega na Moravskem. Skupaj s Sparto je tako ostalo na vrhu lestvice. »No, če bi se veselili nove zmage tudi v Sloveniji, ne bi bilo prav nič narobe. A tokrat ne gre za tri točke, temveč predvsem za uvrstitev v prestižno tekmovanje,« pravi Jan Kovarik, strelec prvega gola na omenjeni tekmi domače lige. Vsekakor pa drevi ne pričakuje lahke naloge: »Med tekmeci je nekaj odličnih nogometašev, o tem smo se prepričali že na prvi tekmi.«

Sploh so v taboru čeških prvakov navzlic lepi prednosti s prve tekme nastopi v javnosti zadnje dni v domovini razkrivali spoštljivost do Maribora, nekateri so bili celo presenečeni nad ustvarjalnostjo nogometašev v vijoličnih dresih. »Priznam, slovensko moštvo me je na prvi tekmi presenetilo. Nisem si mislil, da lahko igra tako kombinatorno in povezano. Pred nami bo očitno peklenskih 90 minut, najlepše pa bi bilo, ko bi se nam ponudil kakšen nasprotni napad za zgodnje vodstvo. To bi bilo najbrž že odločilno,« pravi napadalec Stanislav Tecl, od katerega so navijači po odmevnem januarskem prestopu iz praške Slavie (v Plznu so plačali zanj 800.000 evrov) doslej pričakovali več. A prav nazadnje je na omenjeni tekmi proti Slovackem igral svojo najboljšo tekmo doslej v modro-rdečem dresu, veseli se tudi današnjega izziva: »Doslej še nisem igral tako pomembne tekme!«

Podobno je razmišljal tudi ob včerajšnjem prihodu na mariborsko letališče trener Pavel Vrba: »Prav nihče med nami si ne domišlja, da nas čaka lahko delo. Priigrali smo si resda prednost, toda – pozor – dvoboj še ni odločen. V primeru spodrsljaja bi se znašli v evropski ligi, kar sicer ni slabo, toda naše sanje nam razkrivajo željo po nastopu v elitnem tekmovanju.« Med elito pa bi se rad preizkusil tudi vratar Matuš Kozačik, ki se Ljudskega vrta dobro spominja, ko je tu pred štirimi leti gostoval s Sparto: »Takrat smo se veselili zmage z 2:0, lepo bi bilo, ko bi bil skupaj s soigralci tudi nocoj nasmejan.« Nekdanjega čuvaja mreže priljubljenega praškegaa kluba zdaj spoštujejo v Plznu, prav vesel je, da bodo najzvestejši privrženci tudi drevi na tribunah mariborskega štadiona.

Kozačik bi jih rad razveselil, seveda pa tudi tiste, ki bodo tekmo spremljali doma, med drugim ob velikem zaslonu na osrednjem mestnem trgu. Nogometaši Viktorie bi ob drugi uvrstitvi v ligo prvakov uživali ugled lokalnih junakov. Podobno kot hokejisti. Najvidneje med njimi zlata olimpijca Martin Straka in Jaroslav Špaček (Nagano 1998) ter Petr Sykora, prvak NHL (New Jersey 2000, Pittsburgh 2009).