Celje v pričakovanju velikega poka, v Stožicah bitka strokovnih štabov

V 11. kolu prve SNL mariborska generalka za Schalke proti Radomljam.

Objavljeno
27. september 2014 15.31
Nogometaš Olimpije Nik Omladić (L) in Nejc Skubic, Domžale na tekmi 1.SNL v Domžalah, Slovenija 20.septembra 2014.
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Olimpija izgublja dah, Luka Koper tone. V 11. kolu 1. SNL bosta danes tekmeca v Stožicah odločila o tem, kdo je zares zašel v krizo. Domžalčani danes gostujejo v Celju, prvi zasledovalec vodilnih, Maribor, pa bo gost Radomelj. Jutri bo tekma na Ptuju, v ponedeljek še v Novi Gorici.

Domžale: Kalcer Radomlje – Maribor (sobota, 16; sodnik Andrej Žnidaršič):
Novinci so osem kol sodelovali, zadnji dve tekmujejo. Na gostovanjih so osvojili štiri točke, doma nobene. Proti Mariborčanom, ki bodo v mislih debelo v Porurju, kjer bodo v torek v ligi prvakov gostje Schalkeja, si bodo dali duška. Prav nič jih ne ovira, da ne bi igrali za dušo in srce, po možnosti pa še parali živce privržencem vijoličastih. Ti so si v zadnjih tekmah pulili lase, na Bonifiki in v Velenju so bili vijolični s trenerjem Antejem Šimundžo vred veliki »srečkoti«. Sreča gor ali dol, mučno je bilo gledati, ko vijolični niso zmogli sestaviti dveh, treh podaj, ne da bi se žoga odbijala od nog kot od zidu, in da je bila igra brez repa in glave. Vse je bilo prepuščeno navdihu posameznikov. Šimundža zatrjuje, da bo podoba kmalu boljša. Čim prej, tem bolje, za vse člane vijoličaste družine, seveda.

Celje: Celje – Domžale (17; Damir Skomina): »Pokalo« bo! Oboji veliko tečejo, toda z različnima slogoma. Celjani radi napadajo in igrajo nogomet, Domžalčani so kot roboti. Nič jih ne vrže s tira, kot najbolj disciplinirani »specialci« čakajo na bliskovite nasprotne udarce, ki jih zadajajo s hudimi posledicami za tekmece. So strahovito učinkoviti, za gol ali dva zadostujejo trije, štirje streli, včasih niti poštene akcije ne potrebujejo. Čisto vse jim gre kot po maslu, še sodniških napak je minimalno. O vratarju Nejcu Vidmarju ne kaže izgubljati besed. Pred njim je magičnih 1000 minut brez prejetega gola. Zadnjič ga je premagal Marko Vukčević v 35. kolu in v sodnikovem dodatku. Odtlej je Ljubljančan nanizal 11 tekem brez gola. Kako sploh premagati Domžale? Preprosto, zabiti bo treba gol več, kar pa je na meji znanstvene fantastike. Tudi domači vratar je odličen, statistično je takoj za Vidmarjem z 91,3 odstotka ubranjenih strelov.

Ljubljana: Olimpija – Luka Koper (18; Slavko Vinčić): Če zeleno-beli nimajo samo sreče, potem bodo že danes spet v zmagovalnem ritmu. Če so bili igralci utrujeni, če so bile poteze strokovnega štaba napačne, potem se lahko kriza še zavleče. Za neodločen izid v Domžalah in poraz v Novem mestu si Darko Karapetrović, Aleksandar Radosavljević in Milenko Ačimović, trojka ideologov s klopi, lahko naprtijo velik del krivde. Kljub neprecenljivim izkušnjam so vlekli napačne poteze: v Domžalah niso menjali najbolj utrujenih, v Novem mestu so po nepotrebnem menjali izvajalca kazenskega strela. In se ušteli. Srečna okoliščina za Olimpijo je, da so Koprčani še bolj zavozili. Ni še vse izgubljeno, a glede na trenerski štab (trener Alen Ščulac in občasni pomočnik Alfred Jermaniš) so prej kot ne bliže razbitju silno obetavnega mozaika.

Ptuj: Zavrč – Rudar (nedelja, 16; Mitja Žganec): Zavrč se je okrepil še s petnajstim Hrvatom. Novi član moštva je nekoč veliki up Dinama in Hajduka, 29-letni Dario Jertec. Kakšni motivi pri sestavljanju moštva vodijo završkega selektorja, župana, podjetnika v osebnem stečaju in vse prej kot reveža Mirana Vuka, ve le on sam. Če bi njegova selekcija prinašala spektakularen nogomet, boj za vrh lestvice in zaslužek s prodajo igralcev, bi bil volk sit in koza cela, tako pa se zdi, da bi najraje še mejnike premaknil bolj proti zahodu in severu.

Nova Gorica: Gorica – Krka (ponedeljek, 16; Rade Obrenović): Reševalni psi bodo ta konec tedna zasedli goriško igrišče, reševalca pa bi potrebovali tudi Goričani. Kakovost imajo, porazi pa se vrstijo. Goriška zgodba je – žal – tudi zgodba o neambicioznosti italijanskih partnerjev. Če bi jih zanimalo kaj več kot odlaganje presežnih igralcev, bi najmanj »zaslišali« tudi trenerja Luigija Apollonija.