Chelsea: Vse je enkrat prvič

V nogometni ligi prvakov se bosta drevi pomerila aktualni evropski prvak Chelsea in italijanski prvak Juventus.

Objavljeno
19. september 2012 15.14
reut*Chelsea
P. Z., šport
P. Z., šport
Ljubljana – Drugi dan v ligi prvakov prinaša tekmo med finalistoma iz leta 2001 Bayernom in Zahovićevo Valencio, a več mednarodne pozornosti bo deležen dvoboj med evropskim in italijanskim prvakom. Chelsea bo obrambo naslova začel proti močno okrepljenemu Juventusu, ki se na veliki oder vrača po dveh sezonah.

Dvakratni evropski prvak je nazadnje v izločilnih bojih igral v sezoni 2008/09, ko ga je ugnal prav Chelsea. Tedaj je bil za belo-črne usoden Didier Drogba, ki je zapustil Stamford Bridge, tako kot v Torinu ni več Alessandra Del Piera. Prvi je zdaj v Šanghaju, drugi v Sydneyju. Njuni vlogi so prevzeli mlajši, a še vedno bodo v pomembnih vlogah veterani, kot so Andrea Pirlo in Gianluigi Buffon ter Frank Lampard in John Terry.

Redki so pričakovali slavje modrih, ki so se zdeli pred leti resnejši kandidati. Še manj je takšnih, ki jim napovedujejo obrambo naslova. Toda Fernando Torres in druščina želijo postati prvi, ki bi jim uspelo, kar ni večkratnim prvakom Milanu, Real Madridu, Manchester Unitedu in Barceloni. Torres je po slovesu Drogbaja številka 1 v napadu. V prejšnji sezoni je osvojil LP in EP s Španijo, ampak še vedno mnogih ni prepričal z igro. Njegov vneti zagovornik je trener Roberto Di Matteo, ki mu je presenetljiva zmaga v Münchnu zadržala stolček. Tudi jeze ob zamenjavi na zadnji tekmi proti QPR (0:0) mu ni zameril. »Ne smemo preveč pritiskati na enega igralca. Torres je garal, si ustvaril dve priložnosti. Pri nas ima vsak svojo odgovornost. Tudi drugi igralci morajo poskrbeti za zadetke,« je v bran »El Niñu« stopil Di Matteo, ki ima drugega aduta v najdražji okrepitvi Edenu Hazardu. Juan Mata je okreval, prav tako kapetan Terry. Kljub temu Italijan pričakuje težaven izziv: »Zdaj smo mi tarča za vse. Tekmeci so proti prvaku vselej še dodatno motivirani. Zavedamo se, da še nikomur ni uspelo ubraniti lovorike in to me nič ne čudi, saj je konkurenca neverjetna. Ampak vse je enkrat prvič. Tako kot je bilo maja, ko so nas vsi odpisali.«

Stara dama je najbolj plodna obdobja imela pred afero »calciopoli« (2006), toda zdaj se vrača. Sedemkratni finalist in dvakratni evropski prvak je prepričljivo osvojil domači naslov, ki ga zelo uspešno brani. Juventus je dobil vse tri tekme v serie A z razliko v golih 9:2. Nazadnje je kljub zaostanku zmagal proti Genoi s 3:1, zadnji poraz v prvenstvu pa doživel maja 2011. Od takrat je odigral 42 tekem! Glavna aduta v napadu sta Mirko Vučinić in povratnik Sebastian Giovinco, morda bo trener Antonio Conte – zaradi 10-mesečnega suspenza ga sicer ne bo na klopi – uporabil izposojenega Nicklasa Bendtnerja.

»Pomembno je, da smo se vrnili v ligo prvakov,« se debija veseli Leonardo Bonucci, ki bo skrbel za mir v kazenskem prostoru: »Zavedamo se, da imamo močno ekipo, hkrati moramo biti ponižni, saj igramo pri prvakih.« Londončani bodo res imeli pomembno prednost domačega igrišča, kjer so na poti do finala dobili vseh šest tekem. V finalu pa končali hrepenenje lastnika Romana Abramoviča, a jih sla po zmagah ni minila, zatrjuje Lampard: »Fantastično je, da imamo tudi ta pokal v vitrini, ne smemo pa obstati. Enkrat nam je uspelo, zdaj želimo še več. Vsako leto je sicer težje. Barcelona in Real Madrid sta vedno močnejša. A ne pogledujemo še proti njima. Najprej se moramo prebiti iz skupine. Potem pa: nikoli ne reci nikoli.«