Chievo preživel kar 33 strelov

Boštjan Cesar, Valter Birsa in Dejan Lazarević so s Chievom presenetili Napoli, milanski Inter je s 7:0 premagal Sassuolo.

Objavljeno
15. september 2014 03.19
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Največje presenečenja konca tedna na Apeninskem polotoku so zrežirali nogometaši Chieva, ki so zmagali v Neaplju. Pri tem je spodbudno, da so večji del tekme preživeli na igrišču Boštjan Cesar, Valter Birsa in Dejan Lazarević. Slednja sta začela tekmo na krilih v sistemu igre 4-4-1-1.

»Že v prvem polčasu bi lahko zabili tri gole. Soočali bi se z velikimi težavami, če si ne bi priigrali priložnosti, toda mi smo na vrata Chieva sprožili 33 strelov!« je po porazu na štadionu svetega Pavla povedal Napolijev trener Rafael Benitez. Njegovo moštvo sezone ni začelo najbolje: ligo prvakov mu je speljal Athletic iz Bilbaa, udarec v boju za vrh mu je prizadejal Chievo, ki še nikdar ni bil tako slovensko obarvan kot pod Vezuvom. Boštjan Cesar je zakrivil enajstmetrovko, ki jo je nato zapravil Gonzalo Higuain, toda slovenski štoper je v večjem delu uspešno ustavljal argentinskega zvezdnika v nebeško modrem moštvu.

Chievo ni dobra stranka za Neapeljčane: v zadnjih devetih medsebojnih tekmah v serie A je moštvo iz predmestja Verone zmagalo petkrat, Napoli trikrat, en dvoboj se je končal brez zmagovalca. Birsa je začel tekmo na levem krilu, enkrat je sprožil strel na vrata, enkrat so ga ujeli v ofsajd zanko. Nanizal je 13 uspešnih podaj (77-odstotna natančnost), toliko kot Dejan Lazarević na drugi strani igrišča (69 %), »Lazo« je ob enem strelu izsilil še dva prekrška.

Podobno dobre volje kot nogometaši Chieva so bili v taboru Interja, ki je s 7:0 premagal Sassuolo. »Še nikdar nisem dosegel treh golov, zato je to nekaj posebnega,« je razkril Mauro Icardi, ki je »hattrick« posvetil ženi Wandi Nari. Zanimivo: zmago Chieva v Neaplju je z golom prinesel Maxi Lopez, Icardijev bivši prijatelj in prejšnji mož Wande Nare ... Izpostaviti velja še en zanimiv statistični podatek: Interjev vratar Samir Handanović je žogo med vsemi na igrišču oddajal najmanj natančno (43 %). Najbolj vraževerni navijači Interja so bili kljub prepričljivi zmagi črno-modrih previdni: pred enim letom je Inter prav tako s 7:0 premagal Sassuolo – za slednjega je 22. septembra 2013 igral tudi Jasmin Kurtić –, sezona pa se za klub s San Sira ni končala dobro ...

Konec tedna so bili uspešni tudi trije trenerji. Matjaž Kek si ne bi mogel želeti lepše ligaške generalke za derbi z Dinamom ob Kvarnerju (nedelja ob 19.00), kot je bila zmaga v Osijeku. Kek bo resda vodil tekmo s tribune, saj je bil v Osijeku izključen zaradi protestov po enem od prekrškov. »Jaz sem videl enajstmetrovko. Le dvignil sem roke, sodniku nisem rekel besede. Če je to dovolj za izključitev, potem sem kriv,« je komentiral izključitev Kek. Zmagoviti niz na Kitajskem je podaljšal tudi Tomaž Kavčič, ki ga le še dve točki ločita do 2. mesta, z remijem pri Anderlechtu pa je v Belgiji debitiral Slaviša Stojanović.