City dobil inštrukcijo lepega nogometa

Bayern je v Manchestru že napovedal, da ga bo težko zriniti z evropskega vrha.

Objavljeno
03. oktober 2013 21.17
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Manchester – Ko so razbili slovitega mestnega tekmeca s 4:1 in so ligo prvakov začeli s 3:0 na Češkem, so pri Manchester Cityju začeli zidati gradove v oblakih. Hitro jih je na trdna tla postavil evropski prvak in jim dali vedeti, da bodo morali pojesti še kar nekaj žgancev.

V zadnjem kolu premier league sta tako City kot United ostala praznih rok in tudi v sredinih tekmah lige prvakov je nista odnesla veliko bolje. Sinje modri so si pred svojimi navijači obetali Bayernov skalp, pa mu niso bili niti blizu. Franck Ribery, Thomas Müller in Arjen Robben so napolnili domačo mrežo, ki bi se lahko zatresla še nekajkrat, preden so angleški prvaki iz sezone 2011/12 dosegli tolažilni gol. Večino kritik je požel vratar Joe Hart, ki je bil zelo neprepričljiv, toda angleški selektor Roy Hodgson, ki je sedel na tribuni, mu je že stopil v bran in zatrdil, da ostaja številka 1 v kvalifikacijah za SP.

»Na kak drug dan bi nam lahko uspelo,« je City »čivknil« takoj po tekmi. Na kak drug dan bi Bayern zabil šest golov, se je hudomušno odzval časnik Guardian in izpostavil, da City še ni bil tako nadigran na svojem štadionu, odkar tam vladajo mogotci iz Abu Dabija, in da navijači še niso bili prisiljeni tako glasno zaploskati tekmecem.

Trener Manuel Pellegrini je bil v prvem odzivu kratek in jedrnat: »Igrali smo zares slabo.« Branilec Micah Richards je bil bolj iskriv: »Ne bi rad izpadel ošaben, toda resnično smo navajeni igrati lep nogomet. Pa smo dobili lekcijo. Res ni prijetno biti na drugi strani.« Pri Hartu so kardinalne napake postale že kar navada in navijači so mu namenili nekaj ironičnih napevov. Ko je ujel najbolj enostavno žogo, je sledil ciničen aplavz. »Seveda sem zaskrbljen zaradi teh napak,« je povedal Pellegrini, vendar tudi on ni hotel kazati s prstom na vratarja, ki bi vsaj pri prvem golu v 7. minuti moral bolje posredovati. »Treba je analizirati učinek igralcev in ekipe. Vsi bi morali igrati bolje, ne samo vratar. Začeli smo dobro, potem pa nas je 'presekal' Riberyjev gol. Začeli smo izgubljati žoge in proti tekmecu, kot je Bayern, je to zelo nevarno,« je tekmecu premoč priznal Čilenec, ki tudi v devetem poskusu ni premagal kolega Pepa Guardiole: »Seveda sem bil razočaran. Zadetek Negreda je bila tolažba. Mislim pa, da je razlika v kakovosti med Cityjem in Bayernom približno takšna, kot ste videli na igrišču.« Pellegrinija, ki je na klopi zamenjal Roberta Mancinija. optimizem kljub hladni prhi ni zapustil, verjame, da ima dovolj kakovosti za uvrstitev v osmino finala. »To je bila pomembna tekma, ampak ne odločilna. Vsi – tako jaz kot igralci – se dobro zavedamo, kaj moramo spremeniti,« je še povedal nekdanji trener Real Madrida, ki se je nazadnje z Malago prebil do četrtfinala. Čez slabe tri tedne ga čaka zelo pomembno gostovanje pri moskovskem CSKA, kjer bi si lahko na široko odprl vrata napredovanja. P. Z.