Clasico: Pique vendarle nared za »tekmo visokega tveganja«?

Ob 19.50 uri se bo pričel najbolj gledan nogometni derbi na svetu - pomerila se bosta Barcelona in Real Madrid.

Objavljeno
07. oktober 2012 12.47
Posodobljeno
07. oktober 2012 13.42
SOCCER-CHAMPIONS/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Barcelona - Nogometaši Real Madrida so nocoj pred težko nalogo, od katere je odvisna tudi njihov uspeh v domačem prvenstvu. Čaka jih namreč zahtevno gostovanje pri večnem tekmecu, saj se bodo na štadionu Camp Nou ob 19.50 uri pomerili z vodilnim moštvom španskega prvenstva - Barcelono.

Gostje iz španske prestolnice se še kako dobro zavedajo, da je v primeru poraza španska lovorika zanje praktično že nedosegljiva, saj bi imela Barca (pre)visokih 11 točk prednosti. »Visoka zmaga proti Ajaxu nam je dala motivacijo pred clasicom. Zame osebno je pomembno tudi dejstvo, da sem na tej tekmi zabil hat-trick. Na Camp Nou odhajamo samozavestni, čeprav vemo, da nas čaka težko delo. Imajo dobro ekipo, ki ima tako globino kot širino,« je pred tekmo razmišljal golgater galaktikov Cristiano Ronaldo.

Jose Mourinho je pred tekmo v svojem slogu dejal, da od svojih varovancev pričakuje dobro in predvsem borbeno predstavo. »Želim, da igramo na tako visokem nivoju, kot v pretekli sezoni, ko smo osvoji naslov španskih prvakov. Vezisti? Vedno imamo več kot 13 igralcev, ki se lahko znajdejo v prvi enajsterici. Ni pomembno, ali bo začel Özil, Kaka ali pa Modrić, morda celo nihče od njih. Pomembna je dobra igra,« je na vprašanje, kdo bo začel v prvi enajsterici odvrnil Mourinho.

Barca brez Piqueja?

Katalonski strateg Tito Vilanova tokrat ne bo mogel računati na kapetana Carlesa Puyola, ki si je na zadnji tekmi v ligi prvakov spahnil komolec. Odsoten naj bi bil tudi drug pomemben član moštva Gerard Pique. Centralni obrambni dvojec naj bi tako sestavljala Javier Mascherano in Alex Song, a je Vilanova danes presenetil in napovedal, da bi se v udarni enajsterici utegnil znajti tudi Pique.

»Pique dela vse, kar je v njegovi moči, da bi nocoj zaigral. Za njim je deset dni brez pravega treninga, toda možnosti, da zaigra so vsaj 50:50,« je dejal Xavi Hernandez.

Tekma visokega tveganja

V Barceloni sicer vladajo poostrene varnostne razmere, saj se organizatorji bojijo, da bi različne ekstremistične skupine dvoboj izkoristile za izzvanje incidentov. V zadnjem času so se namreč pojavile nove politične napetosti med Madridom in Barcelono, ki je že vrsto let naklonjena neodvisnosti Katalonije. Le tri tede nazaj se je tako na ulicah mesta zbralo več kot milijon ljudi, ki so zahtevali neodvisnost. Za hitro posredovanje so pripravljene tudi posebne policijske enote, ki jih danes v Barceloni kar mrgoli.

Vodstvo Barcelone je tokrat navijačem odobrilo, da pred tekmo na štadionu razgrnejo velikansko katalonsko barvo v rumeno-rdeči barvi.

Pričakovani začetni enajsterici

Barcelona (4-3-3): Valdes; Dani Alves, Mascherano, Song, Alba; Iniesta, Busquets, Xavi; Fabregas, Messi, Sanchez;

Real (4-2-3-1): Casillas; Coentrao, Pepe, Ramos, Arbeloa; Khedira, Alonso; Ronaldo, Özil, Di Maria; Benzema.