CR7 po Neuerju zdaj še nad Oblaka

V polfinalu lige prvakov madridski derbi in dvoboj najboljše obrambe (Juventus) z najboljšim napadom (Monaco).

Objavljeno
21. april 2017 22.23
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Po dveh finalih in enem četrtfinalu se bosta madridska tekmeca Real in Atletico pomerila še v četrti sezoni lige prvakov zapored, tokrat v polfinalu. Tretjič zapored bo zvezdniške Realove napadalce skušal zaustaviti slovenski vratar Jan Oblak. V drugem paru je favorit Juventus.

V preteklih sezonah je veljal vzorec, da je Real slavil v ligi prvakov, Atletico je bil uspešnejši v španskih tekmovanjih. V tej sezoni se je del enačbe spremenil. Real je bil prepričljivo boljši v državnem prvenstvu, zato pri Atleticu upajo, da bodo tokrat prvič osvojili evropski naslov. Zadovoljstvo bi bilo popolno, saj bi se ob pohodu na evropski vrh oddolžili še večnim rivalom.

Če ima tradicija kaj veljave, potem zmagovalec ne bo znan vse do zadnjih trenutkov. V finalu leta 2014 je Sergio Ramos rešil kraljevski klub v 93. minuti, sezono pozneje je Real slavil v četrtfinalu po golu Javierja Hernandeza – Chicharita v 88. minuti (edini gol na dveh tekmah), v finalu pretekle sezone je bil »beli balet« srečnejši šele po strelih iz enajstmetrovke. Real si ne bi mogel zaželeti slajših zmag in Atletico bolj kislih porazov.

Obramba Atletica bo manj trdna, manjkal bo standardni člen na desni strani Juanfran, saj bo zaradi poškodbe počival tri tedne. V vsakem primeru bo zadnja ovira za Realove napadalce slovenski vratar Jan Oblak. Leta 2015 je ravno proti Realu prvič dregnil ves nogometni svet in pristal na naslovnicah športnih časnikov od Japonske do Argentine. Iz oči v oči je pobiral skalpe z Ronaldom in Garethom Balom. Klonil je šele v akciji, ko sta proti njemu družno stekla Ronaldo in Chicharito. Manj je blestel v lanskem milanskem finalu. Pri strelih iz enajstmetrovke ni zaustavil niti ene žoge.

Za Oblaka tokrat ne bo nič novega. Največjo nevarnost bo vnovič predstavljal Ronaldo, potem ko mu je portugalski nogometaš v tej sezoni v državnem prvenstvu že zabil tri gole na eni tekmi. Ampak zakaj bi si Oblak belil glavo, saj je enaka usoda ta teden doletela tudi Manuela Neuerja. Najzvestejši poznavalci dogajanja v Madridu so ta teden sicer razkrili, da je Ronaldo v zadnjih mesecih izgubil tri kilograme. To je storil zavestno, da bi razbremenil svoje sklepe in se izognil poškodbam. Ampak skrbi ima tudi Realova obramba, saj je Atleticov napadalec Antoine Griezmann v življenjski formi.

Napad proti obrambi

Monaco je brez ugovarjanja prevzel vlogo palčka, toda ali je res tako? Pozor: Monaco je v tej sezoni zabil že 90 golov v francoskem prvenstvu in 28 v ligi prvakov s kvalifikacijami vred. Vroč je mladi up Kylian Mbappe z 22 goli, zraven je izkušeni ostrostrelec Radamel Falcao. A zdaj bo pred Monacom stal največji in najtrdnejši zid, saj je Juventus v ligi prvakov prejel vsega dva zadetka, v izločilnih bojih še nobenega, pa čeprav ima za seboj dve tekmi z Barcelono.

Iz preteklosti lahko več motivacije črpa Monaco. Moštvo iz kneževine je proti stari dami klonilo v četrtfinalu pred dvema letoma, potem ko je polfinalista odločil en sam gol iz najstrožje kazni. V polfinalu lige prvakov sta se pomerila tudi v sezoni 1997/98, ampak to je že tako daleč, da večina Monacovih igralcev nima prav nobenega čustvenega odnosa do tistega izpada proti Juventusu. Mbappe denimo sploh še ni bil rojen!