Ronaldo po »hat-tricku«: Odigrali smo popolno tekmo!

Real je na mestnem derbiju povsem prevladoval, s tremi zadetki v mreži Oblaka je bil Ronaldo spet razred zase. 

Objavljeno
02. maj 2017 17.50
SOCCER-CHAMPIONS-MAD-ATM/TRAINING
N. Gr.
N. Gr.

Madrid - Real Madrid je na prvi polfinalni tekmi pred domačimi gledalci pokazal dominantno predstavo, kakršne Santiago Bernabeu že dolgo ni spremljal. Trije zadetki Cristiana Ronalda so Atletico skorajda že izločili, pohvale pa si zaslužijo prav vsi v belih dresih. 

Atletico je bil nenevaren v napadih, Antoine Griezmann je bil večino tekme neviden, na drugi strani pa sta Toni Kroos in Luka Modrić mojstrsko vodila potek igre. Cristiano Ronaldo je bil naravnost izjemen, gole v zadnjem času dosega s kirurško natančnostjo, Real pa je z nogo in pol po 3:0 že na poti v Cardiff, kjer bodo kot prvi v zgodovini lige prvakov poizkušali dvakrat zapored dvigniti pokal lige prvakov. Jan Oblak je odigral dobro tekmo, pri zadetkih Ronalda pa ni imel možnosti, da bi ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Če ne bi bilo njegovega vrhunskega posredovanja po strelu Varana, bi bil rezultat kaj lahko še višji. 

»Pozabiti moramo na to tekmo. Zdi se nemogoče, a nogomet je nogomet in ravno nepričakovane stvari so tiste, zaradi česar ga radi gledamo. Dokler ne bo ugasnil tudi zadnji kanček upanja, se bomo borili kot levi,« je odločen Diego Simeone.

»Cristiano je pravi strelec, on je unikaten igralec. Danes so bili prav vsi na igrišču brilijantni, zato sem zelo zadovoljen z delom, ki smo ga opravili. Tekma je bila dobra, z našimi orožji smo lahko boljši od prav vsakogar,« pa je srečanje komentiral Zinedine Zidane

»Odigrali smo kompletno tekmo, naneslo je tako, da sem jaz strelec vseh treh zadetkov, a so tudi moji soigralci imeli vsaj toliko zaslug za zmago,« je bil po tekmi zadovoljen Cristiano Ronaldo, ki spet uživa v soju žarometov. V ligi prvakov je dosegel že 103 zadetke. 

POTEK TEKME

Real je v prvih minutah pričakovano pritisnil in z visokim tempom pustil igralce Atletica brez pravih rešitev. Najprej je po desni strani zapretil Dani Carvajal, Oblak je strel ubranil, nato pa je Karim Benzema zgrešil z le dobrih petih metrov. Nekaj minut kasneje izjemno Cristiano Ronaldo njegove napake ni ponovil, po predložku z desne strani je z roba petmetrskega prostora prišel do skoka in rutinirano premagal Jana Oblaka. Slovenski vratar je bil nemočen, je pa v 14. minuti po strelu Varana z izjemno parado preprečil povišanje vodstva belega baleta. 

Svojo priložnost je praktično iz nič dočakal tudi Atletico, Kevin Gameiro se je znašel ena na ena s Keylorjem Navasom, ki pa je posredoval zelo dobro in preprečil zadetek gostov. Kasneje je s škarjicami po predložku Ronalda zapretil še Benzema, potem pa se je tempo igre vendarle nekoliko umiril. Igralci reala so stopili malo dlje od vezistov Atletica, ki so premor izkoristili in nekoliko lažje zadihali. O premoči belega baleta v prvem polčasu priča tudi statistika - Real je streljal 11-krat, šest poizkusov je šlo v okvir gola Jana Oblaka, na drugi strani pa je Atletico streljal le enkrat in še takrat mimo vrat. Ob koncu prvih 45. minut je imel nekaj težav Carvajal, zato še ni povsem jasno, če bo sicer spet izvrstni španski desni bočni branilec lahko nadaljeval z igro. 

Drugi polčas ni ponudil prav veliko dobrih akcij vse do 73. minute, ko je Ronaldo udaril še enkrat. Po podaji z leve strani je obramba Atletica reagirala slabo, Filipe Luis je zgrešil žogo, ta pa je prišla do portugalskega zvezdnika, ki je silovito sprožil z roba kazenskega prostora. Jan Oblak je poizkusil priti do žoge, a je bil strel enostavno predober in Ronaldo je Atletico potisnil na rob prepada. Še huje je za ekipo Diega Simeoneja postalo 13 minut kasneje.

Rdeče-beli iz Madrida so poizkušali in pritiskali proti golu Navasa, a ob nerazpoloženemu Griezmannu niso našli odgovora za trdno obrambo Reala. Jalove pritiske je še enkrat več kaznoval Cristiano Ronaldo, ki je prejel žogo v kazenskem prostoru, prevaral tudi Oblaka in še tretjič zatresel mrežo Atletica. Ronaldo je nesporna figura številka ena današnje tekme, v sezoni lige prvakov pa le še za gol zaostaja za Leom Messijem

Atletico po 3:0 na Santiagu Bernabeu ohranja le še minimalne možnosti za napredovanje. Na svojem Vicente Calderonu bodo morali biti precej bolj nevarni, hkrati pa spet najti pot do prave obrambe rdeče-belih, ki jih je krasila v zadnjih letih, če želijo upati na pravi nogometni čudež. 

NAPOVED

Najbrž bi težko našli pravega nogometnega navdušenca, ki bo današnji derbi Atletica in Reala na štadionu Santiago Bernabeu spremljal ravnodušen. Slovenci lahko stiskamo pesti za Jana Oblaka, Atletico pa si je v nogometnih krogih v zadnjih letih izboril status »palčka«, ki se bori proti gigantom in posledično »pobral« večino nevtralnih navijačev.

Pri belemu baletu se za to ne bodo kaj prida zmenili, bo pa pod drobnogledom angleški sodnik Martin Atkinson, ki bo danes delil pravico. Spomnimo, kontroverzne odločitve na povratnem četrtfinalnem obračunu z Bayernom so v mnogočem vplivale na izid srečanja, zato bo tudi od ravni Atkinsonove predstave danes zvečer odvisno, kako dober El Madrileno bomo spremljali. Španska Marca je postregla z zanimivimi številkami o dvobojih današnjih nasprotnikov. Odigrala sta 120 tekem in dosegla 364 zadetkov, torej dobre tri na tekmo. Če bodo strelci podobno uspešni tudi danes, nas verjetno čaka tudi odprt povratni dvoboj. 

Atletico se spopada z manjšo krizo, saj je Diego Simeone ostal brez zdravega desnega bočnega branilca. Juanfran, Jose Gimenez in Šime Vrsaljko so poškodovani, a argentinski trener ostaja miren. »Tri poškodbe v tem trenutku res niso idealne, a v glavi imam že pripravljeno rešitev za položaj desnega bočnega branilca. Nogomet je ekipni šport, zato sem prepričan, da poškodbe ne bodo odločile derbija.« Na položaj bi se lahko preselil črnogorski osrednji branilec Stefan Savić, Simeone pa bi lahko na desno stran obrambe postavil tudi vezista Thomasa Parteyja ali Lucasa Hernandeza, ki je pred nekaj dnevi podpisal dolgoročno pogodbo s klubom.

Navijači Atletica so šov začeli že včeraj zvečer. Ob 23. uri so pred hotelom z glasnim navijanjem pozdravili nogometaše svoje ekipe in jih z baklami ter skandiranjem tudi priklicali iz hotela. Nogometaši so vse skupaj ovekovečili na socialnih omrežjih, tudi danes na gostovanju na štadionu Santiago Bernabeu pa bodo imeli bučno podporo s tribun.

Tudi pri Realu je največ neznank v obrambi, nerešeno ostaja predvsem vprašanje, kdo bo ob Sergiu Ramosu zaigral na položaju osrednjega branilca. Raphael Varane se je vrnil po poškodbi, a njegova forma ostaja uganka, za mesto v začetni enajsterici se bo boril z Nachom. Verjetno bo tekmo v prvi enajsterici začel tudi Isco, saj tudi Zinedine Zidane po seriji dobrih predstav ne more več ignorirati zahtev navijačev, ki vezista želijo v prvi postavi. 

Trener belega baleta se je dotaknil tudi predstav defenzivnega vezista Casemira v zadnjem času, ki dviguje ogromno prahu zaradi grobosti.» Ne bom mu govoril, kako naj igra, saj je bil do sedaj zelo zanesljiv. Upam, da se bo uspel izogniti hitremu kartonu, v vsakem primeru pa smo pripravljeni tudi na igro z igralcem manj. Morali bomo garati vseh 90 minut in se potruditi, da ne prejmemo zadetka. Ob tem bodo zelo pomembni tudi naši navijači, kar smo nenazadnje videli na zadnji tekmi proti Valencii,« je (pričakovan) cilj pred prvo polfinalno tekmo razkril Zidane. 

Real in Barcelona bosta do konca sezone bila hudo bitko za naslov španskega prvaka, kar bi bila lahko voda na mlin Atletica, ki je v igri le še v ligi prvakov. V španskem prvenstvu ima mesto v ligi prvakov zagotovljeno, vrh prvenstvene lestvice pa je za colchonerose že nekaj časa nedosegljiv. 

Real Madrid : Atletico Madrid 3:0
Ronaldo 10, 73, 86. 

Štadion Santiago Bernabeu, glavni sodnik Martin Atkinson

Real Madrid: Navas, Marcelo, Varane, Ramos, Carvajal, Kroos, Casemiro, Modrić, Isco, Benzema, Ronaldo

Atletico Madrid: Oblak, Hernandez, Godin, Savić, Filipe Luis, Saul Niguez, Koke, Gabi, Carrasco, Griezmann, Gameiro