Črna gora trn v angleški peti

Najbliže potrditvi udeležbe na nogometnem SP sta Belgija in Švica. Potrebujeta le še po točko.

Objavljeno
10. oktober 2013 19.52
SOCCER-WORLD/POLAND
G. N., šport
G. N., šport

Ljubljana – Anglija še nikoli ni premagala Črne gore. In obratno. Nocojšnji kvalifikacijski dvoboj za SP na Wembleyju je sprožil adrenalinsko bombo v domačem taboru. Spodrsljaj bi bil polom brez primere, pa čeprav za vrsto Roya Hodgsona še ne bi bil usoden. Za sokole z Balkana poraz bržčas pomeni slovo od Brazilije.

Nad angleškim selektorjem Royom Hodgsonom lebdi duh Grahama Taylorja, ki je pred 20 leti pogorel v kvalifikacijah za SP v ZDA.

»Moje življenje sta ta čas le zadnji tekmi. Pred menoj ste postavili črni scenarij, toda ne želim se vam zoperstaviti. Zato, ker verjamem in zaupam, da bo moštvo svojo nalogo izpolnilo. Če sem živčen? Seveda sem, vsak trener je živčen, kadar se sooči z žvižgi,« je Hodgson nenehno v polemiki s sedmo silo, ki Wayna Rooneyja in co. ne pustiti na miru niti za trenutek. Kljub dejstvu, da Anglija še ni izgubila tekme, a bi po črnem scenariju lahko ostala brez SP. Tudi Ukrajinci in Poljaki še računajo na najmanj drugo mesto.

Črnogorci so sokoli z zlomljenimi krili. Poškodbe so razredčile prvo enajsterico. Juventusov as Mirko Vučinić, vratar Mladen Božović, branilec Marko Baša, zvezni igralec Miodrag Peković so avt.

»Kljub temu bomo igrali za zmago, saj ne smemo na lahek način zapraviti vsega dobrega, kar smo storili v dosedanjem delu kvalifikacij. Z ustreznim pristopom in samozavestjo se lahko uvrstimo na prvo ali drugo mesto v skupini,« je prepričan Miodrag Džuzdović, ki je pred dvema letoma izsilil Rooneyjevo izključitev. Anglija in Črna gora sta se pomerila trikrat in se vselej razšla brez zmagovalca.

Nocoj za SP še Belgija, Švica

Vstopnico za SP sta si že priigrali Italija in Nizozemska, nocoj so najbližje potrditvi uvrstitve Nemčija, Belgija in Švica. Zadostuje jima točka. Največ pozornosti bo ob angleški skupini H usmerjeno v skupino G. Mrtvi tek BiH in Grčije bi lahko odločili Slovaki z zmago v Atenah. Safet Sušić, Edin Džeko in drugi Bošnjaki proti Liechtensteinu igrajo za razliko v golih. Portugalske, ki je trenutno druga v svoji skupini, nihče ne želi videti v dodatnih kvalifikacijah, a Rusi pod taktirko Fabia Capella najbrž ne bodo zapravili točke prednosti. Drugo mesto lovijo še Hrvati, Švedi, Avstrijci, Madžari, Turki, Romuni.