Črno-modri dolgo trpijo, a se nato le veselijo

Samir Handanović nepremagljiv v Genovi, kjer je za tri točke v 94. minuti zadel Marcelo Brozović

Objavljeno
23. september 2018 23.00
Posodobljeno
23. september 2018 23.00
Marcelo Brozović se je takole veselil gola za zmago Interja pri Sampdorii.
FOTO AFP
Ljubljana – Črno-modra armada navijačev Interja iz Milana je po kopici spodrsljajev v zadnjih letih, ko se je nekdanji evropski prvak krepko oddaljil od svojega slovesa, vajena že vsega hudega. Sleherna zmaga pa ji ponudi upanje, da bo sonce pregnalo oblake. Toda v tem tednu je dvakrat trpela prav do zadnjih sekund.


Privrženci moštva iz lombardijske metropole so se prav veselili večera, v katerem so po sušnih šestih letih spet dočakali predstavo lige prvakov. Svoj San Siro so napolnili do vrha, veselju pa ni bilo konca, ko sta v izdihljajih tekme Mauro Icardi in Matias Vecino uprizorila zasuk in zabila gola za zmago proti Tottenhamu z 2:1. A drama je nato ponudila novo poglavje že nekaj dni pozneje, tokrat v Genovi. Sampdoria je še dlje od nekdanje slave kot Inter, toda vedno znova gre za eno tistih tekem, ki zbuja posebna čustva, zdaj pa seveda privablja še posebno pozornost tudi med slovensko nogometno srenjo, saj je med čuvaji mreže domačega moštva Vid Belec, nazadnje proti Bolgariji in Cipru obakrat št. 1 slovenske reprezentance, v črno-modrih vratih pa seveda že dolgo kraljuje Samir Handanović. Slednji se tokrat ni dal, ohranil je nedotaknjeno mrežo, s soigralci pa se veselil zmage v četrti minuti sodnikovega podaljška.

Belca v domači enajsterici ni bilo, izenačeno tekmo je spremljal s klopi, skupaj z igralci in glasnimi privrženci je že razmišljal o točki za prigarani remi, nakar je Marcelo Brozović, eden srebrnih hrvaških junakov z zadnjega mundiala, z natančnim strelom zadel za pomembne tri točke. »Ni bilo preprosto, veseli smo nove zmage, a to mora biti naša smernica za prihajajoče tekme. Vse bodo zahtevne in pomembne, toda mi moramo zmagovati, saj smo Inter,« je jasno dejal mož odločitve, podobno je po tekmi razmišljal tudi Luciano Spalletti, ki je zdaj vstopil v svojo drugo milansko sezono, potem ko je pred 11 leti vodil Romo k naslovu najboljše v državi, posebno zgodbo pa je pet sezon pisal tudi z Zenitom v St. Peterburgu.


Bijolu točka, Mevlja ni igral


Nogometna Rusija je sicer ob koncu tedna dihala za dva velika derbija. V omenjenih »severnih Benetkah« je pospremilo točo golov 51.000 gledalcev in pozdravilo zmago domačega Zenita proti šampionski zasedbi Lokomotiva s 5:3. Našega reprezentanta Mihe Mevlje tokrat ni bilo v peterburški enajsterici, Jaka Bijol pa je bil med akterji na igrišču dvoboja z največjim prestižem v ruskem nogometnem prostoru. Med CSKA in Spartakom ni bilo zmagovalca (1:1; Vlašić; Fernando), Korošec pa je igral 83 minut, zamenjal ga je nato japonski soigralec Takuma Nišimura.

Tekmo, ki jo označujejo s klasiko, so imeli tudi v Nemčiji. Tradicija tekem med bogatim Bayernom in Schalkejem iz rudarskega Gelsenkirchna, ohranja dolgo brado, obenem gre za kluba z največjim številom članom. Kajpak je bila arena v Porurju razprodana od tistega dne, ko je bilo jasno, kakšen je spored tekem v bundesligi, ne nazadnje je šlo tudi za dvoboj dveh prvouvrščenih moštev prejšnje sezone.

Toda zdaj so razmerja moči drugačna. Bayern s svojim suverenim pristopom in tako tudi vrhunskim kadrom ostaja na vrhu nogometne Nemčije, Schalke pa je presenetljivo padel povsem na dno. Bavarci so se z goloma Jamesa Rodrigueza in Roberta Lewandowskega veselili zmage z 2:0, pred Domenicom Tedescom so težki dnevi. Italijan, ki se je pri dveh letih s starši preselil v Nemčijo, je brez pretresov vodil priljubljeni porurski klub v prejšnji sezoni, navdušil navijače z 2. mestom, zdaj pa je s tem moštvom edini, ki v štirih kolih nove sezone v bundesligi ni osvojil niti ene točke.