Čudak je odpustil najboljšega

Maurizio Zamparini, predsednik in lastnik Palerma, je po treh mesecih odslovil trenerja Giuseppeja Sannina.

Objavljeno
23. september 2012 10.29
*ap* Italy Soccer Serie A
G. N., šport
G. N., šport
Maurizio Zamparini je zdržal tri tekme in ukrepal. Predsednik in lastnik italijanskega nogometnega prvoligaša Palerma je po treh mesecih odpustil trenerja Giuseppeja Sannina. Pred tremi meseci je kontroverzni Zamparini dejal, da je bil Sannino njegov najboljši nakup.

Slovenska reprezentanta Josip Iličić in Jasmin Kurtić sta med krivci za ponovno menjavo na Palermovi klopi. Rožnati s Sicilije so v treh kolih zmogli le točko in en sam gol. Če sta bila Napoli in Lazio premočna, je sodu izbil dno domači neodločen izid s Cagliarijem (1:1). Zamparini je v slogu največjih poznavalcev in strokovnjakov nanizal vzroke za svojo odločitev.

»Ni verjel v moštvo in moštvo ni verjelo vanj. Bil je zelo daleč od igralcev, nikakor se mu ni posrečilo povezati z njimi. Bil sem zaskrbljen. Moja odločitev ni bila posledica ene tekme, preprosto nisem videl napredovanja. Ta menjava me bo stala pol milijona evrov,« je dejal 71-letni Furlan, ki je postavil nov mejnik v svoji 25-letni zgodovini predsedovanja italijanskih klubom, potem ko je na nogometno sceno vstopil leta 1987 na čelu Venezie. Sannina je bil že 41. trener, ki ga je odstavil, in 22., odkar je Zamparini prvi mož sicilijanskega kluba.

Zamparini je že na začetku sezone kolegom dal vedeti, da ga nihče ne bo vrgel s prestola največjih čudakov. O trenerjih ima sicer slabo mnenje.

»Predragi so. Njihova cena je daleč nad njihovo realno vrednostjo. Če bi vedel, koliko denarja sem že porabil za trenerje, bi se bržčas že ubil. Zato je bolje, da ne vem,« je dejal Zamparini, ki hitreje govori, kot misli. O Devisu Mangiu, ki je izgubil službo lanskega decembra, je na primer dejal, da bo postal Palermov Arsene Wenger.

Zamparinijeva neučakanost je znana daleč naokoli. Zdajšnjega trenerja Bologne Stefana Piolija je odpustil, ne da bi vodil eno samo ligaško tekmo. Zanj je bil usoden izpad v kvalifikacijah za evropsko ligo po dveh neodločenih izidih s švicarskim Thunom.

Zamparini je prepričan, da moštvo lahko doseže boljše rezultate. Toda Delgio Rossi, nekoč njegov ljubljenec, ga je po zadnji trenerski menjavi javno pozval, naj navijačem pove resnico. »Ljudem je treba povedati, da je to moštvo slabše kot tisto iz pretekle sezone. Potegovalo se bo za druge cilje. Ljudje bodo to razumeli, ni jih treba zavajati,« je dejal Rossi.

Novi mož na trenerski klopi je stari znanec in že uveljavljeni strokovnjak Gian Piero Gasperini. V letih od 1978 do 1983 je bil tudi igralec Palerma. Štiriinpetdesetletni Gasperini je imel skoraj leto dni premora, potem ko je bil na začetku minule sezone odstavljen pri Interju. Zaradi svoje vloge pri Palermu in Zamparinijeve muhavosti si ne beli glave.

»Okoli sebe vidim skepticizem, toda navijače in vse druge bomo prepričali z dobrimi predstavami in izidi. Zamparini? Tudi z njim se bom znal kosati,« je bil samozavesten trener, ki je pri Genoi uspešno deloval s še enim posebnežem Enricom Precizoijem.