Cvijanović: Upam, da bom dobil priložnost za igro

Goran Cvijanović velja za raznovrstnega nogometaša, ki lahko igra na večini položajev v zvezni vrsti ali obeh krilih.

Objavljeno
09. oktober 2012 12.39
NOGOMET
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ptuj – Kar težko je verjeti, kako velik motivacijski dejavnik predstavljata za nogometno Slovenijo reprezentanci Cipra in Albanije. Slovenci so pač zašli v neugoden položaj, iz katerega se lahko rešijo le z uspešnim razpletom drugega sklopa kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014. V ptujskih termah že poteka »operacija Ciper«.

Bodo Slovenci na Štajerskem uspešni kot v zlatih časih druge nogometne pravljice? Fantje so se vselej počutili dobro pod Ptujskim gradom, v Kidričevem in v Ljudskem vrtu, morda bo prav začasna selitev iz metropole na severovzhod zasukala navzgor slovensko krivuljo rezultatske uspešnosti. Reprezentančna družina se bo v polnem številu resda zbrala šele danes dopoldne, ko se bosta vrnila v jato tudi Kölnova branilca Mišo Brečko in Dominic Maroh, Slaviša Stojanović pa je včeraj že vodil popoldanski trening v Kidričevem. Reprezentanti so bili seveda različno razpoloženi; dobre volje je bil predvsem kapetan Samir Handanović, ki je okusil zmago že v svojem prvem milanskem derbiju, za nameček je mrežo Interja ohranil nedotaknjeno, kar je seveda za vratarja najbolj pomembno.

Nasprotno je bilo z nekaterimi drugimi. Nejc Pečnik je namreč zbolel, Josip Iličić je prišel z gostovanja v Genovi z oteklim gležnjem, Armin Bačinović iz Verone s poškodovanim kolenom (tekmo je odigral že v petek), Andraž Struna pa z bolečino v stegenski mišici – približno takšna je zdravstvena kartoteka izbrane vrste, ki je že prej izgubila Valterja Birso, Zlatana Ljubijankića, Darijana Matića in Dareta Vršiča, na Ptuj pa so prišli Džengis Čavušević, Robert Berić, Kevin Kampl in Goran Cvijanović. Slednji, eden najbolj vročih adutov Maribora, je bil še posebej zgovoren.

»Igrati za reprezentanco so sanje vsakega nogometaša, tudi moj cilj je bil tak. Priznam, potihem sem pričakoval poziv selektorja, zato sem zelo vesel, da sem se pridružil fantastični skupini fantov. Toda upam, da se ne bo ustavilo pri tem. Na treningu želim pokazati vse, kar znam, in upam, da mi bo selektor ponudil priložnost za igro,« je bil včeraj med najbolj sijočimi reprezentanti Goran Cvijanović.

Ko smo ga vprašali, naj nam iz prve roke zaupa, kakšno bo vzdušje v mariborskem Ljudskem vrtu, nam je odgovoril: »Mariborčani živijo za nogomet, po dolgem času bodo lahko videli na delu tudi slovensko reprezentanco, zato se ne bojim, da ne bi množično prišli na štadion. Pričakujem podobno vzdušje kot na tekmah Maribora.«

Cvijanović nedvomno sodi med najboljše v slovenskem prvenstvu, velja za raznovrstnega nogometaša, ki lahko igra na večini položajev v zvezni vrsti ali obeh krilih. Toda o tem se do prihoda na zbor ni pogovarjal s Stojanovićem. »Na nek način mi je vseeno, kje igram, da le izpolnim svojo nalogo in se držim dogovorjenega pred tekmo. Pripravljen pa sem na vse, ne glede na to, ali bi šlo za 'notranje' ali 'zunanje' položaje. Toda počakajmo na naslednje dni, potem bom lahko o tem spregovoril kaj več,« je razmišljal 26-letni Goričan, ki ne bi smel imeti večjih težav z morebitnim prilagajanjem na novo okolje. »Če se ne motim, sem z več kot polovico igralcev že igral v mlajših reprezentančnih selekcijah ali klubih, nekatere druge, predvsem starejše, pa sem spoznal zdaj. Vsi po vrsti so super fantje,« je povedal »Cvijo«, ki je v zadnjem času nanizal sedem zahtevnih tekem, saj ga trener Darko Milanič ni pogosto uporabljal v rotacijah igralcev.

Tako Cvijanović kot drugi fantje, s katerimi smo se pogovarjali na Ptuju, se zavedajo položaja, v katerem se je znašla reprezentanca. Vedo, da po porazih s Švico (0:2) in Norveško (1:2) ni več prostora za spodrsljaje in da so že v prvih tekmah »izkoristili vse bonuse«, kot se je slikovito izrazil sicilijanski plejmejker Josip Iličić. V štirih treningih, ki jih bo do tekme s Ciprom vodil Stojanović, bo treba izkoristiti tudi najmanjšo priložnost za napredek, izboljšati sodelovanje med nekaterimi linijami, ki je bilo v preteklih letih na višji ravni.

»Veseli me forma kapetana, ki je proti Milanu branil res dobro. Zavihati si moramo rokave, na treningih opraviti, kar lahko, potem pa narediti vse za zmago s Ciprom. Morda bomo v sredo vadili dvakrat, ko bo na sporedu tudi ključni trening, saj v četrtek že sledi priprava za prvo tekmo. Rad bi imel več časa, toda vsi smo na istem,« je razkril program za naslednje dni selektor Slaviša Stojanović.