Cvijanović: Zadovoljil nas bo samo boljši izkupiček kot lani

Nogometaš Maribora Goran Cvijanović je spregovoril o ciljih aktualnih državnih prvakov pred novo sezono evropske lige.

Objavljeno
19. september 2012 13.21
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Goran Cvijanović je eden najvidnejših igralcev Maribora in eden najboljših v 1. SNL, za reprezentanco je še neuporaben. Za zveznega igralca iz Nove Gorice in njegov Maribor se bo jutri v prvi tekmi skupine J evropske lige proti Panathinaikosu začela pisati nova zgodba. V njej so klubski in osebni cilji znani.

Goran, bo Maribor igral v ligi, ki si jo je želel?

Upali smo, da bomo storili korak naprej, da si bomo priigrali uvrstitev v ligo prvakov, toda naša realnost je vendarle evropska liga. In da, mislim, da naša kakovost ustreza kakovosti tega klubskega tekmovanja. Bodimo pošteni, LP je bila za nas v tej sezoni še predaleč, uvrstitev v EL pa je za slovenski nogomet in za Maribor še vedno sanjski dosežek.

Panathinaikos, Lazio in Tottenham se v primerjavi z lanskimi tekmeci – Brugge, Braga, Birmingham – zdijo velikani. Po njihovih zgodovini in dosežkih bi lahko dejali, da igrate v ligi prvakov, mar ne?

O moči in ugledu letošnjih tekmecev ni debate. So za eno raven višje in res se ne bi prav nič zmotili, če bi dejali, da bomo letos igrali v LP in ne v EL. Dejstvo je, da smo storili korak naprej, da smo si še dvignili ugled in vrednost ter da so posledično tudi naše ambicije večje. Ne smemo se podcenjevati in se vesti v skladu z reklom skromnost je lepa čednost.

V prvi sezoni evropske lige ste nabirali izkušnje, osvojili točko, še tri ali več so vam nesrečno ušle iz nog. Kakšni so tekmovalni cilji v tej sezoni, so sploh realni? Na primer, da bi presegli lanski izkupiček.

Na vsak način nas bo zadovoljil le boljši izkupiček. To je naš cilj in je tudi realno dosegljiv. Lanske izkušnje so bile neprecenljive in zanje smo plačali hud davek. Prepričan sem, da bomo iztržili več točk kot lani. Kdo je favorit? Tottenham je za korak pred drugimi, čeprav me močno zanima, kako bo pristopil k tekmovanju, ki po vložku in ambicijah ni na njegovi ravni. Lazio je št. 2, Panathinaikos pa ima le minimalno prednost pred nami.

Je Maribor iz te sezone močnejši od Maribora iz minule?

Ne vem, če bi lahko govorili o moči, lahko pa bi se pogovarjali o tem, da je izkušenejši, veliko izkušenejši. Precej stvari sodim po sebi in zato lahko trdim, da je napredoval. To je očitno in vidno. Znamo se obnašati in se prilagajati tekmecu. Prišli smo do te ravni, da nasprotnike spoštujemo, a se jih ne bojimo, kar pomeni, da smo storili pomemben korak v razvoju moštva, ki je le še dvignil našo samozavest. Bilo je nekaj podrobnosti, ki so v naših glavah povzročile »klik«, dvignile zaupanje v naše sposobnosti in vsem nam so dale sporočilo, da se lahko postavimo po robu vsakomur.

Panathinaikos je v velikih težavah. Je prva točka, morda celo zmaga na dosegu nog?

Odgovoril bom takole: Panathinaikos je favorit, Maribor pa je v prednosti. To je prva tekma in jo igramo pred svojimi navijači. Ne smemo si privoščiti, da bi zgolj sodelovali, pač pa moramo tekmovati. Igrali bomo na zmago in računam, da si jo bomo tudi priigrali. Res je, da je vzdušje pri tekmecih slabo, da forma ni najboljša in da je najboljši igralec poškodovan, ampak njihove slabosti v naših glavah ne spreminjajo ničesar. Zdi se mi, da smo psihološko tako čvrsti, kot da imamo za seboj že na desetine velikih evropskih bitk.

Ste se že seznanili z letošnjo Panathinaikosovo podobo?

Ne še, ampak tega, da do tekme ne bi vedeli vsega, kar je treba o njem vedeti na igrišču, se ne bojim. Sicer pa sem podrobno spremljal, kaj se s klubom dogaja. Če ne drugega, nas osrečuje podatek, da bo zaradi poškodbe prvi del sezone izpustil najboljši napadalec Sebastian Leto.

Navijači in trener Darko Milanič vas obožujejo. Kdo pa so po vaši oceni vijolični vodje in odločilni možje na igrišču?

Jedro ekipe sestavlja trojček najbolj izkušenih. Kapetan Marcos Tavares je v odlični formi, zabija gole in podaja, pri čemer me najbolj navdušuje njegov altruizem. Aleksander Rajčević je poveljnik v obrambi in izjemno zanesljiv člen, Jasmin Handanović pa je odličen v vratih in vnaša zanesljivost.

Pred kratkim, 9. septembra, ste dopolnili 26 let in o vaši nadarjenosti ter mladosti ni več mogoče govoriti. Vstopili ste v najbolj zrelo obdobje. Bo ta sezona prelomna tudi za vašo prihodnost, za preboj v tujino, za resnejšo in odmevnejšo kariero?

Nisem več mlad in nadarjen, to drži, ampak v Sloveniji nisi več mlad, ko si star 20, 21 let. Ne, ta sezona ni in ne bo prelomna. Vsaj take si je ne predstavljam in tudi nima smisla, da bi si zadajal nekakšne zahteve, zaradi katerih bi lahko povlekel kratko. O sebi lahko rečem le to, da sem med bolj izkušenimi igralci v moštvu in da iz sezone v sezono igralsko napredujem. Nikoli nisem prehiteval dogodkov, moja kariera gre naprej korak za korakom. Povsem zadovoljen sem s tem, kako se razpleta in prepričan sem, da bo še uspešnejša. Njen vrhunec bo še prišel, toda glave si s tem ne razbijam.

O značilnostih vaše igre bi lahko zapisali, da ste zvezni igralec kova, ki ga pogreša prav reprezentanca. Imate plejmejkerske poteze, odličen strel z razdalje, ste zelo gibljivi, ob tem pa tudi pripadni kolektivu. Čutite kaj grenkobe, ker še niste prepričali selektorja?

Ali sem si že zaslužil selektorjev poziv? Sem! Vesel bi ga bil, ampak o tem ne odločam jaz. Kar želim, je le to, da igram in se poskušam čim bolje uveljaviti. Priznam pa, da me ne bo zadovoljilo samo to, da bi me selektor izbral, hkrati mi je povsem jasno, da na njegove odločitve ne morem vplivati drugače, kot da igram odlično, zabijam gole, Maribor pa zmaguje. Veste, kaj mi še manjka? Samo še članski nastop, da bi igral za vse reprezentančne selekcije.