Danci z golom v gosteh ublažili poraz proti Švedom

Na skandinavskem derbiju dodatnih kvalifikacij za euro 2016 je Švedska z 2:1 premagala Dansko.

Objavljeno
14. november 2015 23.48
FBL-EURO-2016-SWE-DEN
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Stockholm - Po prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo si je nocoj boljši položaj priborila tudi švedska nogometna reprezentanca, ki je doma z 2:1 premagala Dansko. A je zmago Švedov nekoliko zagrenil gol Dancev v gosteh, za katerega je v 80. minuti poskrbel Nicolai Jorgensen. Za Švede sta zadela Emil Forsberg (45.) in z enajstmetrovke Zlatan Ibrahimović (50.).

Ob koncu polčasa se je za 1:0 izkazal Mikael Lustig, ki je našel Forsberga v kazenskem prostoru, ta je izkoristil napako obrambe, ki je nanj pozabila. Tako je prišel tudi do svojega prvega reprezentančnega gola. Ibrahimović enajstmetrovke po prekršku Thomasa Kahlenburga nad Forsbergom ni zapravil, z natančnim strelom ob levo vratnico je zadel že svoj deveti gol v zadnjih devetih tekmah evropskih kvalifikacij.

V 80. minuti je evropske prvake iz leta 1992 odrešil rezervist Jorgensen, ki je iz kazenskega prostora zadel levi spodnji kot in poskrbel za zlata vreden gol v gosteh. »Ta gol je zelo zelo pomemben,« se je po tekmi dobro zavedal selektor Morten Olsen in se nadejal, da bo na povratni tekmi v torek v Københavnu rezultat 1:0 v korist Dancev, ki so v zadnjih minutah celo poskušali izenačiti, a jim je za to zmanjkalo časa.

Že v nedeljo bo znana prva reprezentanca, ki si je euro zagotovila prek dodatnih kvalifikacij. Ob 20.45 bo povratna tekma med Madžarsko in Norveško, po prvi bolje kaže Madžarom, ki so v Oslu slavili z 1:0. Ti na uvrstitev na EP čakajo že 44 let.