Danski kaže bolje: 50,4 odstoka za EP

Vročica v Dublinu: danes povratna tekma med Irsko in Bosno in Hercegovino (1:1).

Objavljeno
16. november 2015 04.09
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Švedska je bila na pragu eura, še vedno je v prednosti, a skandinavski derbi za pot v Francijo je v 80. minuti zapletel Nicolai Jørgensen. Danec je na štadionu prijateljstva pokvaril švedsko veselico in z golom za poraz z 1:2 dvignil napetost pred jutrišnjo povratno tekmo v Københavnu.

Emil Forsberg v 45. minuti in Zlatan Ibrahimović v 50. z bele točke sta dotlej vidno boljšim Švedom raztegnila nasmeh na obrazu do ušes. Gol ali dva je preprečil še Kasper Schmeichla, sin slovitega Petra. Danski selektor Morten Olsen ni skrival zadovoljstva nad razpletom, ki Dance še kako ohranja v igri za evropsko prvenstvo. »Ta gol bi lahko bil resnično pomemben. Imeli smo srečo, Švedi bi lahko zabili še več golov, a bi sodnik za nas lahko dosodil tudi enajstmetrovko,« je iskreno povedal 66-letni selektor, ki je zadel z rezervisti. Jørgensen je zabil, Yussuf Poulsen je bistevno spremenil podobo na igrišču v dansko prid. Opozoril je na sporni dvoboj Nicklasa Bendtnerja in Erik Johansson, ki je potegnil za dres Danca v trenutku strela. »Iz mojega zornega kota je bila enajstmetrovka čista kot solza,« je potrdil Bendtner.

Ibrahimović ni bil pretirano razočaran. »Zmagali smo. To je najpomembnejše,« je dejal Zlatan, ki je zabil 60 gol v reprezentančnem dresu. Dve minuti po znižanju izida je odšel z igrišča. »Zahteval je menjavo, ker je bil že močno utrujen in ni mogel več dihati,« je razlog razkril švedski selektor Erik Hamren, ki se je še najbolj jezil nad kratkim odmorom med tekmama. »To je norost. Zdravje nogometašev je ogroženo,« ni skrival ogorčenja.

Po pričakovanjih je bil skandinavski derbi še najbolj privlačen in dinamičen od vseh tekem v dodatnih kvalifikacijah. Švedi so bili z izjemo prvih in zaključnih minut veliko nevarnejši. Statistika ne razkriva pravega razmerja sil. Danci so bili na koncu močnejši v posesti žoge s 60:40, toda do zaostanka so bili v senci gostiteljev. Pri strelih so bili slabši, 7:10, v priložnostih pa tako rekoč potolčeni.

Koliko pomeni gol Dancev v gosteh, je razkrila statistična analiza. Po njej imajo Danci jutri na štadionu Parken 50,4 odstotka možnosti za napredovanje.