Darko Milanič: Bili smo izvrstni!

Trener Lazia Vladimir Petković je po sinočnji tekmi evropske lige pohvalil Mariborčane, a obžaloval prenizko zmago.

Objavljeno
05. oktober 2012 10.21
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gorazd Nejedly, poročevalec
Rim – »Pri prejetem golu sem se slabo postavil,» je priznal Jovan Vidović, osmoljenec rimske bitke, v kateri palček Maribor ni bil nagrajen. Lazio je dosegel cilj – zmago in tri točke – ob pomoči mariborskega štoperja, ki je do usodnega trenutka morda igral eno svojih najboljših tekem v vijolični majici.

»Pri prekršku sprva nisem vedel, kaj je pokazal sodnik. Mislil sem, da je sodil Floccarijevo igranje z roko,« je dodal mladi branilec Vidović. Seveda ni bilo treba temeljito analizirati dvoboja v športnem parku Foro Italico, kjer domuje domala ves italijanski šport – vključno z Olimpijskim komitejem. Nacionalni olimpijski štadion je res megalomanski in grajen po všečnem italijanskem modnem okusu ter kljub starosti lepo urejen.

Mariborski trener Darko Milanič je z uvodnimi besedami povedal vse: »Ko se tekma konča na takšen način, je treba reči in izpostaviti, da smo igrali izredno.« Milanič ni bil daleč od resnice in se je nato lotil nizanja podrobnosti: »Igralci si zaslužijo čestitke, približali so se limitu in jim nimam kaj očitati. Priigrali smo si lepe priložnosti in vprašanje bi bilo, kako bi se dvoboj razpletel, če bi zadeli mi. Tako lahko Laziu le čestitamo.«

V Evropi ničesar ne podarijo

Maribor je z igro potrdil, da se je odlično pripravil, da je imel popoln načrt A, je premogel tudi načrt B? »Videli ste, tudi z igralcem manj smo napadali, v igro sem poslal napadalca. Toda poškodba Tavaresa je veliko spremenila,« je Milanič potrdil načrt B in brez pretiranega nelagodja komentiral odločilni trenutek na tekmi.

»Ne morem še analizirati gola, najprej bom podrobno pogledal akcijo, potem bom svoje povedal igralcem. Običajno pa gre za sklop napak.« Izolan je seveda razkril bistvo, mimo katerega nikoli ne gre. »Če so bile kje težave, potem so bile vidne v tem, da so se tekmeci bistveno bolje odzivali in hitreje vtekali.« O strahu pred agresivnejšim posredovanjem in morebitnem dogovoru, da naj bodo fantje v dvobojih v kazenskem prostoru previdni, je dodal: »Vemo, da nam v Evropi ne bo nič podarjenega. Manjši ugled imamo od tekmecev in naša naloga je, da poskušamo storiti čim manj napak, čim manj prekrškov in žal smo enega storili tudi v kazenskem prostoru.«

Trener Lazia Vladimir Petković je pustil vtis strokovnjaka, ki je predvidel vse, kar se je zgodilo. »Maribor nas ni presenetil, predstavil se je tako, kot sem pričakoval. Gledal sem ga proti Dinamu in Panathinaikosu. Zasluži si pohvalo, zasluži pa si jo tudi Lazio. Tekma je bila prijetna, na svoj račun so prišli tudi gledalci. Lahko so uživali, žal mi je le za prenizek izid. Zadovoljen sem z zmago,« je spoštljivo, a tudi z avtoritativno držo razgrnil svoj pogled Sarajevčan, ki mu gre z rimskim moštvom v tej sezoni kar dobro od rok.