Darko Milanič postal prvi slovenski trener v zibelki nogometa Angliji

Nekdanji kapetan Slovenije Darko Milanič bo z angleškim Leeds Unitedom sklenil dveletno pogodbo.

Objavljeno
23. september 2014 19.52
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Sinoči je bilo konec dvomov, Darko Milanič je postal trener slovitega angleškega nogometnega kluba Leeds. Moštvo iz zahodnega Yorkshira in naš strokovnjak sta sklenila dveletno pogodbo, s čimer je 46-letni Izolan postal prvi neangleški trener v 95-letni zgodovini tega kluba.

Milanič in njegov pomočnik Novica Nikčević sta v ponedeljek dopotovala v Leeds. Pred včerajšnjim podpisom pogodbe sta urejala še zadnje pravne podrobnosti prestopa, ki bo šel tudi v slovensko zgodovino. Bivši trener Primorja, Gorice, Maribora in Sturma je namreč postal prvi slovenski strokovnjak, ki bo samostojno deloval v zibelki nogometa Angliji.

Leeds je z mladim in nadarjenim moštvom po osmih kolih v drugi angleški ligi (championship) na 12. mestu s 13 točkami oziroma 5 točkami zaostanka za vodilnim klubom Nottingham Forest. Sezono je začel s trenerjem Daveom Hockadayem. Po treh porazih in zmagi ga je zamenjal pomočnik Neil Redfearn. Ta je v štirih tekmah trikrat zmagal in enkrat remiziral. Angleška javnost je navijala, da bi Redfearn ohranil trenerski stolček, a se je čudaški lastnik Leedsa, Italijan Massimo Cellino, že prej odločil, da bo poiskal novega trenerja. Z Milaničem je razvpiti poslovnež, ki je v Italiji prišel navzkriž tudi z zakonom zaradi finančnih malverzacij, govoril že pred dvanajstimi dnevi.

Angleški strokovnjaki so z mešanimi občutki sprejeli Cellinijevo odločitev, da na trenerski stolček posadi zanje povsem neznanega strokovnjaka. Nekdanji angleški reprezentant Phill Neville je bil najbolj zgrožen. »Hockaday si je zaslužil, da bi še naprej vodil moštvo. Sramota je, da je Cellino šel v Slovenijo in pripeljal Milaniča. Še nikoli nisem slišal zanj,« manj znani od bratov Neville ni bil prav nič spoštljiv v svoji oceni. Milaniču angleški mediji očitajo pomanjkanje trenerskih izkušenj v Angliji, hkrati hvalijo njegovo znanje jezikov – govori angleško, italijansko, nemško, srbsko, hrvaško in slovensko. Milaničev prihod je za dnevnik Yorkshire Evening Post komentiral tudi Zlatko Zahović, ki je pojasnil predvsem njegov učinek pri Sturmu. »Pri Sturmu niti Jose Mourinho ne bi bil uspešen. Igralci so bili preslabi,« je v svojem slogu dejal Zahović.

Darko Milanič bo na klopi Leedsa, kamor je iz Milana poleti prestopil mladi slovenski reprezentant Žan Benedičič, doživel krstni nastop v soboto v gosteh pri Brentfordu, ki za Leedsom zaostaja le dve točki.