Davčne utaje pod lupo britanskih in francoskih preiskovalcev

Med preiskovanimi naj bi bili vsaj trije angleški nogometni prvoligaši, Chelsea, West Ham in novinec Newcastle.

Objavljeno
26. april 2017 18.51
FILES-FBL-TAXATION-BRITAIN-FRANCE
J. P.
J. P.

London - Britanske in francoske oblasti preiskujejo davčne utaje v svetu nogometa, s katerimi naj bi utajili 5,9 milijona evrov, med preiskovanimi subjekti pa naj bi bila tudi angleški prvoligaš West Ham in povratnik med elito Newcastle, ki pa novice še ni potrdil, poroča STA. V jutranji raciji je skoraj 200 uradnikov iz obeh držav aretiralo več oseb in zaplenilo finančno dokumentacijo.

»Preiskujemo na severovzhodu in jugovzhodu Anglije, več ljudi je bilo aretiranih, zaseženi pa poslovni dokumenti, finančna dokumentacija, računalniki in mobilniki. Pomagajo nam francoske oblasti, ki so ravno tako preiskale več lokacij in aretirale več ljudi,« so sporočili iz britanskega davčnega urada (HMRC).

V nasprotju z Newcastlom so pri West Hamu že prikimali, da so del preiskave, uradniki so preverili tudi njihov štadion na vzhodu Londona. Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi preiskali tudi St. James' Park, na katerem domuje Newcastle, in aretirali direktorja Leeja Charnleyja.

Zato pa davčni uradniki niso našli ničesar spornega prvi vodilnem angleškem prvoligašu Chelseaju. Poročila z Otoka navajajo, da gre pri preiskavi predvsem za povezavo nečednosti s prestopi in tudi s pogodbami za trženje osebnostnih pravic, ki naj bi jih izkoriščali za utajo davkov. V tem kontekstu preiskujejo dvanajst klubov, 43 igralcev in osem agentov.