David in Wayne znova srečna naveza

Napadalec Manchester Uniteda Wayne Rooney se je vrnil v odlični formi in ob pravem času, pred derbijem z Manchester Cityjem.

Objavljeno
22. september 2013 09.45
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Wayne Rooney se je vrnil med najboljše vražje nogometaše v bleščečem slogu. V dveh tekmah je dal tri gole, dva proti Bayerju iz Leverkusna v ligi prvakov in že 199. in 200. za Manchester United. Vitkejši in bolj svež angleški zvezdnik je pred novim izzivom: da na lestvici najboljših Unitedovih strelcev ujame vodilnega in legendarnega Bobbyja Charltona, ki je kariero končal pri 249 golih.

Ob prihodu Davida Moyesa namesto upokojenega Alexa Fergusona se je Rooney resno spogledoval z menjavo kluba. Jose Mourinho s Chelseajem je bil odkriti snubec. Z novim Škotom na Unitedovi klopi je bil Rooney v sporu še iz obdobja, ko si je v dresu Evertona utiral pot med najboljše v Angliji. Čeprav je pod Moyesovo taktirko dobil priložnost v najmočnejši ligi in zasijal kot meteor, se je leta 2004 z veseljem preselil z Goodison Parka na Old Trafford, v Fergusonovo zavetje. Kaj se je v nekaj tednih spremenilo in kdo je bil mož, ki je spreobrnil Rooneyja, da je opustil misel o selitvi in se znova zbližal z Moyesom, ni znano, a učinek delovanja v zakulisju in daleč od oči javnosti je odličen.

»Treningi se precej razlikujejo. Spominjam se jih še iz Evertona, saj so intenzivnejši. Pomagali so mi, počutim se odlično,« je Wayne povedal ob svoji sanjski vrnitvi in hvalil trenerja, ki ga je še pred meseci bolj ali manj preziral. »Odličen je, zaslužil si je priložnost po tem, kar je naredil pri Evertonu. Lepo je delati pod njegovim vodstvom in upam, da bova skupaj zelo uspešna,« se je Wayne razgovoril po evroligaški igri, ki je spominjala na starega, dobrega in učinkovitega napadalca.

Alex Ferguson je treninge zaupal svojim pomočnikom, sam jih je raje spremljal ob igrišču ali nadziral s tribune, medtem ko je Moyes z dušo in srcem vpet v treninge, ki so izjemno naporni. Evertonovi igralci so vedno potožili, kako trdo trenirajo med tednom in vzdržujejo kondicijo.

Moyesovi strokovni prijemi so bili med igralci zelo dobro sprejeti, toda Škota hvalijo tudi zaradi manjših, a učinkovitih taktičnih zamisli. Prav Rooneyjeva preobrazba na igrišču je posledica rokad, saj je Moyes prvemu zvezdniku moštva namenil veliko bolj svobodno vlogo v enajsterici. Pri Fergusonu je imel vrsto obrambnih nalog, medtem ko se je pri Moyesu vrnil v konico napada. »Postavil me je ob bok van Persieju, toda najini vlogi sta enaki. Eden je vedno spredaj in ni pomembno, kdo,« je Wayne opisal taktično spremembo, ki mu je omogočila, da je znova bliže tekmečevim vratom in nevarnejši za gol. In pri tem ne ruši hierarhičnih vlog obeh napadalcev v moštvu.

»Že v minuli sezoni sva nekajkrat pokazala, da se v napadu odlično ujameva. Tako je tudi v tej in drug drugemu pomagava pri zabijanju golov. Res je, da sem poleti veliko govoril, ampak Robin van Persie in jaz sva prijatelja na igrišču. Nimava nobenih težav, razumeva se odlično in se trudiva biti čim bolj uspešna,« je Rooney priznal, da v Nizozemcu vendarle nima premočnega tekmeca, v trenerju pa pretkanega strokovnjaka, ki počasi le izstopa iz sence legendarnega rojaka. Da Moyes ni le marljiv delavec, je pokazal prav z Rooneyjevo premestitvijo, v kateri pa je imel eno glavnih vlog prihod Maročana z belgijskim potnim listom Marouana Fellainija. Sloki nogometaš z znamenito reggaejevsko pričesko je bil Moyesov ljubljenec pri Evertonu, zdaj je Unitedov adut, ki naj bi razbremenil Rooneyja. Moyes je s Fellainijem v prvi enajsterici dal nove razsežnosti Unitedovi igri v napadu, ki se pogosto spremeni v izrazito napadalno formacijo 4-2-4. Ali bi prav ta Rooneyju lahko omogočila, da bi začel loviti Charltona? »To je vedno izziv. Biti najboljši strelec tako velikega kluba je nekaj neverjetnega, tako kot je neverjetno, kako dolgo že ima Charlton ta rekord. Lepo se mu je približati, ampak zame je najpomembneje, da sem spet zdrav, ambiciozen in nabrušen,« se je kot otrok veselil Wayne. Danes ga čaka še posladek tedna – mestni derbi z Manchester Cityjem.