Dedič z bele točke poskrbel za zmago nad Albanci

Slovenska nogometna reprezentanca je v Tirani z 2:1 premagala izbrano vrsto Albanije. Slovenija je povedla po zadetku Novakoviča v prvem polčasu, do zmage pa prišla v zadnjih minutah z 11-metrovko Dediča.

Objavljeno
09. februar 2011 21.09
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Tirana - Slovenska nogometna reprezentanca je proti Albaniji prestala še zadnji test kakovosti, preden se poda v spomladanski del kvalifikacij za Euro 2012. V Tirani je z 2:1 premagala Albanijo, a si je zmago zagotovila šele v zadnjih minutah z 11-metrovko.

Selektor Kek tokrat zaradi poškodb ni mogel računati na prvega vratarja Samirja Handanoviča in kapetana Roberta Korena, pred tekmo pa je zaradi povišane telesne temperature v hotelu ostal tudi branilec Matej Mavrič-Rožič. Sicer pa je prvi strokovni mož tekmo začel s pričakovano postavo.

Slovenski nogometaši sicer niso prikazali posebno dobre igre, a povedli v 24. minuti, ko je Aleksander Radosavljevič lepo podal v kazenski prostor, z desne strani pa je nato žogo v mrežo poslal prvi slovenski strelec Milivoje Novakovič. To je bil zanj že 19. zadetek za reprezentanco.

V prvem polčasu je ob Novakoviču, ki je ob odsotnosti Korena nosil kapetanski trak, v napadu igral Tim Matavž in prišel do nekaj obetavnih priložnosti. Zlasti blizu je bil v 30. minuti po podaji Valterja Birse. V drugem polčasu ga je sicer selektor Kek pustil na klopi in v igro poslal Zlatka Dediča, namesto Birse pa je na igrišče stopil Josip Iličič.

V 62. minuti so Albanci s pravim evrogolom izenačili na 1:1. Odličen strel s 25 metrov je uspel rezervistu Ervinu Bulku, ki je dosegel svoj prvi reprezentančni zadetek. Kmalu za tem je imel nekaj odličnih priložnosti tudi Iličič. Najprej je zapravil idealno priložnost po prodoru še enega rezervista Ljubijankiča (nadomestil je Novakoviča), dve minuti pozneje pa s prostega strela s 25 metrov zatresel vratnico. V 66. minuti je po treh letih v izbrani vrsti spet zaigral Goran Šukalo.

V zadnjih minutah tekme je do priložnosti prišel Ljubijankič, a so ga albanski branilci podrli v vratarjevem prostoru in sodnik je pokazal na najstrožjo kazen. Z bele točke je strel zanesljivo izvedel Zlatko Dedič in postavil končni izid 2:1 v korist Slovenije.

Albanija : Slovenija 1:2 (0:1; Novakovič, Dedič (11 m); Bulku)

Začetna postava Slovenije: J. Handanovič; Cesar, Brečko, Jokič, Šuler; Birsa, Bačinovič, Radosavljevič, Kirm; Matavž, Novakovič. Selektor: Matjaž Kek.

Albanija: Ujkani, Vangjeli, Lila, Dalku, Teli, Duro, Bulku, Varpi, Lala, Bogdani, Salihi.

 

Izidi drugih prijateljskih tekem:

Armenija : Gruzija 1:2 (0:2; Manučarjan (11m); Iašvili, Širadze)

Belorusija : Kazahstan 1:1 (1:0; Hleb (11m); Ostapenko)

Grčija : Kanada 1:0 (0:0; Fetafatzidis)

Hrvaška : Češka 4:2 (2:2; Eduardo, Kalinić 2, Iličević; Sivo, Rosicky)

Rusija : Iran 0:1 (0:0; Khalatabari)

Makedonija : Kamerun 0:1 (0:0; Andongcho)

Izrael : Srbija 0:2 (0:1; Tošić, Trivunović)

Azerbajdžan : Madžarska 0:2 (0:1; Rudolf, Hajnal)

Latvija : Bolivija 2:1 (1:0; Verpakovskis, Cauna; Moreno)

Turčija : Južna Koreja 0:0

Luksemburg : Slovaška 2:1 (0:0; Mota 2; Jendrišek)

Danska : Anglija 1:2 (1:1; Agger; Bent, Young)

Bolgarija : Estonija 2:2 (1:1; Popov 2 (11m); Vassiljev 2)

Belgija : Finska 1:1 (0:0; Witsel; Porokara)

Malta : Švica 0:0

Nizozemska : Avstrija 3:1 (1:0; Sneijder, Huntelaar, Kuyt (11m); Arnautović (11m))

Norveška : Poljska 0:1 (0:1; Lewandowski)

Nemčija : Italija 1:1 (1:0; Klose; Rossi)

Škotska : Severna Irska 3:0 (2:0; Miller, Maloney, Commons)

Argentina : Portugalska 2:1 (1:1; Di Maria, Messi (11m); Ronaldo)

Francija : Brazilija 1:0 (0:0; Benzema)