Derbi št. 11, 52 ali 72?

Danes (18.00) na sporedu 11. ljubljansko-mariborski derbi, odkar se je sedanja Olimpija Ljubljana uvrstila v 1. SNL.

Objavljeno
21. marec 2012 15.02
G. N., šport
G. N., šport

Ljubljana - Nogometni privrženci v Sloveniji se z vsakim derbijem sprašujejo, kateri po vrsti je. Današnji, ki se bo začel ob 18. uri v Stožicah, bo šele enajsti, odkar se je sedanja Olimpija Ljubljana uvrstila v 1. SNL.

Ta Olimpija, ki ima sicer v grbu rojstno letnico 1911 in nima z njo nobene zveze, saj si jo prej lahko lasti NK Ilirija, je zrasla na pogorišču stare Olimpije z ustanovitvijo novega kluba NK Bežigrad. Šele od leta 2009 je uradno ime NK Olimpija Ljubljana.

Prvi derbi sta Maribor in Olimpija igrala v sezoni 1962/63 v 2. jugoslovanski ligi. V Ljudskem vrtu so bili uspešnejši Mariborčani s 3:1, za Bežigradom pa sta se tekmeca razšla z 1:1.

Milanič: Olimpija igra drugačen nogomet

Maribor že pet tekem ni ugnal velikega ljubljanskega tekmeca, tokrat pa se nadeja, da bo konec slabega niza. Trener vijoličnih Darko Milanič priložnost za zasuk krivulje vidi v spremenjeni taktiki Olimpije, odkar je vodi Bojan Prašnikar.

»Olimpija igra veliko bolj previdno in pobudo prepušča tekmecem. Poudarek je na zgoščeni in čvrsti obrambi,« je novo Olimpijo opisal Milanič, medtem ko je Prašnikar kot vselej ostal pragmatičen. »Hočemo biti čim boljši,« je v svojem slogu povedal najuspešnejši klubski trener v Sloveniji.